pyöräily

Ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuihin – huolletulla pyörällä matka sujuu kevyemmin

Kevät on kiireistä aikaa pyörähuoltoja tekevissä liikkeissä. Jokainen pyöräilijä voi tehdä myös itse pieniä toimenpiteitä, joilla matka sujuu kevyemmin. Katso vinkkilista sekä -video ja nauti pyöräilyn vapaudesta!

Kuten autoja, myös pyöriä tulee huoltaa säännöllisin välein, jotta niiden tekniikka kestäisi pidempään ja matkanteko olisi sujuvampaa. Alla on tarkastuslista, joka olisi syytä käydä läpi useammin kuin kerran vuodessa.

  • Pyörän pesu. Pesuun riittävät vesi, vanha tiskiharja ja pyörän pesuun tarkoitettu pesuaine. Liian vahvat pesuaineet ja painepesuri liuottavat tärkeät rasvat ja öljyt muun muassa pyörän navoista.
  • Pumppaa renkaisiin ilmaa. Paine on sopiva, kun peukalolla painettaessa peukalo hieman painuu renkaaseen.
  • Ketjujen puhdistaminen ja öljyäminen. Käytä tähän tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät kerää hiekkaa ja muuta likaa ketjuihin. Ylimääräinen öljy kannattaa pyyhkiä liinalla pois ketjuista.
  • Jarrujen ja vaihteiden tarkistaminen. Jos pyörässä on jarrupaloja tai jarru- ja vaihdevaijereita, tarkista niiden kunto.

Jos pyörään pitää vaihtaa osia tai tarvitset muuten ammattilaisen apua, muista varata huoltoaika ajoissa. Keväisin pyöräliikkeissä on yleensä ruuhkaa, joten paras aika pyörän isompaan huoltoon on syksyisin ja talvella.

YouTubesta löytyy hyviä vinkkejä pyörän huoltoon mm. Velogi – Cycling videoblog -kanavalta.

Tiesitkö tämän kaupunkipyöristä?

Kuopiossa 250 Vilkku-fillaria ovat käytössä 26.4. alkaen. Pyörien käyttö vaatii rekisteröitymisen. Kaupunkipyöräasemia on yhteensä 35. Pyörän voi ottaa käyttöön ja palauttaa haluamalleen asemalle. Pienestä lisämaksusta pyörän voi palauttaa myös minne tahansa käyttöalueella. Vilkku-fillarit ovat Pohjoismaiden ensimmäisiä täysin sähköavusteisia kaupunkipyöriä. Lisätietoja (kaupunkipyorat.kuopio.fi)

Iisalmessa kaupunkipyörien määrää on täksi kesäksi lisätty ja tarjolla on 40 pyörää. Pyörät ovat Ylä-Savon ammattiopiston ja Savon koulutuskuntayhtymän kampusalueella opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä huhti-toukokuun. Yleiseen käyttöön pyörät tulevat kesäkuun alusta elokuun 10. päivään saakka, jolloin ne siirretään taas kampukselle ja ovat siellä lokakuun loppuun. Lisätietoja (kaakau.fi)

Myös Varkaudessa suunnitellaan kaupunkipyörien käyttöönottoa kesällä 2021.

Kuva: Patrick Hublin


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *