ilmastokuulumiset uutiset

Pohjois-Savon ilmastokuulumiset 09/2020

Uusimmat ilmastokuulumiset kokoaa syyskuun satoa ilmastouutisten saralla. Syksy onkin käynnistynyt vauhdilla ja joku uutinen on saattanut mennä ohi. Lue kuulumiset ja pysy kartalla.

1. Ilmastotiekartan laadinta on hyvässä vauhdissa, tule mukaan!

Ilmastotiekartan laadintaan liittyvät avoimet työpajat jatkuvat aina tammikuulle saakka. Tule mukaan antamaan oma panoksesi nykytilanteen kartoitukseen sekä toimenpiteiden ja mittareiden suunnitteluun.

Menneet työpajat
Avoimia työpajoja on järjestetty jo kolme kappaletta. Työpajoissa läpikäydyt taustamateriaalit löytyvät materiaalipankista. Jos et päässyt mukaan, mutta haluat omalta osaltasi vaikuttaa, pääset kommentoimaan aineistoja Vaikuta-sivulla.

Tulevat työpajat
Tervetuloa seuraaviin työpajoihin! Tilaisuudet järjestetään Teams-yhteydellä, ilmoittautuneille lähetetään kokouslinkki.

  • 20.10. klo 13-15 Matkailu
  • 29.10. klo 13-15 Maatalous ja ruoka
  • 17.11. klo 13-15 Rakentaminen ja asuminen
  • 26.11. klo 13-15 Energia ja vesi
  • 13.1.2021 klo 13-15 Jätehuolto
  • 19.1.2021 klo 13-15 Teollisuus

2. Pohjois-Savon ilmastofoorumi 23.10.2020

Järjestyksessä kolmas Pohjois-Savon ilmastofoorumi järjestetään perjantaina 23.10.2020 klo 9-11. Teemana on Maatalouden ilmastokysymykset.

Tilaisuuden alussa kuulemme ajankohtaiskatsauksen kansallisista kysymyksistä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheenvuorossa. Lisäksi luvassa on tutkimustietoa, maatalousyrittäjän ajatuksia, MTK:n laatiman maatalouden ilmastotiekartan esittely ja Valion puheenvuoro hiilineutraali maitoketju -työstä. Tarkempi ohjelma julkaistaan pian verkkosivuillamme.

Ilmoittautuminen on jo auki: https://webropol.com/s/foorumi2020  
Tervetuloa mukaan kaikille avoimeen verkkofoorumiin!

3. Ilmastofoorumin aamukahvit: Tuulivoima 30.10.2020

Uutta! Järjestämme Pohjois-Savon ilmastofoorumin yhtenä toimintana aamukahveja, jotka tarjoaa matalan kynnyksen keskustelupaikan ilmastoon liittyvien aiheiden pureskeluun.

Ensimmäiset aamukahvit järjestetään 30.10.2020 klo 8.30-9.30, aiheena on tuulivoima. Keskustelun alustajina ovat Heidi Paalatie Suomen Tuulivoimayhdistyksestä sekä Mikko Rummukainen Pohjois-Savon liitosta.

Aamukahvit alkavat alustuksella, ja jatkuvat yhteisen keskustelun myötä. Tilaisuus on kaikille avoin, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lue lisää ja nappaa aamukahvien Teams-linkki TÄÄLTÄ.

Tuulvoima-aamukahvien mainoskuva. Kuvassa tuulivoimaloita sekä sama informaatio, joka yllä on kerrottu.

4. Kunnille jaossa 10 M€ virkistysalueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen

Osana hallituksen elvytyspakettia kunnille suunnataan rahoitusta virkistysalueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen. Avustettaviin hankkeisiin voi sisältyä olemassa olevien reittien ja rakenteiden kunnostamista, uusien lähireittien ja niiden palvelurakenteiden rakentamista, reittien maastoon merkitsemistä ja opasteiden laatimista.

Haku on kohdennettu kaikille kunnille, ja kannustetaan muodostamaan myös alueellisia konsortioita. Haku on nyt auki, ja jatkuu 30.11.2020 saakka. Avustushaut tehdään keskitetysti Uudenmaan ELYn kautta. 

5. Tukea pientalon öljylämmityksen muutokseen

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustushaku on avautunut 1.9.2020, mutta avustusta voidaan myöntää takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen.

Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ja avustuksen maksatuksen hoitaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).

Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Hankkeen on oltava valmis ja maksatushakemuksen on oltava KEHA-keskuksessa viimeistään 18.11.2022.

Lisätietoa ELY-keskuksen sivuilta.

Pirkanmaan ELY-keskus ja Motiva Oy järjestävät Öljylämmitys vaihtoon –webinaarin 7.10.2020. Lisätietoa ELY-keskuksen sivuilta.

6. Hiilineutraali Pohjois-Savo -blogissa tunnelmia maakunnan ilmastotyöstä 

Julkaisemme blogitekstejä maakunnan ilmastotyöstä. Uusimmissa blogeissa Pohjois-Savon ELY-keskuksen Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jari Mutanen ja Navitas Kehitys Oy:n projektipäällikkö Laura Leppänen avaavat ajatuksiaan ilmastotyöstä.

Jari Mutasen blogiteksti Myötätuulta ilmastoasioissa
Laura Leppäsen blogiteksti Ilmastotyöstä vielä vähäsen

Päivän ilmastoteko? Seuraa meitä Twitterissä!

Haluamme olla Suomen Twitter-seuratuin maakunnallisen ilmastotyön tili. Auta meitä pääsemään tavoitteeseen ja saamaan 400 seuraajaa! Näin saamme levitettyä ilmastotietoa Pohjois-Savossa ja valtakunnallisesti. 

Piirroskuva pilvistä, sateesta ja nurmikosta

Muita ilmastouutisia Pohjois-Savosta

Iisalmessa käynnistyi nuorisopalveluiden Pieniä ilmastotekoja -hanke

Vesileppis luopuu tonnikalasta ensimmäisenä suomalaisena matkailukeskuksena – kotimainen järvikala tilalle

Gasum aikoo lisätä biokaasun tuotantoa Kuopion Heinälamminrinteellä

Kolmasosa Pohjois-Savon sekajätteestä koostuu biojätteestä – vain puolet omakotiasujista kertoo kierrättävänsä biojätteen

Kuopion valtuustotalolle sähköautojen latauspisteitä

KESTO-kunnissa kokeillaan uudenlaista selainpohjaista PiggyBaggy -kimppakyytipalvelua


Jaa julkaisu