ilmastoteot kiertokokeilut Kiertotalous

Laita haisemaan Jätekukon kanssa ja liity biottajiin!

Jätekukko rohkaisee tänä keväänä kuopiolaisia ja siilinjärveläisiä kotitalouksia liittymään biojätteen keräykseen. Kuntaomisteinen päivittäisen jätehuollon palveluyhtiö Jätekukko tuo Biottajat-kiertueellaan heti käyttöönotettavan palvelun asukkaiden kotikaduille. Kiertueella autetaan lähinaapureita biokimppojen muodostamisessa ja jaetaan maksuttomat biojäteastiat keräyksen aloittaville talouksille tai kimpoille.

Pakettiauto pysäköitynä omakotitalojen eteen. Auton edessä henkilöitä, jotka hymyilevät kameraan.

Valtakunnallisten tutkimusten mukaan kolmasosa sekajäteastiaan päätyvästä jätteestä on edelleen biojätettä. Se on liikaa. Biojäte on hyvin kosteaa, ja ekovoimalaitoksessa on turha polttaa vettä. Vastuullisempi tapa on lajitella biojäte, jolloin se käsitellään biokaasulaitoksella. Biojätteestä saadaan raaka-ainetta kotimaisiin kierrätyslannoitteisiin ja energiantuotantoon.

Biojätteen lajittelu kaikille syksyllä 2024

Vuonna 2024 jätteen lajitteluvelvoite kiristyy niin, että biojätteen lajittelu tulee pakolliseksi isoimmissa taajamissa kaikilla kiinteistöillä. Jätekukon toimialueella tämä tarkoittaa Kuopion keskeistä kaupunkialuetta, Pieksämäen kaupunkialuetta sekä Siilinjärven keskustaajamaa ja Toivala-Vuorela-taajamaa. Vaihtoehtona biojätteen erilliskeräykselle on kotikompostointi. Jätekukko haluaa kannustaa pientaloalueiden asukkaita kierrättämään biojätteet jo nyt ja tarttumaan palveluun ennen lain velvoittamaa ajankohtaa. 

Miksi yhteinen biojäteastia? 

Yhden talouden biojätekertymä on määrältään niin vähäinen, ettei se vaadi välttämättä jokaisen kiinteistön omaa biojäteastiaa.  Yhteinen jäteastia vähentää jäteauton pysähdysten määrää ja samalla pienentää jätekeräyksen hiilijalanjälkeä. Lisäksi se on järkijuttu omakotiasujalle rahassakin mitattuna, sillä kimpan jäsenet jakavat jäteastian tyhjennyskustannukset keskenään. Jätekukko tekee vuodessa noin 1,8 miljoonaa jäteastiatyhjennystä. On kaikkien, ja erityisesti ympäristön etu, jos tyhjennyksiä saadaan niputettua kimppojen avulla.

Pakettiauto pysäköity omakotitalojen eteen tielle. Auton vieressä neljä henkilöä katsovat kameraan hymyillen.

Biottajat-kiertueella tartutaan toimeen ja perustetaan biokimppoja

Jätekukon Biottajat-kiertue kiertää pientaloalueita Kuopiossa ja Siilinjärvellä yhteensä neljän viikon ajan huhti- ja toukokuussa. Kiertueen kohdealueilla on lähes 1000 kotitaloutta, jotka eivät vielä kompostoi tai ole mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Kiertueella jätekukkolaiset auttavat setvimään haasteita, joita on voinut liittyä biojätteen lajittelun aloittamiseen. Nyt biokimppapalvelu tuodaan lähes kotiovelle, jolloin kynnys aloittaa biojätteen lajittelu madaltuu huomattavasti käytännön järjestelyitä helpotettaessa.

Biottajat-kiertuekonsepti on toistettavissa Jätekukon toimialueella muilla asuinalueilla ja skaalattavissa myös laajemmalle Itä-Suomeen Jätekukon naapurijäteyhtiöiden käyttöön. Yhteistyötä naapuriyhtiöiden kanssa tehdään päivittäisen jätehuollon ratkaisujen kehittämisessä sekä jätehuollon neuvonnassa ja viestinnässä.

Lajittelemalla biojätteen olet osa ratkaisua

Jos biojäte laitetaan sekajätteeseen, se päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, jossa sekajäte poltetaan. Ekovoimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä, mutta biojätteen osalta ravinteet menevät siellä hukkaan. Jos biojäte lajitellaan omaan astiaansa, erilliskerätään ja toimitetaan biokaasulaitokselle, talteen saadaan sekä energiaa että ravinteita ja näin hyöty on polttoa laajempi.

Lajittelu on kaikkien yhteinen juttu

Jätekukko on tehnyt toimia biojätteen sisältämien ravinteiden ja energian hyödyntämisen eteen jo 20 vuoden ajan. Kompostointineuvontaa on järjestetty ja biojätettä erilliskerätty yhtiön alkuvuosista lähtien.  Väistämättä lajitteluvelvoitteet tiukentuvat, ja on meidän kaikkien yhteinen tehtävä saada ravinteet ja materiaalit kiertoon. Jätekukkolaisten missio on tehdä se kaikille mahdollisimman helpoksi. 

Jätekukolla toivotaan, että tänä keväänä mahdollisimman moni liittyy biottajiin.

Oletko sinä biottaja? Jos et, sinut on nyt haastettu!

Teksti: Mari Haikonen ja Tuula Kahelin
Jätekukon viestintäsuunnittelijat ja Biottajat-projektiryhmän vetäjät

Kuvat: Jätekukko

Blogi on osa Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeen kiertotalouskokeiluja. #Kiertokokeilut


Jaa julkaisu

Kommentit

  1. Minna Kokkonen

    Tähän tekstiin on saapunut kommentti, joka on välitetty Jätekukon asiakaspalveluun. Kommenttia ei julkaista, sillä se sisältää henkilötietoja. Kiitos kiinnostuksesta biokimppa-palvelua kohtaan!

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *