blogit tapahtumat vastuullisuus

Kohti vastuullisempia tapahtumia – Allu Koskisen blogi

Vastuullisuudesta puhutaan nykyisin paljon. Jokapäiväisessä elämässä vastuullisuus on helppo yhdistää omiin arkisiin valintoihin: ostanko paikallista leipää? Käynkö paikallisessa ravintolassa? Onko sähköni ympäristöystävällistä? Vienkö biojätteen kompostiin tänään vai huomenna? Mihin kierrätettiinkään vanhat bändipaidat? Lähikauppaan autolla vai jalan? 

Tapahtumissa ratkaisut ovat samankaltaisia, mutta mittakaava on suurempi. Kuopiorockissa vihreä sähkö tulee jääkaapin ja telkkarin lisäksi myös päälavan screenille, ruokamaailman grillivaunulle ja leirinnän suihkukontteihin. Ruokamyyjämme pyrkivät löytämään paikallisia toimittajia tarvitsemilleen asioille, kuten vaikkapa leiville ja vihanneksille. Järjestämme itse ja yhteistyön kautta niin etkot kuin jatkot Kuopion ravintoloissa – onhan meillä oma bändikisakin Henry’s Pubissa. Biojäte kerätään erikseen suureen puristimeen ja vanhoista bändipaidoista suunnitellaan niin somisteita tapahtumaan kuin uusiotuotteita kumppanin kanssa.  

Strategiatasolla puhumme sosiaalisesta vastuullisuudesta, kulttuurisesta vastuullisuudesta, taloudellisesta vastuullisuudesta sekä ekologisesta vastuullisuudesta. Sekä omassa, että muiden tapahtumajärjestäjien puheissa eniten esillä on ekologinen puoli: millaista ympäristötyötä teemme nyt, jotta takaamme tulevaisuudenkin tapahtumaympäristöt. Nyt varsinkin koronan runteleman kulttuuri- ja ravintola-alan sekä festarittoman kesän 2020 jälkeen myös sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen vastuullisuus alkavat nostaa päätään. Tällä hetkellä tapahtumanjärjestäjät kiinnittävät huomattavasti enemmän huolta esimerkiksi hankintaketjuihin, kulttuuriseen hyvinvointiin ja prosessien läpinäkyvyyteen kuin aiemmin. Tavoitteena kaikilla on tapahtumat, jotka seisovat ympäristön, tasa-arvon, saavutettavuuden ja resurssiviisauden takana.  

Kuopiorock on ollut edelläkävijä ympäristötyön ja ekologisen vastuullisuuden saralla. Olemme tehneet näitä arjen ympäristötekoja isommassa mittakaavassa jo vuosia. Kuopiorockissa kierrätetään, käytetään vihreää sähköä ja nykyisin jopa ajetaan kaupunkipyörillä. Kesällä 2019 Kaupunkipyörien suurin yksittäinen käyttäjäpiikki oli festivaalimme aikaan. Autoiluun emme kannusta, sillä Vänäri on helposti saavutettavissa – niin henkisesti kuin fyysisesti. 

Kuopiorockilla on ollut myös Ekokompassi -sertifikaatti vuosina 2016-2018. Yritysten ja tapahtumien ympäristöjohtamisen työkaluna toimivan Ekokompassin avulla kartoitimme omat kehityskohtamme ja teimme ensimmäisen ympäristöstrategiamme, jota päivitimme vuosittain. Nyt olemme laajentaneet työtä koko organisaatiollemme: tulevana talvena ja keväänä haemme Ekokompassia koko organisaatiolle, emme enää vain tapahtumille. Työmme tarkoituksena on saada koko organisaatiomme kestävän kehityksen mukaiseksi toimijaksi, jonka puitteissa tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.  

Oma ympäristölupauksemme on olla entistäkin vastuullisempi tapahtumanjärjestäjä, joka tuo sitä myös esiin.

Mikä on sinun ympäristölupauksesi? 

Kuopiorock
Allu Koskinen
Festivaalipäällikkö

Kuva: Julius Konttinen


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *