Blogi-haastattelu: Eeva Mertanen – Ravintola-alan vilpitön vastuullisuustoimija

Haastattelimme kuopiolaisen Ravintolamestarit Oy:n toimitusjohtajaa Eeva Mertasta vastuullisuustyöstä ja vähän muustakin.



Kuka olet?
Mertasen Eeva, oman elämäni yksisarvinen, vasta 40 täyttänyt. Elämän päättyminen on konkretisoitunut; ennen avasin lahjat ensin, nyt olen viimeisten joukossa. Silti olen coolein täti täditettäville! Olen Ylitäti, alueen ruokalähettiläs ja Savon Nainen! Ja Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

Miksi olet haastateltavana?
Teemme Ravintolamestareilla poikkeuksellisen hyvää vastuullisuustyötä, erityisesti ekologisuuden ja kulttuurihistorian säilyttämisen eteen. Yrityksemme arvoissa vastuullisuus on tärkeintä. Tällä alalla ei ole tehty kovin paljon vastuullisuuden eteen. Osa ravintoloista ei kierrätä biojätettä vieläkään.

Mitä ravintolatoimintaa teillä on?
Seitsemän ravintolaa Kuopiossa, kaikki historiallisissa kohteissa: Musta Lammas, Isä-Camillo, Puijon ravintolat, Kahvila Kantti ja Pannuhuone. Lisäksi vuokraamme kauppakeskus Sektorin saunaa ja teemme pienimuotoisesti catering-toimintaa. Kunnioitamme rakennuksia ja kulttuuriperimää.

Miksi vastuullisuus on tärkein arvo?
Ajattelemme että se sisältää myös muut arvot, huumori mukaan lukien. On haluttu tehdä aina oikein; avoimuus, rehellisuus, läpinäkyvyys ja edelläkävijyys.

Parhaimmat vastuullisuusteot?
Vaihdettiin jätehuoltoyhtiötä ja saatiin kierrätysprosenttia nostettua huomattavasti, jopa 30 %. Henkilökunnan intohimo tuuppasi asiaa eteenpäin ja henkilökunta on itse lähtenyt keksimään vaikuttavia tekoja. Esimerkiksi Mustassa Lampaassa stanssasimme marmeladeja, joista jäi yli marmeladimassaa. Ylijäämämarmeladit vietiin Pannuhuoneelle drinkkien valmistukseen. Puijolla asiakkaiden pyyhkeiden hyödyntäminen käsipyyhkeinä on saanut paljon mediahuomiota. Lähti siitä, että minua ärsytti käsipapereiden määrä. Tarvitsemme lisää paksumpia pyyhkeitä, joten niitä voi toimittaa pestynä Puijon Majalle, kiitos! Henkilökunta on tärkein voimavara. Vuosittain palkitsemme henkilökuntaa seuraavissa kategorioissa: vuoden harppaajat, vuoden keittäjä, vuoden asiakaspalvelija ja vuoden ravintolamestari.

Tästä viisi vuotta eteenpäin, missä mennään?
Ollaan mukana ruokavallankumouksessa. Olemme kouluttaneet ravintola-alan ammattilaisia vastuulliseen ruokakäyttäytymiseen. Tehdään yhteistyötä Konttilan yrittäjien kanssa ja omavaraisuusaste on kasvanut. Meillä on myös oma komposti! Meillä on vielä sitoutuneempaa henkilöstöä ja ammattilaisia, jotka haluavat kehittyä arvojemme mukaisesti.

Mitä ajattelet ravitsemuskeskustelusta?
Lasten ja nuorten pitäisi tietää mistä ruoka tulee, olla välillä kädet savessa. Ajattelen, että kestävästi, paikallisesti ja suomalaista ruokaa syömällä voidaan menestyä. Meidän pitää ajatella miten maatalous ja sen parissa toimivat yritykset voivat toimia elinvoimaisina. Ja pitää myös miettiä, millaisia vaikutuksia valinnoillamme on biodiversiteettiin. Ääripäät ovat huonoja, on pyrittävä katsomaan kokonaisuutta. Koulu- ja kotiruoka on myös eri asia kuin ravintolaruoka. En ymmärrä kiinalaisten marjojen tuontia, meiltä löytyy superfoodia lähiluonnosta. Jos syödään kasviruokaa, syödään kotimaista ja sesonkien mukaan. Toivon, että jokainen miettii kotona valintoja tarkemmin; voi ravintolassa herkutella välillä myös laadukkaalla sisäfilepihvillä. Puijon Maja on hyvä esimerkki siitä, millaista on kotimainen maistuva kasvisruoka. Sieltä voi poimia vinkkejä myös kotiruokaan. Minua harmittaa, että vähäprosessoitua kotimaista maitotuotetta ei tahdo löytyä kaupoista. Monet laktoosittomat maitojuomat ovat mielestäni kuraa. Suomalaiset haluavat laktoosittomia tuotteita ja esimerkiksi Saksassa on täysin erilainen tilanne. Itse valitsen kotimaista luomua.

Mitä sinusta ei yleisesti tiedetä?
Olen fanaattinen ampumahiihto- ja maastohiihtofani ja sopivasti hihhuli.

Mitä terveisiä sinulla on ravintola-alan toimijoille?
Mitä vastuullisemmin asiat hoidetaan, sitä paremmin se näkyy positiivisesti viivan alla. Vastuullisuudella voi säästää.

Terveiset tavalliselle kuluttajalle?
Ajat ovat vaikeita, mutta valitaan ravintola edes joka viides kerta, kun pohditaan lähdetäänkö ravintolaan vai ei. Muistetaan, että lounas kerran viikkoon ravintolassa tai kahvin ostokin iso juttu. Ravintolat ovat isoja kulttuuritoimijoita!

Mitä haluaisit, että sinulta kysyttäisiin tässä haastattelussa?

Eeva: Miksi nojailet puihin?
Syke laskee ja rauha täyttää sielun. Anni Inkeri Korhonen opastaa, että kannattaa mieluummin peruuttaa puuhun ***se edellä. Kannattaa kysyä Annilta neuvoja vaikka ikimetsän omistamiseen.

Mitä Erkka Isotalo [Ravintolamestareiden mainonta- ja markkinointivastaava] sanoisi sinusta vastuullisuustoimijana?
Eeva: Kysytään! (Soittaa puhelun)
Erkka: Aito…tai omistautunut. Aidosti välittävä, vilpitön. Ei mitään viherpesua.

Lisätietoja


Jaa julkaisu