biokaasu Pohjois Savon ilmastokatsaus vihreä siirtymä

Pohjois-Savon ilmastokatsaus: Kasvihuonekaasupäästöt lievässä laskussa – Vihreän siirtymän suurimpien hankkeiden investointipotentiaali yli neljä miljardia euroa

Pohjois-Savossa ei saavuteta hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä nykyisillä kasvihuonekaasupäästöjen vähennystoimilla. Lisätoimia tarvitaan kaikilla sektoreilla. Alueella on suunnitteilla kymmeniä suuria uusiutuvan energian investointeja, jotka tukevat ilmastonmuutoksen hillintää. Suunniteltujen teollisten tuulivoima-, aurinkovoima- ja biokaasuhankkeiden yhteisarvo on yli 4 miljardia euroa. Pohjois-Savon ELY-keskuksen julkaisemaan ilmastokatsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa alueellisesta ilmastotyöstä ja vihreästä siirtymästä (ely-keskus.fi).



Maakunnassa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, joka tarkoittaa 80 % pienempiä ilmastopäästöjä vuoden 2007 tasoon verrattuna. Vuonna 2021 laaditun ja vuonna 2024 päivitetyn Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että myönteinen kehitys kasvihuonekaasupäästöissä on jatkunut, vaikka päästöjen lasku on hieman hidastunut viime vuosina. Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien vuoden 2022 ennakkotietojen mukaan vuosina 2007-2022 kokonaispäästöt ovat laskeneet 35 % ja asukaskohtaiset päästöt 33 %.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on todennut raporteissaan, että nykyiset päästövähennystoimet eivät riitä ilmaston lämpenemisen rajaamiseen 1,5 asteeseen.

Pohjois-Savon suurimpien vihreän siirtymän hankkeiden investointipotentiaali yli 4 miljardia euroa

Alueella on suunnitteilla kymmeniä suuria uusiutuvan energian investointeja. Tuulivoimahankkeita on suunnitteilla 17 alueelle, joiden yhteenlaskettu maksimivoimalamäärä on yli 300 voimalaa ja yhteisteho yli 1500 megawattia. Investointisuunnitelmien yhteisarvo on arviolta noin 3,5 miljardia euroa.

Teollisia aurinkovoimahankkeita on suunnitteilla 16 alueelle, joiden yhteisnimellisteho olisi n. 1200–1500 MWp*. Aurinkovoimainvestointien suunnitelmien yhteisarvo on noin 750 miljoonaa euroa. Teollisia biokaasulaitoksia tai niiden laajennuksia on valmisteilla viidelle alueelle. Ilmoitetut investoinnin ovat noin 110 miljoonaa euroa.

Ylä-Savossa Kiuruvedellä alkaa Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan biokaasulaitoksen maanrakennustyöt maaliskuussa. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Kiuruveden nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen lisäksi kolmea pienempää laitosta Lapinlahdelle, Sonkajärvelle ja Pohjois-Karjalan puolelle Nurmekseen. Lisäksi Kattaalan Voima Oy suunnittelee biokaasulaitoksen rakentamista Vieremälle vuonna 2023 valmistuneen biokaasuterminaalin läheisyyteen.

Alueelle on suunnitteilla lukuisia muita vihreän siirtymän hankkeita, kuten synteettisen metaanin ja vedyn tuotantoa, energiavarastointia, kiertotalousalueita sekä energiatehokkuuden parantamishankkeita.

– Tällä hetkellä suurimmat vihreän siirtymän hankkeet Pohjois-Savossa ovat pitkälti uusiutuvan energian tuotantoa. Toivomme, että suunnitelmat konkretisoituvat investointipäätöksiksi. Toivottavasti saamme lisää myös luontopohjaisia vihreän siirtymän hankkeita, jotka voivat olla muun muassa ennallistamishankkeita, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Kimmo Haapanen kertoo

Kuva: Pohjois-Savon suurimmat vihreän siirtymän hankkeet. Tarkemmat tiedot hankkeista löytyvät kartta-aineistosta ELY-keskuksen sivuilta (ely-keskus.fi).

JTF-rahoituksella vauhditetaan biotaloutta, kiertotaloutta ja vihreää siirtymää

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Pohjois-Savon liitto myöntävät Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF:n rahoitusta mm. biotaloutta, kiertotaloutta ja vihreää siirtymää edistäviin hankkeisiin. JTF-rahoituksella vastataan vähähiilisen siirtymän aiheuttamiin sosioekonomisiin ja ympäristöllisiin haittavaikutuksiin työllisyyden ja kestävien aluetalouksien turvaamiseksi. JTF-rahoitusta käytetään myös turvetuotannosta poistuvien soiden ennallistamiseen sekä selvityksiin ja pilotointeihin niiden ennallistamisen ja jälkikäytön edellytyksistä ja mahdollisuuksista. Tämä rahoitus kattaa myös turvetuotannosta poistuvien soiden yhteydessä olevat vesistöalueet, mikäli niiden kunnostamisen tarve liittyy turvetuotannon loppumiseen. 

JTF-rahoitusta ovat saaneet jo mm. Savon ammattiopiston energiapuunkorjuuta edistävä hanke, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston energiantuotannon tutkimushanke, Leppävirran ja Suonenjoen bioterminaalihankkeet sekä Luonnonvarakeskuksen biokaasukehittämishanke.

Meillä on jatkuva hankehaku ennallistamishankkeille marraskuun loppuun asti. Pohjois-Savossa tavoitteena on ennallistaa ja ottaa jälkikäytön piiriin yhteensä 500 hehtaaria entistä turvesuota vuoden 2029 loppuun mennessä, yritysasiantuntija Tiina Arpola Etelä-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

*MWp, ”megawattipiikkiä”, voimaloiden nimellisteho

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee ilmastokatsausta kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ilmastokatsaus sisältää tilastoja ilmastopäästöistä, seurantatietoa Pohjois-Savon ilmastotiekartan toteuttamisesta ja ilmastotyön uutisia.

Tiedote 13.3.2024 (ely-keskus.fi)

Pohjois-Savon ilmastokatsaus ja vihreän siirtymän tilannekatsaus 13.3.2024:
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-savo-vihrea-siirtyma-ja-ilmasto

ELY-keskusten valtakunnalliset vihreän siirtymän sivut (Ely-keskus.fi)
https://www.ely-keskus.fi/vihrea-siirtyma

Pohjois-Savon ilmastotyö: https://hiilineutraalipohjoissavo.fi/

Yhteystiedot

Alueellinen ilmastotyö, Pohjois-Savon ELY-keskus

Johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen
+358 295 026 710

Projektipäällikkö Saara Karkulahti
+358 295 026 773

Vihreän siirtymä, Pohjois-Savon ELY-keskus

Ympäristöylitarkastaja Hanne Siikström
+358 295 026 075

Rakennerahastoasiat, Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysasiantuntija Tiina Arpola
+358 295 026 131

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuva: Jason Leskinen/Kehitysyhtiö SavoGrow Oy


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *