energia energiansäästö ilmastotyö piirustuskilpailu tapahtumat

Pohjois-Savon koululaiset: Osallistukaa energiansäästökampanjaan!

Nyt on tärkeä hetki koulujen ja oppilaiden ottaa haltuun energiansäästövinkit! Tässä viestissä esittelemme Pohjois-Savon oman energiansäästö -piirustuskilpailun kaikille Pohjois-Savon koululaisille. Lisäksi kannustamme 1.–4. -luokkalaisia osallistumaan Motivan Agenttiseikkailuun. Molemmissa on luvassa kivoja palkintoja!

Venäjän sotatoimet Ukrainassa aiheuttavat laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Suomi ja koko Eurooppa etsivät nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen. Lokakuussa käynnistyvä energiansäästökampanja kannustaa suomalaisia energiansäästötoimiin. Liittykää mukaan!

Vinkki taustamateriaaliksi!

Katsokaa Pohjoissavolaisia ilmastotekoja -videosarjan 4. jakso, jonka teemana on “Puhdasta energiaa reilusti”. Videon kesto on 9 minuuttia, videon tuottaja Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke. Video löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=T0flZj1dSM4

Videota varten on laadittu koululaisille suunnattu tietovisa, jonka voi ladata TÄSTÄ LINKISTÄ (Powerpoint-tiedosto).

Yhteyshenkilöt

Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo –hanke / Pohjois-Savon ELY-keskus
saara.karkulahti@ely-keskus.fi p. 050 3902765
Mari Turunen, Energianeuvoja Pohjois-Savo / Kuopion kaupunki
mari.turunen@kuopio.fi p. 044 7182870

Sarjakuva, jossa opettaja kertoo oppilaille, että tänään koulussa puhutaan ja piirretään energiansäästöstä. Se on oppilaiden mielestä parasta ikinä.

1) Energiansäästö -piirustuskilpailu Pohjois-Savon koululaisille 10.-28.10.2022

Houkuttelemme pohjoissavolaisia koululaisia pohtimaan energiansäästöä piirustuskilpailun myötä. Tässä meidän omassa kilpailussa teemana on energiansäästö ja tyylinä sarjakuva. Koululaiset osallistuvat kilpailuun yksilötöiden kautta. Kilpailuun osallistutaan ottamalla kuvat sarjakuvatöistä ja toimittamalla ne lomakkeen kautta tuomaristolle. Tuomaristo valitsee töistä viisi parasta sarjakuvaa, jotka palkitaan.

HUOM! Saamamme palautteen perusteella olemme pidentäneet töiden palautuksen aikarajaa. Uusi aikaraja on 28.10.2022 klo 16.00 mennessä.

Kilpailun ohjeet

Mitä? Piirtäkää sarjakuva, jonka teemana on energiansäästö
Kenelle? Kaikille Pohjois-Savon kuntien 1.–9. -luokkien oppilaille
Milloin? Valtakunnallisen energiansäästökampanjan alussa 10.-28.10.2022
Kuka järjestää? Pohjois-Savon energianeuvonta (Kuopion kaupunki), Hiilineutraali Pohjois-Savo –hanke (Pohjois-Savon ELY-keskus) ja Ilmatieteen laitos
Miten osallistutaan? Oppilaat laativat sarjakuvatyöt, joista otetaan kuva. Kuvat lähetetään lomakkeen kautta kilpailun tuomaristolle. Lomakkeelle tarvitaan opettajan yhteystiedot. Osallistumalla kilpailuun, osallistuja antaa luvan järjestäjille käyttää kilpailutyötä anonyymisti viestinnässä (verkkosivut, sosiaalinen media, uutiskirjeet) vuosien 2022 ja 2023 aikana.
Toteutus ja välineet? Vapaa toteutus paperille tai muulle pinnalle, käsin piirtämällä, maalaamalla tai digitaalista työvälinettä hyödyksi käyttäen. Toteutuksen sivumäärä maksimissaan kaksi A4 -kokoista sivua.
Töiden merkintä? Työn oikeaan alalaitaan kirjoitetaan: Taiteilijan nimi, koulu ja luokka.
Kuka valitsee voittajat? Tuomaristossa on pohjoissavolaisia sarjakuvantekijöitä: Natalia Kekkonen, Tero Mielonen, Pentti Otsamo sekä järjestäjien edustajat: Mari Turunen ja Saara Karkulahti.
Miten työt arvioidaan? Työt pisteytetään kolmen kriteerin mukaan: 1) Teeman mukaiseen toteutukseen käytetty mielikuvitus (1–5 p.), 2) Sarjakuvamaisuus (1–5 p.), 3) Työn omaperäisyys (1–5 p.). Yhteensä työ voi saada 15 pistettä. Työt arvioidaan ja voittajat valitaan ikäluokkien mukaan.
Mitä voittajat saavat? 5 parasta sarjakuvatyötä palkitaan leffalipulla ja -herkuilla. Voittajatyöt ovat esillä järjestäjien viestintäkanavissa sekä Kuopion kaupungin valtuustotalon aulassa energiansäästökampanjan aikana. Voittajatöiden julkaisulupa kysytään erikseen.

