jtf oikeuden mukaisen siirtymän rahasto rahoitus

Uudella JTF-rahoituksella edistetään ilmastoneutraalia taloutta – seututapaamisia tammikuussa

EU:n uudella oikeuden mukaisen siirtymän rahastolla eli JTF:llä (Just Transition Fund), edistetään ilmastoneutraalia taloutta. Pohjois-Savossa rahoituksella edistetään työllisyyttä, kiertotaloutta, puhtaan energian tuotantoa ja energiatehokkuutta sekä turvataan maatalouden toimintaedellytyksiä. Haut pyritään avaamaan alkuvuodesta.JTF-rahoituksella vastataan vähähiilisen siirtymän aiheuttamiin sosioekonomisiin ja ympäristöllisiin haittavaikutuksiin työllisyyden ja kestävien aluetalouksien turvaamiseksi. Rahoitusta kohdennetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman mukaisesti oikeudenmukaisen siirtymän toimiin. Aiemmalta rakennerahastokaudelta 2014-2020 tuttujen Euroopan aluekehitysrahoituksen (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rinnalla Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -ohjelmaan kuuluu JTF-rahoitus, mitä voidaan hakea vastaavalla tavalla kuin EAKR- ja ESR-rahoitusta.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027

Rahoitusta voi hakea koko Pohjois-Savossa. Pohjois-Savon liitto voi myöntää rahoitusta elinvoiman kehittämishankkeisiin, TKI-toiminnan kehittämis- ja investointihankkeisiin ja kuntien perusrakenteen investointeihin yritysten toimintaedellytyksiin.

ELY-keskukselta rahoitusta voi hakea ennallistamishankkeisiin, yritysten hankkeisiin sekä työllisyyteen vaikuttaviin uusien taitojen hankkimiseen varsinkin nuorille, uudelleen kouluttautumiseen ja uuteen yritystoimintaan tai yritystoiminnan uudistamiseen.

JTF-haut avataan heti kun se on mahdollista, tämän hetken tiedon mukaan maaliskuussa 2023. Haut ovat jatkuvia ja niissä on vuosittain 2-3 käsittelyynottopäivää. Rahoitukseen mahdollisesti sopivista hankeaihioista kannattaa olla yhteydessä rahoittajaan eli Pohjois-Savon liittoon tai ELY-keskukseen hyvissä ajoin, tarvittaessa jo ennen hakujen avautumista.

JTF-rahoituksen aikataulua, ensimmäiset haut avataan alkuvuodesta 2023.

Seututapaamisissa kerrotaan hanke-esimerkeistä ja keskustellaan JTF-rahoituksen mahdollisuuksista

Pohjois-Savon liitto ja ELY-keskus järjestävät tammikuussa 2023 neljä seututapaamista, joissa kartoitetaan paikallisia kehittämistarpeita sekä kerrotaan JTF-rahoituksesta ja sen käyttömahdollisuuksista.

JTF-seututapaamiset järjestetään sisällöllisesti samanlaisina seuraavasti:

  • 11.1.2023 klo 9–11 Iisalmi, Ylä-Savon ammattiopisto, Sankariniemen kampus, auditorio, Asevelikatu 4
  • 12.1.2023 klo 13–15 Suonenjoki, Yrityspuisto Futuria, auditorio, Jalkalantie 6
  • 13.1.2023 klo 9–11 Varkaus, Navitas Kehitys Oy, kokoustila Ankkuri, Wredenkatu 2
  • 20.1.2023 klo 9–11 Kuopio, Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1 (myös Teams-yhteys)

Maakuntahallitus on hyväksynyt Pohjois-Savon alueellisen JTF-suunnitelman helmikuussa 2022. Euroopan komissio hyväksyi Suomen JTF-ehdotuksen ja sen osana Pohjois-Savon JTF-suunnitelman keskiviikkona 21. joulukuuta.

Pohjois-Savon oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma (pdf, pohjois-savo.fi)

Lisätietoja


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *