Kiertotaloustekoja

Mitä kiertotalous on? Miten kiertotaloutta toteutetaan Pohjois-Savossa? Näihin kysymyksiin annetaan vastauksia Pohjoissavolaisia ilmastotekoja -videosarjan 2. kauden 2. jaksossa. Muut sarjan jaksot on katsottavista Ilmastotekoja-sivulta.

Pohjois-Savon kiertotalouspotentiaali

Tammikuussa 2023 valmistui Ramboll Finland Oy:n sekä Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen yhteistyössä selvitys Pohjois-Savon kiertotalouspotentiaalista. Selvityksessä käytiin läpi kiertotalouden nykytila ja laadittiin toimenpide-ehdotuksia kiertotalouden vahvistamiseksi.

Selvityksen materiaalit löytyvät materiaalipankista, kustakin linkistä latautuu pdf-tiedosto:
Tiivis esittelymateriaali (pdf)
Tiivistelmäraportti (pdf)
Laaja taustaraportti (pdf)

Kiertokokeilut

Hiilineutraali Pohjois-Savo hankkeessa hankittiin ostopalveluna kolme kiertotalouskokeilua. Kiertokokeilut-hakuun saapui kaikkiaan 16 kokeiluideaa 14 eri tarjoajalta, joista kolme valittiin toteutukseen.  Toteuttajiksi valittiin Elävä säätiö, Jätekukko Oy ja OC-System Oy. Lisää kokeilusta kerrotaan oheisilla videoilla.

Katso video Jätekukon Biottajat -kiertueesta YouTubesta (Youtube.com)

Katso video Elävä säätiön poistotekstiilin KEKO-ideakilpailusta YouTubesta (Youtube.com)

 

Katso video OC-System Oy:n energiatehokkuuden kokeilusta Youtubesta (Youtube.com)

Kiertotaloudella kilpailukykyä 17.3.2023

Pohjois-Savon ilmastofoorumi kokosi yhteen yli 100 osallistujaa paikan päälle ja noin 50 osallistujaa etäyhteyksien kautta innostavien kiertotalousaiheiden äärelle  Kuopion Scandiciin 17.3.2023.  Päivän esitykset löytyvät materiaalipankista, kustakin linkistä latautuu pdf-tiedosto:

Kiertotalous kunnissa

Kunnilla on keskeinen rooli kiertotalouden mahdollistajina. Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa Circwaste – Kohti kiertotaloutta -hankkeessa on koottu yhteistyössä Turun yliopiston kanssa raportti, jossa kerrotaan kiertotalouden nykytilasta, kehitystarpeista kunnissa ja ehdotuksia kiertotaloutta edistävistä toimista kunnissa ja valtionhallinnossa. Raportti on luettavissa linkin kautta:

Kiertotalous kunnissa -raportti (pdf)

Kiertotaloushankinnat

Mitä ovat kiertotaloushankinnat? Miksi kiertotaloushankinnat ovat tärkeitä? Miten kiertotalous voi toteutua hankintojen kautta? Muun muassa näihin kysymyksiin on koottu vastauksia Kiertotaloushankintojen käsikirjaan, joka on koottu Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa Circwaste-hankkeessa.

Opas on tarkoitettu julkisten hankintojen kanssa tekemisissä oleville henkilöille ja asiantuntijoille ja tarjoaa perustietoa kiertotaloushankinnoista myös kilpailutuksiin osallistuville yrityksille. Opas on luettavissa linkin kautta:

Kiertotaloushankintojen käsikirja (pdf)