Kilpailutöiden toimitus – ajankohtaa siirretty eteenpäin!

Kuvat piirustuksista toimitetaan 28.10.2022 klo 16.00 mennessä tälle lomakkeelle:
https://link.webropol.com/s/piirustuskilpailu

Voittajille ilmoitetaan opettajan kautta 8.11.2022 mennessä.

Taustamateriaalia piirustustöiden innoittamiseen

2) Agenttiseikkailu 1.-4. -luokkalaisille ja Pohjois-Savon osakilpailu 31.10.-11.11.2022

Mikä Agenttiseikkailu?

Onko Motivan Agenttiseikkailu 1.–4. -luokkaisille tuttu? Se on energiansäästökilpailu, jonka aikana opitaan energiansäästöstä, kestävästä kehityksestä ja luonnonvarojen säästämisestä. Agenttiseikkailussa oppilaille tulostetaan agenttikortit, joiden avulla suoritetaan agenttitehtäviä päivittäin. Tehtävistä ansaitut pisteet ilmoitetaan agenttihaasteen nettisivuille, jonne myös luokan ilmoittautuminen tehdään 28.10. mennessä.

Pohjois-Savon osakilpailun palkintona leffaliput ja popparit koko luokalle

Kaikki pohjoissavolaiset luokat, jotka osallistuvat Agenttiseikkailuun, osallistuvat samalla Pohjois-Savon osakilpailuun. Pohjois-Savossa eniten pisteitä kerännyt luokka saa palkinnoksi Finnkinon leffaliput ja popparit koko luokalle. Luokan koko suhteutetaan pisteisiin, eli pieni luokka voi pärjätä yhtä hyvin kuin iso. Jos usea luokka saa saman pistemäärän, voittaja arvotaan. Voittajaan ollaan yhteydessä 30.11. mennessä.

Ilmoita luokka mukaan 28.10. mennessä

Tutustu Agenttiseikkailun ohjeisiin ja ilmoita luokkasi mukaan 28.10. mennessä. Kaikki Agenttiseikkailuun osallistuvat pohjoissavolaiset luokat ovat automaattisesti mukana Pohjois-Savon omassa osakilpailussa. Katso lisää täältä: https://agenttiseikkailu.fi/

Taustamateriaalia Agenttiseikkailuun

Energiansäästöön liittyvää taustamateriaalia opetuksen tueksi löytyy Agenttiseikkailun omilta verkkosivuilta. Hyödyntäkää ihmeessä näitä: https://agenttiseikkailu.fi/opetuksen-tueksi/

Jos kaipaatte jotain erityistä materiaalia, niin olkaa yhteydessä ja katsotaan mitä voidaan tehdä.

3) Opettaja, haluatko pysyä kuulolla Pohjois-Savon ilmastotyöstä?

Tilaa Pohjois-Savon ilmastokuulumiset –uutiskirje TÄSTÄ LINKISTÄ (ely-pos.viestitys.fi).

Järjestäjien logot: Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon maakuntaliitto, EU:n aluekehitysrahasto, Kuopion kaupunki, Energiavirasto, Motiva, Ilmatieteenlaitos
Piirustuskilpailun järjestää Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon energianeuvonta sekä Ilmatieteen laitos


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *