ilmastokuulumiset uutiset

Pohjois-Savon ilmastokuulumiset 07/2020

Olemme koonneet ensimmäiseen uutiskirjeeseen nostoja Pohjois-Savon ilmastotyön ääreltä. Tervetuloa mukaan rakentamaan hiilineutraalia maakuntaa!
Saara Hanhela & Tapio Kettunen
Pohjois-Savon ELY-keskus

1. Tuore selvitys Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä ja hiilinieluista kunnittain 

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt, hiilinielut ja puustoon sitoutunut hiilivarasto on laskettu kuntatasolla. Laskenta tehtiin vuodelle 2018. Lisäksi päästöjen ja nielujen kehitystä arvioitiin vuoteen 2040 saakka kahdessa eri skenaariossa. 

Lue koko tiedote ja tutustu aineistoihin täällä: https://foresavo.fi/paastot/  

Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ympyrädiagrammina.
Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt 2018. Benviroc Oy.

 2. Pohjois-Savon ilmastofoorumi 27.8.2020 

Pohjois-Savon ilmastofoorumi käynnistyi 28.5.2020 pidetyn verkkotilaisuuden merkeissä.   

Foorumin tallenne (2h 5min) löytyy ELY-keskuksen YouTube-kanavalta (youtube.com). Kaikki esitykset PDF-muotoisina löytyvät materiaalipankista.

Seuraava webinaari järjestetään torstaina 27.8.2020 klo 13-15. Tuolloin tutustumme Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästö- ja hiilinielulaskentoihin sekä suoalueiden tilaan. Aiheita meille avaa Benviroc Oy:n, Luonnonvarakeskuksen sekä Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijat. 

Käsi, joka pitää kiinni oksasta. Vihreyttä. Pohjois-Savon ilmastofoorumi 27.8.2020

3. Pohjois-Savon ilmastotiekartan laatiminen alkaa syksyllä 

Osana Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo (HIMA) -hanketta, alamme työstää maakunnalle omaa ilmastotiekarttaa. Tiekarttaan määritellään yhteiset ilmastotyön tavoitteet ja painopisteet. Työtä ohjaa nimetty ohjausryhmä, mutta kaikki halukkaat pääsevät mukaan työstämään tiekarttaa. Järjestämme syksyn ja alkuvuoden mittaa useita teemakohtaisia työpajoja, joihin on avoin kutsu. Lisäksi keräämme kommentteja tiekarttaa varten sähköisten työkalujen avulla. Tavoitteena on valmis ilmastotiekartta maaliskuussa 2021. 

Voit seurata ilmastotiekartan rakentumista ja osallistua sisällön kommentointiin näiden verkkosivujen kautta.

4. Ilmastohankkeet tukevat maakunnallista ilmastotyötä 

Pohjois-Savossa käynnistyi useita ilmastoon liittyviä hankkeita keväällä 2020. Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoimassa HIMA-hankkeessa selvitetään muun muassa maakunnan hiilitaseet kunnittain ja laaditaan maakunnan ilmastotiekartta yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Navitas Kehitys Oy:n KESTO-hankkeessa laaditaan seudulliset ilmasto-ohjelmat ja kuntakohtaiset ilmaston toimintasuunnitelmat Keski-Savon ja Ylä-Savon seuduille sekä Siilinjärvelle. 

Kuvassa KESTO-hankkeen “Savon ilmastosankari”.

5. Ratkaisu on puussa -hanke puurakentamisen asialla 

Keväällä käynnistyneen Metsäkeskuksen Ratkaisu on puussa -hankkeen tavoitteena on edistää puurakentamisen osaamista Pohjois-Savossa sekä parantaa alueen yleistä asennetta vähähiiliseen ja puurakentamiselle myönteiseen suuntaan. Metsäisessä maakunnassa puun osuus julkisen rakentamisen materiaalina on ollut pitkään heikko, mutta koulurakentaminen on viimeisten vuosien aikana tuonut asiaan positiivisen käänteen. Ilmastomyönteistä suuntausta halutaan jatkaa ja tukea hankkeen toimenpiteiden avulla, ja lisätä puun käyttöä tulevien vuosien aikana myös muussa rakentamisessa, infra- sekä viheraluerakentaminen mukaan lukien.  
 
Lisätietoa:
Ratkaisu on puussa -hankesivu (metsakeskus.fi)

Muita ilmastouutisia Pohjois-Savosta: 


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *