puurakentaminen rakentaminen ratkaisuonpuussa

Puurakentamisen vuosi – Arto Yletyisen blogi

Lokakuun alussa järjestettiin Ratkaisu on puussa -hankkeen ja Motivan kanssa yhteinen puurakentamisen webinaari (Motiva.fi). Tilaisuus oli alun perin tarkoitus pitää seminaarina elävän yleisön edessä, mutta tämäkin jouduttiin vielä viime metreillä vaihtamaan sähköiseen toteutukseen. Tilaisuuden teema oli Puurakentaminen osana maakunnan ilmastotyötä, ja aamupäivän esityksillä tarjottiin laaja kattaus julkisen rakentamisen ohjausta ja onnistuneita esimerkkejä uusista puurakennushankkeista.

Julkinen sektori ohjaa kaikkea rakentamista, ja kuntapäättäjillä on keskeinen asema rakennetun ympäristön ilmastopäästöjen hillinnässä. Puurakentaminen on tunnistettu merkittäväksi keinoksi alentaa rakentamisen kasvihuonekaasupäästöjä, ja kuntien asettamat hiilineutraalisuustavoitteet tukevat voimakkaasti puurakentamisen yleistymistä. Rakentamisen ratkaisuista erityisesti massiivipuutuotteet ovat yleistymässä rakennuskannassa, joka on osaltaan lisäämässä pitkäaikaisten hiilivarastojen syntymistä maakuntaan. Hallitusohjelman tavoitteena on edelleen kaksinkertaistaa puun käyttö julkisessa rakentamisessa tämän hallituskauden aikana, ja työtä riittää vielä kaikissa rakennustyypeissä.

Kaavoituksella ja nuorisotyöllä vaikuttamista

Puurakentaminen on edennyt Pohjois-Savon kunnissa voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Puisten asuinkerrostalojen rakentaminen on käynnistynyt pitkän odotuksen jälkeen nyt myös Kuopiossa, jossa asukkaat ovat päässeet syyskuun lopussa muuttamaan jo toiseen valmistuneeseen massiivipuukohteeseen. Ekologisille asumisen ratkaisuille on kysyntää, ja Julkulassa alkaa toisenkin puukerrostalon rakentaminen vielä loppuvuoden aikana.

Tavoitteet puurakentamisen lisäämisessä näkyvät nyt entistä selvemmin kaavatyössä, jonka kautta puun käytön tahtotilaa voidaan konkretisoida aina rakennusosien tasolle saakka. Panu Kangasniemi Kuopion kaupungilta kertoi tilaisuudessa, että merkittävä puurakentamisen kaava on muodostumassa esimerkiksi Kuopion Savilahteen vanhan varikon alueelle, ja myös Kivilammen asemakaavassa pyritään konkreettisesti edistämään puurakentamista. Puisten asuinkerrostalojen markkinaosuus on suomessa vasta noin neljän prosentin luokkaa, joten kasvun varaa on vielä reilusti.

Pohjois-Savon kunnista myös Keiteleellä on otettu puurakentamisen mahdollisuudet kuntakeskustan kehittämisen kärkeen. Vuosi sitten päivitetyn kuntastrategian kantavaksi teemaksi nostettiin puu, ja strateginen valinta näkyy nyt monella tapaa puunjalostuksesta tunnetun kunnan kehittämisessä. Kunnanjohtaja Juha-Pekka Rusanen kertoi esityksessään, että Keiteleen puubuumi näkyy konkreettisesti kaavoituksessa ja puuhybridikerrostalohankkeessa, mutta strategia ottaa huomioon myös tulevat kuntalaiset ja päätöksentekijät.

Manu Majava, Keiteleen puupolku

Keiteleellä lanseerataan ensimmäisenä Suomessa Lasten ja nuorten metsäinen ja digitaalinen oppimisympäristö, Puupolku. Puun ja paikkakunnan mahdollisuudet tuodaan konkreettisesti esiin luonnollisessa ympäristössään, ja työn kautta tarjotaan esimerkiksi TET- paikkoja paikkakunnan yrityksiin. Polku tarjoaa eväitä positiiviseen ilmastoinnostukseen, ja   puupolun maskotiksi luotu Manu majava aloittaa työnsä varsinaisesti 29.10. Seuratkaa ilmoittelua Keiteleen suunnalta.

Maailman tylsin kerrostalo?

Pohjois-Savon tilaisuudessa haluttiin kertoa esimerkkejä erilaisilla tavoilla toteutetuista puurakennuskohteista. Puuhybridirakentaminen kiinnostaa monessa kunnassa, ja uutena ratkaisuna esitelty betonirunkoinen massiivihirsitalo on herättänyt jo paljon kiinnostusta. Pudasjärven vuokratalojen Jouko Väänänen esitteli webinaarissa kohdetta samaan aikaan kun ensimmäiset asukkaat kantoivat muuttokuormia uusiin asuntoihin, joten saimme tällä kertaa todella ajankohtaisen esimerkin mukaan ohjelmaan.

Pudasjärven hirsihovi. Kuva: Arto Yletyinen


Kohde lienee ensimmäinen laatuaan koko maailmassa, ja rakenteessa yhdistyvät rungon massiiviset teräbetonista valmistetut pilarit ja vaakarakenteet, sekä 270 mm paksusta painumattomasta hirrestä valmistettu ulkovaippa ja väliseinät. Uusia puukerrostaloja on osittain moitittu siitä, että palomääräysten takia näkyviin jäävät puupinnat ovat vähäisiä, mutta Pudasjärven kohteessa todella näkee ja tuntee olevansa oikeassa puutalossa. Kuntien vuokratalorakentamista ajatellen kohteen tekee mielenkiintoiseksi ekologisuuden lisäksi myös hinta, joka on saatu kustannustehokkaan prosessin ansiosta odotettua edullisemmaksi. Jouko Väänäsen sanoin kohteesta haluttiin tehdä maailman tylsin hirsikerrostalo, jossa yksityiskohdat olisivat asukkaalle varmasti toimivat ja turvalliset. Tehdyt valinnat näkyvät hinnassa, joka oli bruttoneliölle 2565 €/m2, alv. 24 %. 

Huoneisto puukerrostalossa. Kuva: Arto Yletyinen


”Mykistävän hieno, ihanan raikas, toimiva ja valoisa”

Webinaarista jäi kuulijoille mukaan monta hyvää ja konkreettista oppia siitä, miten puurakentaminen on luontevasti mukana kuntien strategioissa ja ilmastotyössä. Rakentamispäätösten ohjaukseen odotetaan merkittäviä muutoksia tulevien vuosien aikana, ja nyt olisikin korkea aika ottaa rakennusten ilmastoselvitykset ja hiilijalanjälkivertailut tosissaan. Tilaisuuden positiivinen viesti ja puubuumi näkyvät konkreettisesti Pohjois-Savon valmistuvissa julkisissa puukohteissa, ja monissa eri rakennustyypeissä.

Vesannolla valmistuu parhaillaan uusi hirsikoulu, joka on kunnan kautta aikojen suurin investointi. Tulevaisuudenuskoa paikkakunnalle luova uusi koulu tarjoaa modernin oppimisympäristön kahdelle sadalle oppilaalle, ja monikäyttöiselle rakennukselle on kaavailtu myös monipuolista iltakäyttöä. Suuri puurakennushanke on edennyt aikataulussa käyttöönottoon asti, ja kustannusarvio on alittumassa jopa parilla sadalla tuhannella eurolla.

Vesannon uusi hirsikoulu. Kuva: Arto Yletyinen


Lauantaina 13.11. on kaikkien kiinnostuneiden mahdollista tutustua Vesannon moderniin hirsikouluun avoimien ovien päivässä, jossa myös hankkeemme on mukana. Päästään kahvittelemaan ja keskustelemaan kuntalaisten kanssa puujuttuja uusissa ja puulta tuoksuvissa luokkahuoneissa. Toteutuneista kohteista ja rohkaisevista esimerkeistä on kiva kertoa ja välittää viestiä, ja syksyn aikana valmistuu myös useita videoita, joiden avulla puun ja hiilensidonnan mahdollisuuksista kerrotaan. Tilaelementtiasennukseen ja Kuopion Julkulaan valmistuvan puukerrostalokohteen valmistumiseen voit esimerkiksi tutustua jo nyt Ratkaisu on puussa -hankkeen Youtube-kanavalla (Youtube.com).

Rakentavaa ja reipasta syksyä

Arto Yletyinen, Ratkaisu on puussa -hanke


Blogin otsikkokuva: Arto Yletyinen.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *