hiilineutraali maakunta pohjois-savo

Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo -hankkeen 2020-2021 tuloksia

Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke oli Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima kehityshanke 1.1.2020-31.10.2021. Hankkeessa tuotettiin tietoa maakunnallisen ilmastotyön tueksi ja laadittiin Pohjois-Savon ilmastotiekartta yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Hankkeen loppuraportti on nyt julkaistu. Maakunnallisen ilmasto- ja kiertotaloustyön koordinointia jatketaan marraskuussa 2021 alkaneessa Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa.HIMA-hankkeessa selvitettiin pohjoissavolaisten kuntien ja Pieksämäen kasvihuonekaasupäästöt ja hiilinielut. Hankkeessa perustettiin myös maakunnallisten toimijoiden ilmastofoorumi ja laadittiin yhteistyönä Pohjois-Savon ilmastotiekartta. Samalla parannettiin ajantasaisen ilmastotiedon saatavuutta eri toimijoille ja päätöksentekijöille. Hankkeessa tunnistettiin tietotarpeita kuten soiden ja metsien hiilivarastojen merkitys hiilitaseessa. Hankkeessa tuotettiin ilmastotietoa myös maakuntaohjelman, rakennerahasto-ohjelman, maaseutuohjelman, alueellisen metsäohjelman, liikennejärjestelmäsuunnittelun ja maakuntakaavoituksen tarpeisiin. Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet on kuvattu oheisessa kuvassa.

Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo -hankkeen keskeisimmät toimenpiteet.

Hankkeen loppuraportti on julkaistu materiaalipankissa. Loppuraportissa kuvataan hankkeen toimenpiteet, tulokset ja hanketyön opit. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa maakunnallisessa ilmasto- ja kiertotaloustyössä sekä marraskuussa 2021 alkaneessa Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa.

HIMA-hanke sai Pohjois-Savon liiton myöntämää Euroopan aluekehitysrahoitusta (EAKR, 80 %) sekä lisäksi rahoitusta Pohjois-Savon kehittämisrahastosta ja omarahoitusta Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Lisätietoja


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *