ilmastosuunnitelma ilmastotyö kunnat

Kuntien uusi ilmastosuunnitelmavelvoite: Ympäristöministeriön avustushaku auki ja koulutuksia keväällä

Huomio Pohjois-Savon kuntien ilmastosuunnitelmista vastaavat!

Ilmastolakiin on lisätty maaliskuussa 2023 kunnille velvoite laatia ilmastosuunnitelma ja päivittää se vähintään kerran valtuustokaudessa. Ympäristöministeriö myöntää nyt avustusta niille kunnille, joilla ei ole vielä ilmastosuunnitelmaa tai joiden suunnitelma on vanhentunut. Toukokuussa on tarjolla myös erinomaisia koulutuksia, liittykää mukaan!

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa käynnissä oleva riskianalyysityö ilmastonmuutoksen sopeutumiseen liittyen tukee omalta osaltaan kuntien ilmastotyötä. Työstä kiteytyy jokaiselle kunnalle oma riskikortti, jonka voi liittää osaksi kunnan ilmastosuunnitelmaa. Vaikka lakisääteinen ilmastosuunnitelma koostuukin tällä hetkellä pääosin ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteistä, on varsin tärkeää ottaa siihen mukaan myös sopeutumisen näkökulmia.

Tarvitseeko kuntanne apua ilmastosuunnitelman laatimisessa tai päivittämisessä?

Olkaa yhteydessä Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen tiimiin ja katsotaan asioita yhdessä eteenpäin.

Ympäristöministeriö myöntää avustusta ilmastosuunnitelman laatimiseen tai päivittämiseen

Ilmastolain (423/2022) mukaan kuntien ilmastosuunnitelma tulee laatia ja hyväksyä viimeistään vuonna 2025 alkavan valtuustokauden aikana. Ympäristöministeriö myöntää avustusta kuitenkin jo kuluvalla valtuustokaudella tietyin kriteerein. Kunta voi laatia suunnitelman myös yhdessä alueen muiden kuntien kanssa.

Ympäristöministeriö on julkaissut Kuntien ilmastosuunnitelmat –avustushaun. Tukea myönnetään enintään 45 000 € /suunnitelmaan osallistuva kunta, ja suunnitelma voi olla myös useamman kunnan yhteinen. Avustuksen hakemisesta järjestetään avoin infotilaisuus 9.5.2023 klo 10-11. Katso tarkemmat tiedot täältä: https://ym.fi/-/hakuilmoitus-kuntien-ilmastosuunnitelmat-avustushaku-2023-2024

Opas kunnan ilmastosuunnitelman valmisteluun julkaistaan arviolta toukokuun alussa 2023.

Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön koulutusta tarjolla kunnille toukokuussa

“Tule kuulemaan, mitä uusi ilmastosuunnitelmavelvoite käytännössä tarkoittaa ja mitä tukea siihen on tarjolla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, mutta jokaiseen tilaisuuteen tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautumisen yhteydessä voi esittää myös ennakkokysymyksiä.”

Kuntien ilmastosuunnitelmavelvoite ja siihen liittyvän oppaan esittely, 4.5. klo 12:00-13:30
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta (lyyti.fi). Ennakkoilmoittautuminen viimeistään 3.5. klo 12
Tilaisuudessa kerrotaan kuntien uudesta velvoitteesta laatia ilmastosuunnitelma. Tietoa tarjolla muun muassa lain vähimmäisvaatimuksista ja tulkintaohjeista. Tilaisuudessa esitellään myös opas kunnan ilmastosuunnitelman valmisteluun.

Avustus kuntien ilmastosuunnitelman valmisteluun, 9.5. klo 10:00-11:00
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta (lyyti.fi). Ennakkoilmoittautuminen viimeistään 8.5. klo 12
Tilaisuudessa kerrotaan kuntien ilmastosuunnitelmavelvoitteeseen liittyvästä avustushausta. Tule kuulemaan ja kysymään, ketkä avustusta voivat hakea jo kuluvalla valtuustokaudella, miten avustusta haetaan ja mitä hankkeessa tulee huomioida.

Päästötietopalvelun hyödyntäminen ilmastosuunnitelmassa, 17.5. klo 10:00-11:00
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta (lyyti.fi). Ennakkoilmoittautuminen viimeistään 16.5. klo 12
Tilaisuudessa pääset kuulemaan ja keskustelemaan, miten Suomen ympäristökeskuksen tarjoamaa ilmasta päästötietopalvelua voi hyödyntää osana kunnan ilmastosuunnitelman laatimista. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä ilmastolaissa edellytetään päästölaskentojen osalta, ja miten päästötietopalvelua konkreettisesti käytetään.

Päästöskenaariotyökalun hyödyntäminen ilmastosuunnitelmassa, 24.5. klo 10:00-11:00
Ilmoittautuminen tämän linkin kautta (lyyti.fi). Ennakkoilmoittautuminen viimeistään 24.5. klo 12
Tilaisuudessa kuulet, miten Suomen ympäristökeskuksen tarjoamaa ilmaista päästöskenaariotyökalua voi hyödyntää osana kunnan ilmastosuunnitelman laatimista. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä ilmastolaissa edellytetään tavoitteen asettamisen ja päästölaskentojen osalta, ja miten päästöskenaariopalvelua konkreettisesti käytetään.

Viimeistään edellisenä päivänä klo 12 mennessä ilmoittautuneille lähetetään Teams-kalenterikutsu. Tilaisuudet tallennetaan ja ne ovat myöhemmin katsottavissa Kuntien ilmastosuunnitelmat -sivustolta (ym.fi).

Lisätietoja

Lisätietoja tilaisuuksien käytännön asioista: Hanna Vähävuori, hanna.vahavuori(at)gov.fi
Lisätietoja kuntien ilmastosuunnitelmista: Miia Berger, miia.berger(at)gov.fi


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *