ilmastofoorumi Kiertotalous tapahtumat

Kiertotalouden edelläkävijät saavuttavat lisäarvoa monella tapaa – Pohjois-Savon ilmastofoorumi keräsi suuren yleisön

Pohjois-Savon ilmastofoorumi – Kiertotaloudella kilpailukykyä keräsi 170 henkilöä kiertotalouden äärelle perjantaina 17.3.2023 Kuopion Scandiciin ja etäyhteyksien päähän. Tilaisuudessa todettiin Pohjois-Savon olevan hyvällä uralla kohti kestävää kiertotaloutta. Kiertotalouden toteuttamisen nähtiin olevan välttämätöntä kestävyyskriisin ratkaisemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tilaisuuden avasi Ilmastorahaston asiakkuusjohtaja Pia Erkinheimo kuvaamalla tapojamme kertoa ilmastonmuutoksesta. “On sivistymätöntä puhua ilmastonmuutoksesta ilman ratkaisumalleja”, Erkinheimo korosti. Erkinheimo toi esille kiertotalouden mahdollisuuksia ja Ilmastorahaston rahoittamia hankkeita, joilla on saavutettu merkittäviä päästövähennyksiä eri sektoreilla. Kaikkia hankkeita yhdistää tarkka vaikuttavuuden seuranta, Ilmastorahaston rahoitusperiaatteiden mukaisesti.

Ilmastorahaston Pia Erkinheimo
Tilaisuuden avasi Ilmastorahaston asiakkuusjohtaja Pia Erkinheimo.

Kiertotalouden edelläkävijät saavuttavat kilpailuedun

Aamupäivän aikana tilaisuudessa kuultiin konkreettisia esimerkkejä kiertotalouden toteuttamisesta, kun lavalle astuivat vuorotellen Pohjois-Savon kiertokokeilujen esittelijät. Omista kiertotalouskokeiluistaan olivat kertomassa Elävä-säätiön, OC-System Oy:n ja Jätekukko Oy:n edustajat.

Ennen lounasta Sitran asiantuntija Riku Sinervo kannusti kaikkia yrityksiä tarttumaan kiertotalouteen ja hyödyntämään Sitran laatimaa kiertotalouden käsikirjaa. Kiertotalouskäsikirja (Sitra.fi) tarjoaa konkreettista apua ja työkaluja kaikille suomalaisyrityksille. Käsikirja sisältää tietoa ja työkaluja esimerkiksi digitalisaation mahdollisuuksista, luonnon monimuotoisuudesta sekä lainsäädännöstä, joka yritysten tulisi ottaa huomioon. Kiertotalous kestävästi toteutettuna luo Sinervon mukaan lisäarvoa yrityksille neljällä tavalla; se lisää tuottoa, kehittää brändiä, vähentää kuluja sekä vähentää riskejä.

Pohjois-Savon kiertokokeilujen toteuttajat olivat kertomassa ideoistaan messupisteillä. Jätekukko Oy:n edustajat kertoivat Biottajat-kiertueesta, jolla tavoitellaan biojätteen lajittelun tehostamista Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Kokeilut on hankittu Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa.

Paneelikeskustelussa korostettiin osaamisen kehittämistä ja tutkimuspalveluiden hyödyntämistä


Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen puhui lounaan jälkeen vihreän siirtymän jännitteistä ja niiden purkamisesta. Sairisen mukaan yllättävän harvat suomalaiset julkiset organisaatiot puhuvat kestävyysmurroksesta, vaikka se on merkittävin vihreän siirtymän ajuri. Sairinen painotti, että vihreän siirtymä ja kestävyysmurrokseen vastaaminen vaatii kaikilta ajattelun, rakenteiden, kulttuurin ja toimintapojen muutosta. Vihreän siirtymän toteuttamisessa tulisikin kiinnittää huomiota oikeudenmukaisuuteen, hyväksyttävyyteen ja selkeään viestintään.

Pohjois-Savon kiertotalouspotentiaalia koskevan paneelikeskustelun juonsi VTT:n tutkimusprofessori Päivi Kinnunen. Keskustelijoina olivat tutkimus- ja kehittämispäällikkö Harri Auvinen Savonia-ammattikorkeakoululta, innovaatiojohtamisen professori Hanna Lehtimäki Itä-Suomen yliopistolta, analyytikko Samuel Rintamäki Ramboll Finland Oy:ltä ja vastaava hankinta-asiantuntija Kerttu Varvia Sansia Oy:ltä.

Paneelissa todettiin, että Pohjois-Savossa ollaan jo hyvällä uralla kiertotalouden kehittämisessä. Maakunnasta löytyy lukuisia kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, jotka ovat vieneet kiertotalousajattelun pitkälle alihankintaketjuihin saakka. Kehittämistä on vielä eri sektoreiden ylittävässä yhteistyössä sekä osaamisen kehittämisessä ja tutkimuspalveluiden hyödyntämisessä.

“Yliopistolla jäsennämme tietoa yhteiskunnan kehittymisestä ja viemme osaamista koulutukseen”, Hanna Lehtimäki Itä-Suomen yliopistolta konkretisoi. Savonia-ammattikorkeakoulun Harri Auvinen nosti esille yritysten kiertotalouden kehittämistarpeet ja niiden hankkeistamisen: “Tarvitsemme osaavia käsipareja lisää ja tähän vastaamme osaltamme koulutuksella. Savonialla autamme yrityksiä myös hankkeistamaan omia tuotekehitystarpeita ja hakemaan rahoitusta”.

Tilaisuuden materiaalit materiaalipankissa

Lisätietoa Ramboll Finland Oy:n laatimasta selvityksestä Pohjois-Savon kiertotalouspotentiaalista on koottu Kiertotalous-sivuille.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon liitto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto ja Savon koulutuskuntayhtymä.

Mikä Pohjois-Savon ilmastofoorumi?

Pohjois-Savon ilmastofoorumi kokoaa pohjoissavolaiset yhteen ilmastoasioiden äärelle. Ilmastofoorumin toimintaan kuuluu webinaareja, seminaareja, aamukahveja ja työpajoja. Tavoitteena on lisätä keskustelua ilmastoasioiden ympärillä sekä jakaa tietoa ilmastonmuutoksesta.

llmastofoorumin toimintaa on järjestetty vuodesta 2020 Pohjois-Savon ilmastotyön merkeissä.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *