ilmastofoorumi kiertokokeilut Kiertotalous

Mihin sinä hyödyntäisit kymmeniä tuhansia kiloja poistotekstiiliä? Pohjois-Savossa kiertotalous ottaa harppauksia eteenpäin kolmen innostavan kokeilun voimin

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke haluaa kiertotalouden osaksi jokaisen pohjoissavolaisen arkea. Olipa kyse sitten tekstiilijätteen uusiokäytöstä tai yritysten yhteistyöstä, hanke edistää innostavia kokeiluja ja järjestää kohtaamisia ilmastoasioiden parissa. Ainutlaatuinen, yrityksille suunnattu Pohjois-Savon ilmastofoorumi 17.3.2023 on tämän kevään kohokohta.

Artikkeli julkaistu Savon Sanomien digiartikkelina 24.2.2023. Lue juttu Savon Sanomien verkosta tästä linkistä (savonsanomat.fi).

Poistotekstiiliä useissa eri jäteastioissa. Keskellä naishenkilö, joka heittää ilmaan huivia.
Vanhoista urheilusukista pölyhuiskaksi, vai mikä on sinun ideasi? Sneck ja Elävä säätiö keräävät kilpailun avulla innovatiivisia tapoja hyödyntää tekstiilijätettä, jota syntyy jokaisessa pohjoissavolaisessa kodissa.

Poistotekstiileissä on potentiaalia vaikka mihin

Vuoden alussa alkanut valtakunnallinen poistotekstiilien erilliskeräys herätti Pohjois-Savossa ajatuksen edullisen ja hyödynnettävissä olevan materiaalin mahdollisuuksista paikallistaloudelle. Jätekukko järjesti viime syksynä tekstiilikierrätyskokeilun, jossa kuudessa kuukaudessa kerätystä 39 tuhannesta kilosta tekstiilejä 78 prosenttia lajiteltiin jatkokäsittelyyn Paimioon. Työllistävän toiminnan järjestäjä ja ympäristöasioiden vastuullisuustoimija Elävä säätiö sr toimii Jätekukon kumppanina kerätyn poistotekstiilin lajittelussa. Nyt säätiö etsii ideoita poistotekstiilien uusiokäytölle

Elävä säätiön ideakilpailu on yksi kolmesta Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen järjestämän haun kautta valituista kiertotalouskokeiluista. Hankkeen yksi tavoite on vauhdittaa kiertotaloutta Pohjois-Savossa. Yksinkertaisimmillaan kiertotalous on sitä, että kaikessa tuotannossa ja kuluttamisessa hyödynnetään mahdollisimman paljon jo olemassa olevia raaka-aineita ja tavaroita.

– Kaikille avoimella KEKO-ideakilpailulla etsimme poistotekstiileille uusia käyttö- ja jatkojalostusmahdollisuuksia Pohjois-Savon alueelle, kertoo poistotekstiili-ideapajoilla kiertotalouden mahdollisuuksia esitellyt Elävä säätiön työvalmentaja-palvelumuotoilija Marjo Sneck.

Jo kertaalleen tuotettu materiaali on edullista, mikä tukee myös säätiön toiminta-ajatusta. Uusista innovaatioista hyötyisivät kaikki.

– Paimiossa tekstiileistä möyhennetään kierrätyskuitua, joka on käytettävissä esimerkiksi eristeissä tai kehrättävissä langaksi. Jos saisimme materiaalit pysymään maakunnassa, saisimme uusia tuotantoaluevaltauksia ja työpaikkoja alueelle, Marjo sanoo.

Ideointiin ehtii vielä mukaan, toimi nyt! Lähetä ehdotuksesi sähköpostilla 12.3.2023 mennessä. Esitykseen riittää sanallisesti kerrottu idea yhteystietojen kera. Lisätietoja ideakilpailusta löydät täältä. Ideakilpailun satoon pääsee tutustumaan myöhemmin keväällä kauppakeskus Matkuksessa.

– Elävä säätiöllä on erittäin hyviä suunnitelmia siitä, kuinka se pystyy laajentamaan toimintaverkostoaan ja tuomaan toimijoita yhteen, taustoittaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoiman Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti tämän kokeilun valikoitumista mukaan Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluihin.

Saara Karkulahti seisoo talvisessa maisemassa ja katsoo hymyillen kameraan.
Projektipäällikkö Saara Karkulahti tekee työtä alueen ilmastotekojen puolesta Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa. Kuva: Pasi Ahtiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Biokimppaa ja hukkalämmön talteenottoa – tavoitteet ovat korkealla

Viime vuonna toteutettu selvitys maakunnallisesta kiertotalouspotentiaalista antoi innostavia tuloksia. Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen ympäristöasiantuntija Hanne Siikström kertoo, että etenkin alueen yrityksissä kiertotalous on viety jo nyt pitkälle.

– Parhaimmillaan kiertotalousajattelu alkaa jo tuotteen suunnitteluvaiheessa uusioraaka-aineiden käyttämisen sekä valmiin tuotteen kierrätettävyyden miettimisen osalta. Iisalmelainen kaiutinvalmistaja Genelec on yksi erinomainen esimerkki tästä, Hanne kertoo.

Selvityksessä nousi esille kiertotalouden viisi kehittämisen kärkeä Pohjois-Savossa. Ne pitävät sisällään niin datapohjaisen kiertotalouden kuin biokaasuliiketoiminnan edistämisen, mutta myös muun muassa yritysten tuki- ja yhteistyöverkostojen lisäämisen.

– ELY-keskus huomioi selvityksessä nousseet toimenpide-ehdotukset laatien niistä toimintasuunnitelman. Kunnat ja muut hallinnolliset toimijat ovat myös tärkeässä roolissa kiertotalousajattelun toteutumisen vankistajana, Hanne pohtii.

Kuinka kiertotalousajattelu sitten jo toteutuu esimerkiksi vieremäläisellä metsäkoneyritys Ponssella? Tutustu pohjoissavolaisiin ilmastotekoihin katsomalla videot täällä.

Elävä säätiön tekstiilikierrätyksen lisäksi hanke rahoittaa kahta muuta kiertotalouskokeilua. Toinen näistä on 15 kunnan alueella toimivan jätehuoltoyhtiö Jätekukon biokimppakiertue, joka jalkautuu keväällä pientaloalueille Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Se tarjoaa naapurustoille valmiin paketin biojätekimpan järjestämiseen.

Toinen kokeilu sijoittuu Joroisiin, jossa äänieristys- ja suojausratkaisuihin erikoistunut OC-System Oy kehittää energiatehokkaampaa maalausmenetelmää valmistamille elementeilleen. Tavoitteena on, että energian käytön vähentämisen lisäksi prosessissa syntyvä hukkalämpö voitaisiin ottaa talteen ja hyötykäyttöön. Yritys on käynyt ottamassa oppia Ruotsissa saakka uuden menetelmän soveltuvuudesta tuotantolinjastoon.

Ostoskärry pullollaan poistotekstiiliä.
”Jos saisimme materiaalit pysymään maakunnassa, saisimme uusia tuotantoaluevaltauksia ja työpaikkoja alueelle”, sanoo Elävä säätiön Marjo Sneck.

Ilmastofoorumi kutsuu yritykset ideoimaan yhdessä

Pohjois-Savon oma ilmastofoorumin tilaisuus ”Kiertotaloudella kilpailukykyä” on suunnattu yrityksille, jotka haluavat vauhdittaa kiertotaloutta omassa toiminnassaan sekä toimijoille, jotka haluavat tukea yritysten kiertotaloustyötä. Ilmastofoorumi järjestetään 17.3.2023 hotelli Scandic Kuopiossa.

Luvassa on ajatuksia herättäviä puheenvuoroja eri alojen asiantuntijoilta, ja ohjelman välissä pyörivät klinikat sparraavat yritysten edustajia kiertotalousasioissa.

– Mukana järjestelytiimissä ovat Pohjois-Savon ELY-keskus, Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky ja Pohjois-Savon liitto. Klinikoissa saa rahoitusneuvontaa, autetaan kehitysideoiden jatkojalostuksessa sekä jaetaan tietoa täydennyskoulutuksen mahdollisuuksista. Lisäksi tarjoamme tietoa alueen tutkimuspalveluista, Saara kertoo.

Tapahtuman paneelikeskustelu taas pohjautuu kiertotalouspotentiaalista tehtyyn selvitykseen.

– Kiertotalous tarvitsee onnistuakseen yhteistyötä. Toisen sivuvirta voi olla toiselle toimijalle hyvinkin hyödyllinen. Miten materiaalit saadaan parhaiten kiertoon ja kenen kanssa asioista kannattaa keskustella? Verkostoituminen on tässä keskeisessä roolissa, Hanne sanoo.

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan 3.3. mennessä hankkeen sivustolta löytyvän ilmoittautumislinkin kautta.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *