matkailu

Vastuullisen matkailun teot esillä webinaarissa 19.5.

Vastuullisen matkailun webinaari järjestettiin 19.5.2021. Tilaisuudessa kuultiin vinkkejä vastuullisten matkailupalvelujen markkinointiin ja esiteltiin yritysten konkreettisia vastuullisuustekoja. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskus, Iisalmen kaupunki ja Savonia ammattikorkeakoulu.



Vastuullisten matkailupalvelujen järjestämisessä on otettu Suomessa isoja harppauksia eteenpäin viime vuosina. Osaltaan myönteiseen kehityssuuntaan ovat vaikuttaneet asiakkaiden ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja vastuullisen matkailun esillä olo mediassa. Lisäksi Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin. Visit Finlandin akatemiavalmentaja Eeva Koivula muistutti puheenvuorossaan vastuullisen matkailun kuuluvan kaikille – matkatoimistoille, asiakkaille ja palveluja tuottaville yrityksille.

Vinkkejä vastuullisuusviestintään

Vastuullisen matkailun asiantuntijatoimittaja sekä matkailu- ja mediayrittäjä Saana Jaakkola kertoi nähneensä vastuullisuusviestintää laidasta laitaan. Viherpesua ja liian ympäripyöreitä lupauksia tulisi välttää viimeiseen asti. Jos yritys kertoo verkkosivuillaan toimivansa “ympäristöystävällisesti”, ei se vielä kerro oikein mitään. Parempi on kertoa asiakkaille konkreettisista teoista ja valinnoista palvelujen tarjoamisessa.

TIlaisuudessa kuultiin hienoja vastuullisuusesimerkkejä pohjoissavolaisista ja pohjoiskarjalaisista yrityksistä. Kuopiolaisen Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen kertoi vastuullisuuden lähtevän yrityksen arvoista ja henkilöstöstä. Ravintolamestareilla on tehty vuosia töitä vastuullisuuden kehittämiseksi osana ravintolakonseptien kehittämistä. Asiakkaille tarjotaan paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, henkilöstö tuntee raaka-aineiden matkan pellolta pöytään ja yritys kehittää jatkuvasti toimintaansa. Osoituksena tästä Ravintolamestarit sai Ekokompassi-ympäristösertifikaatin keväällä 2021. Viestinnässä vastuullisuus näkyy tarinoina, joissa näitä tekoja tuodaan esille.

Väärnin Pappila Lapinlahdella on pappilamiljöö ja Juhani Ahon syntymäpaikka sekä majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoava perheyritys. Pappila on kunnostettu perusteellisesti ja nykyään lämmitysjärjestelmänä on maalämpö. Ruokasalin puolella asiakkaat saavat maistella Pappilan pellon satoa ja lähijärvien kalaa. Yrittäjä ja kirjailija Minna Kettunen kertoi yrityksen vastuullisuusteoista videon muodossa. Video on katsottavissa YouTubessa (YouTube.com).

Vastuullinen matkajärjestäjä vie luontoon

Myös matkatoimisto voi edistää monin tavoin vastuullista matkailua. Tästä loistavana esimerkkinä toimii pohjoiskarjalainen Äksyt Ämmät Oy, joka matkajärjestämisen lisäksi tarjoaa ohjelmapalveluita ja matkailun verkkokaupan. Yrittäjä Minna Murtonen kertoi muun muassa Majatalosta majataloon -retkistä, jotka ovat kiinnostaneet Keski-Eurooppaa myöten. Erityisesti hiihtoretket ovat olleet pitkään suosittuja. Vuonna 2015 Majatalosta majataloon -ruokaretki valittiin Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi Hungry for Finlandin kansallisessa ruokamatkailukilpailussa. Tunnustuksia riittää, sillä yritys on saanyt myös vuonna 2017 Visit Finlandin myöntämän Kestävän kehityksen kärkiyritys -diplomin. Kansainvälisillä markkinoilla Äksyt Ämmät tunnetaan saksalaisen Forum Anders Reisenin -jäsenenä, jolle on myönnetty TourCert-sertifikaatti.

Lisätietoja

Tilaisuuden materiaalit materiaalipankissa


Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Iisalmen kaupungin Ylä-Savon matkailutuotteet kestävälle kehityspolulle –hanke, Savonia ammattikorkeakoulun Sustainable Tahko -hanke ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanke.


Jaa julkaisu

Kommentit

  1. Helvi Heinonen-Tanski

    Pohjois-Savossa jo ihan kaupunkimetsät ovat aarre, joka ulkomaalaisille on ihmeellinen kokemus. Olen vienyt unkarilaisen professorin Neulamäen metsään keräämään (jo vähän ikääntyneitä herkkutatteja) ja irakilaisen jatko-opiskelijan perheineen Puijolle keräämään suppilovahveroita. Rauhallinen metsä, jossa pieni tyttö voi vapaasti juosta metsäpolkua pitkin, oli suuri elämys.

    Meidän kannattaa säilyttää Kuopion, Varkauden, Iisalmen ja muiden taajamien lähimetsät hiilivarastona, mutta myös ihmisten virkistykseen. Ne ovat ylellisyys, johon meillä on varaa.

    1. Kiitos Helvi näistä mahtavista esimerkeistä, kuinka meille pienet asiat voivat olla toisille todella isoja elämyksiä! Jospa osaisimme näiden esimerkkien myötä arvostaa itsekin lähiluontoamme enemmän.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *