blogit HIMA hanke

Välitilinpäätös

Reilu vuosi sitten käynnistimme täydellä tohinalla Hiilineutraali maakunta -hankkeen. Täysin kirkasta kuvaa ei ollut siitä, millaisia toimenpiteitä hanke pitäisi sisällään, mutta tavoite maakunnallisen ilmastotyön nostatuksesta oli vahva. Hyppäsin työhön yhteiskuntatieteilijän katseella sekä viestinnän ja verkostotyön osaamisella, en niinkään ilmastonmuutoksen asiantuntijana tai substanssin taitajana.

Onnistumisten ja haasteiden yhtälö

Koronan ensimmäinen aalto alkoi painaa päälle lähes heti hankkeen käynnistymisen jälkeen. Päätimme, että pyrimme kääntämään etätyön ja aktiivisemman verkkotyöskentelyn eduksemme. Koen, että maakunnalliselle työlle on tehnyt hyvää se, että kaikki toimintamme on ollut verkossa, ja tilaisuuksiin on voinut osallistua helposti ympäri maakuntaa – ja jopa ympäri Suomen!

Monessa on onnistuttu jo näin lyhyessä ajassa. Yksi onnistuminen on siinä, miten hyvin Pohjois-Savon ilmastotyö on tavoittanut ihmisiä. Neljä ilmastofoorumia sekä kahdet aamukahvit ovat keränneet lähes 500 Pohjois-Savon ilmastotyöstä kiinnostunutta henkilöä. Maakunnan ilmastotiekartan valmisteluun liittyvät 9 työpajaa kokosivat yhteen yli 300 osallistujaa 60 eri organisaatiosta.

Onnistuminen on sekin, että meillä on tämän valtakunnan upeimmat maakunnallisen ilmastotyön verkkosivut ja oma ilme! Viestinnän vaikuttavuudesta voi todeta sen, että verkkosivujen avaamisen jälkeen syyskuusta lähtien yksittäisiä kävijöitä on ollut yli 3000 ja yksittäisiä istuntoja yli 5500.

Edellä mainituista seikoista huolimatta näen haasteita ilmastotyöhön sitoutumisessa ja kunnianhimon tasossa. Meillä on jatkuvasti kasvava joukko, joka osoittaa kiinnostusta ilmastotyötä kohtaan ja joiden puheissa kuuluu usko päästöjen vähenemiseen ja keinovalikoiman lisääntymisen. Pohdin silti, kuinka valmiita olemme aloittamaan ilmastoteot jo tänään?

Tätä mitataan seuraavaksi Pohjois-Savon ilmastotiekartan luonnoksen kommenttikierroksella, kun pääsette kaikki antamaan näkemyksenne siitä, minä vuonna Pohjois-Savon tulisi olla hiilineutraali. Kommentteja pääsee antamaan myös luonnoksessa esitettyihin ilmastotyön painopisteisiin ja niihin liittyviin kärkitoimenpiteisiin. Toivon, että mahdollisimman moni lausuisi näkemyksensä, jotta voimme aidosti puhua Pohjois-Savon yhteisestä tiekartasta.

Kestävyyslaji, ei pikamatka

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jari Mutanen muistaa rauhoittaa hätähousuja toteamalla, että olemme nyt Pohjois-Savon ilmastotyön alkutaipaleella. Vielä ei voida osoittaa suuria tuloksia, mutta alkutaival näyttää valoisalta! Työ on lähtenyt käyntiin, sitä on tehty yhdessä, osallistavasti, asioita priorisoiden ja tavoitteita asettaen. Seuraavat askelet varmistetaan sillä, että ilmastotiekartan jalkauttaminen lähtee liikkeelle sekä toimenpiteiden vastuutahoista ja seurannasta sovitaan.

Ilmastotyö on kestävyyslaji, jossa ei ole pikavoittoja tarjolla. Vaikka työn tulokset eivät näy välittömästi päästöjen vähenemisenä, katson ilmastotyön lähitulevaisuutta optimistisesti. Euroopan Unionin uuden rahoituskauden suunnitelmat sekä pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma antavat linjakkaan viestin siitä, että vihreä siirtymä on käsillä juuri nyt. Ne, jotka lähtevät työhön etukenossa, ovat voittajia.

Kiitos kanssakulkijoille

Syy välitilinpäätökseen on se, että jään äitiyslomalle. Hankkeessa projektityöntekijänä aloittaa Hanne Siikström. Hannen tavoittaa 15.3.2021 alkaen sähköpostilla hanne.siikstrom(at)ely-keskus.fi. Tapio Kettunen jatkaa tuttuun tapaan mukana tiimissä.

Haluan kiittää kaikkia kanssamatkaajia sekä toivottaa intoa ja pitkäjänteisyyttä ilmastotyöhön!

Saara Hanhela


Jaa julkaisu

Kommentit

 1. Jani Paukkonen

  Iso kiitos Saara Hanhela tarmokkaasta asenteestasi Hiilineutraali maakunta- hankkeessa. On ollut ilo olla yhteistyössä sinun ja koko taustalla vaikuttavan tiimin kanssa, käyden rakentavia keskusteluja seikoista, joilla voisi olla merkitystä vihreän siirtymän polulla. Avoimien tapaamisten myötä on käynyt selville, että maakunnassamme tehdään jo paljon vaikuttavia toimia. Etenkin esim. matkailun saralla monet toimijat ovat tarttuneet niin sanotusti härkää sarvista, aloittaen ympäristöjärjestelmien rakentamistoimet. Eli, vaikka mainitsemasi haasteet ilmastotyöhön sitoutumisessa ja kunnianhimon tasossa ovat tulleet esille matkan aikana, niin yhteinen suunta on hankkeen myotä selkeytynyt. Meillä todellakin on sanojasi lainatakseni, jatkuvasti kasvava joukko, joka osoittaa kiinnostusta ilmastotyötä kohtaan ja joiden puheissa kuuluu usko päästöjen vähenemiseen ja keinovalikoimien lisäämiseen. Kaiken kaikkiaan hyvä pohjatyö tehty, Hanne Siikströmin hypätä puikkoihin. Tervetuloa Hannelle ja kiitokset Saaralle!

  1. tapio.kettunen

   Hei Jani
   HIMA-hankkeen porukka tykkää kommentistasi kovin, kiitos!

 2. Saara Hanhela

  Hei Jani!
  Suuri kiitos kannustavista sanoistasi ja yhteisestä työstä. 🙂 Matkailuala on monella tapaa tärkeässä kohdassa ilmastotoimien edistämisessä: Matkailu linkittyy monelle sektorille sekä matkailun ilmastokysymykset nousevat koko ajan isommin esille kuluttajien keskuudessa. Kuluttajien valinnoilla on vaikutusta palveluntarjoajiin – ja toisaalta myös toisinpäin. Onnea teille jatkossakin, haluan uskoa että törmäillään jatkossakin!

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *