blogit kestävä kehitys Kiertotalous

Tukeva-säätiö edistää kestävää kehitystä monella tapaa

Tukeva-säätiöllä on merkittävä rooli Pohjois-Savon alueen kiertotalouden edistäjänä. Toiminta tukee erilaisten tuotteiden uudelleenkäyttöä ja materiaalien kierrätystä. Kiertotalous on merkittävässä osassa Tukevan tuottamissa sosiaali- ja valmennuspalveluissa.

Tukeva-säätiön kautta kulkee monia tavaroita

Tukeva-säätiö osallistuu alueen yhteiskuntavastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämiseen monin eri tavoin. Säätiön toimipisteet ja Elävä kauppa- myymälät Kuopiossa, Leppävirralla, Varkaudessa ja Siilinjärvellä käsittelivät noin puoli miljoonaa tonnia erilaista kierrätystavaraa. Säätiö on viime vuosina myös kehittänyt arviointi- ja raportointijärjestelmiään, joiden kautta pystytään tarkemmin seuraamaan ja kehittämään materiaalivirtojen uudelleenkäyttöä ja ehkäisemään myös paremmin jätehävikkiä. Vuoden 2021 tunnusluvut olivatkin mielenkiintoisia. Myymälöissä kävi ostavia asiakkaita yli 100 000 henkilöä, jotka ostivat muun muassa yhteensä yli 95 000 astiaa, yli 75 000 erilaista vaatetta, noin 20 000 kirjaa sekä noin 15 000 huonekalua löysi kauttamme uuden omistajan.

Monipuolinen työtoiminta on merkittävässä roolissa

Lahjoitukseen tuodut ja myyntiin päätyvät tuotteet eivät kuitenkaan siirry paikoilleen itsekseen. Säätiön perustehtävänä onkin työllisyyden edistäminen ja kiertotalouden ympärille muotoutuukin monipuolinen työtoiminta. Sosiaalinen vahvistuminen ja työelämätaitojen karttuminen sekä osaltaan kiertotalousasiantuntijuuden vahvistuminen ovatkin säätiön ydintavoitteita työllistämistoiminnassa. Toimintaamme osallistui vuonna 2021 lähes 800 valmentautujaa, joista noin puolet oli nuoria. Työtoiminnassamme kierrätykseen tulevat tuotteet tarkistetaan, puhdistetaan, lajitellaan, kuljetetaan, korjataan ja hinnoitellaan. Tästä työstä vastaavat valmentautujamme yhdessä ammattilaisten johdolla. Yhtenä kehittämiskohteena säätiöllä on ollutkin kiertotalous- ja ympäristöasiantuntijuuden korostaminen, sillä edelleen yhteiskunnassa toimialaa leimaavat jätteisiin ja niihin liittyvät mielikuvat, vaikka itse työ on erittäin mielenkiintoista ja antoisaa. Vanhojen tuotteiden arviointi ja asiantunteva kunnostus tuovat merkitystä, joka tuntuu kiinnostavan eri ikäisiä henkilöitä. Lisäksi luovuudelle annetaan tilaa, kun esimerkiksi vanhoista sängynaluslaudoista ja pöytälevyistä syntyykin täysin uusi lasten puuhevonen tai vanhoista kankaista uusi mekko.

Kierrätystuotteiden hiilijalanjälki näkyväksi

Tulevaisuudessa säätiö paneutuu digitalisaation mahdollisuuksiin ja aloittaa hiilijalanjäljen laskemisen kierrätystuotteille. Tämä antaa myös asiakkaillemme tarkempaa tietoa siitä, miten jokainen voi omilla kulutustottumuksillaan sekä kierrätystä harjoittamalla tehdä maakunnastamme vieläkin ympäristöystävällisemmän ja hiilineutraalimman.

Tervetuloa tutustumaan toimintaamme!

Erno Kääriäinen, toimitusjohtaja
Tukeva-säätiö sr

Tukeva-säätiö silta parempaan tulevaisuuteen. Yhteiskunnallinen yritys.


Jaa julkaisu