energia energiansäästö piirustuskilpailu

Energiansäästö -sarjakuvakilpailun voittajat on julkistettu! Katso piirustukset täältä

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon energianeuvonta ja Ilmatieteen laitos järjestivät energiansäästö -teemaisen sarjakuvakilpailun Pohjois-Savon koululaisille 10.-28.10.2022. Sarjakuvakilpailu liittyy valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan, jossa tavoitteena on saada vähintään 95 % suomalaisista tekemään energiatekoja ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.

Piirustuskilpailuun osallistuneiden määrä ja korkea taso yllätti raadin

Piirustuskilpailuun lähetettiin 137 työtä, 133 eri oppilaalta, 14 eri koulusta ja 7 kunnasta. Kiitos kaikille osallistujille! Kilpailua varten koottiin raati järjestäjätahoista sekä pohjoissavolaisista sarjakuvapiirtäjistä. Raadin jäseninä toimivat Natalia Kekkonen, Tero Mielonen, Pentti Otsamo, Mari Turunen ja Saara Karkulahti. Raati kokoontui marraskuun alussa valitsemaan voittajat viidestä eri sarjasta. Työt jaettiin viiteen eri sarjaan ikäluokkien mukaan.

Raati koki, että töiden taso oli hyvä, työt olivat hienoja ja moneen oli panostettu. Näkyi, että osalla oli aitoa kiinnostusta sarjakuvatyötä ja energiansäästöä kohtaan. Isossa osassa töitä sarjakuvamaisuus ja sen tyypilliset elementit tulivat hyvin esille.

Yleisin sarjakuvien teema liittyi valojen sammuttamiseen, ilmeisesti tämä energiansäästöteko on tehonnut hyvin lapsiin ja nuoriin. Teemaa oli käsitelty kuitenkin monipuolisesti, mukana oli myös kiertotalous ja ilmastokysymykset laajemmin.“, kuvailee Tero Mielonen, Ilmatieteen laitoksen tutkija ja sarjakuvapiirtäjä.

Voittajatyöt ovat esillä näyttelyssä Kuopion kaupunginkirjaston lasten osastolla 8.12.2022 – 5.1.2023

Raati ei tyytynyt ainoastaan valitsemaan kunkin sarjan voittajia, vaan jokaisesta sarjasta löytyi myös kunniamaininnan saanut työ. Viidestä sarjasta on palkittu kustakin voittaja leffalipuilla ja -herkuilla sekä kunniamaininnan saanut piirustusaiheisella puuhakassilla. Yhteensä kaikki nämä 10 työtä alkuperäisessä muodossaan ovat esillä Kuopion kaupunginkirjaston lasten osastolle perustettavassa näyttelyssä 8.12.2022-5.1.2023.

Sarjakuvakilpailun voittajat ja kunniamaininnan saaneet

Seuraavaksi esittelyssä energiansäästö -sarjakuvakilpailun voittajatyöt sekä kunniamaininnan saaneet kustakin 5 sarjasta. Kuvatekstiin on kirjattu raadin perustelut.

1 Sarja: 1.-2. luokkalaiset

Voittaja: Max Engström, Vesannon yhtenäiskoulu

Teemaa on lähestytty positiivisen kautta, ei saarnaavasti. Sarjakuvallinen kerronta toimii: Paikat vaihtuu ja hahmot tunnistaa. Asia tulee esille hienosti tekojen kautta.

Kunniamaininta: Kaapo Huttunen, Vesannon yhtenäiskoulu

Napakka viesti, onnistunut visualisointi ja taidokkaat yksityiskohdat.

2 Sarja: 3.-4. -luokkalaiset

Voittaja: Vilina Kosunen, Leppäkertun koulu, Leppävirta

Upea tarinankerronta. Sarjakuvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mielikuvitusta on käytetty runsaasti ja kuvitus sopii hyvin tarinaan.

Kunniamaininta: Ella Hiltunen, Leppäkertun koulu, Leppävirta

Työssä on panostettu värien käyttöön. Teemaa on esitelty aidon tuntuisen tilanteen ja dialogin kautta. Hieno ajatus siinä, että yhdessä tehden hyvä tulee.

3 Sarja: 5.-6. -luokkalaiset

Voittaja: Vilja Kainulainen, Vieremän Eteläinen koulu

Perinteinen tyyli puhuttelee. Sarjakuva on selkeä ja hyvin mietitty. Työssä on esitelty aihetta monipuolisesti, positiivisessa ja iloisessa sävyssä.

Kunniamaininta: Leo Ahola, Kuopion steinerkoulu

Uniikki tapa lähestyä aihetta – hauska! Hienoja sarjakuvallisia elementtejä näkyvissä.

4 Sarja: 7. -luokkalaiset

Voittaja: Roope Silvennoinen, Puijonsarven koulu, Kuopio

Tyylipuhdas suoritus. Työ on ihan valmista sarjakuvaa. Kuvalliseen kerrontaan on panostettu. Sarjakuvassa on huumorintajua ja vitsi toimii.

Kunniamaininta: Vilja Maskulainen, Juhani Ahon koulu, Iisalmi

Huoliteltu työ, jossa on kiinnostavaa värienkäyttöä. Lähestymistapa on erilainen ja tarinan ajankohtaisuus on varsin mainio!

5 Sarja: 8.-9. -luokkalaiset

Voittaja: Janni Keinänen, Puijonsarven koulu, Kuopio

Teema tuotu hienosti koulumaailmaan. Sarjakuvassa on tarkkaa piirtämistä. Juoni on selkeä ja helposti hahmottuva, huumori toimii.

Kunniamaininta: Roosa Hynninen, Puijonsarven koulu, Kuopio

Eri piirtämistyylejä tuotu onnistuneesti yhteen. Työssä on sujuvaa sarjakuvankerrontaa. Ajatus on hauska ja toteutus toimii hyvin suhteessa ideaan.

Kiitos kaikille osallistujille

Kiitos kaikille opettajille, jotka toimititte töitä kilpailuun sekä oppilaille, jotka piirsitte upeita töitä. Tuomme töitä esille viestinnässä pitkin talvea. Toivotamme kaikki tervetulleeksi energiansäästö -sarjakuvakilpailun näyttelyn avajaisiin 8.12. Kuopion kaupunginkirjastossa!

Yhteyshenkilöt

Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo –hanke / Pohjois-Savon ELY-keskus
saara.karkulahti@ely-keskus.fi p. 050 3902765
Mari Turunen, Energianeuvoja Pohjois-Savo / Kuopion kaupunki
mari.turunen@kuopio.fi p. 044 7182870

Järjestäjien logot: Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon maakuntaliitto, EU:n aluekehitysrahasto, Kuopion kaupunki, Energiavirasto, Motiva, Ilmatieteenlaitos

Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *