ILKIBI-ryhmä liikenne

Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä keskusteli liikenteen ilmastotoimista

Pohjois-Savon ilmastotyön ja ilmastotiekartan ohjausryhmä kokoontui helmikuussa Pohjois-Savon maakuntasaliin. Kokouksen teemana oli liikenne ja ilmasto.

Liikennesuorite kasvussa, lainsäädäntö ohjaa puhtaampien käyttövoimien käyttöön

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Saara Jääskeläinen piti kokouksessa ajankohtaiskatsauksen liikenteen ilmastopolitiikasta ja liikenteen ilmastotoimista. Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen määrän vaikuttavat suorite, liikenneväline ja polttoaine. Suorite on kasvanut vähitellen, mutta kasvu hidastunut viime vuosina. Päästöjen kannalta on toivottavaa, että suorite ei kasvaisi. Lainsäädäntö ohjaa myös puhtaampien käyttövoimien käyttöön. Viime vuosina Suomessa erityisesti lataushybridien ja täyssähköautojen osuus ajoneuvokannasta on kasvanut voimakkaasti. Nämä muutokset eivät kuitenkaan ole johtaneet liikenteen ilmastopäästöjen merkittävään laskuun (Kuva 1). Siksi liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseksi tarvitaan monipuolisesti niin suoritteeseen, liikennevälineisiin kuin käyttövoimiin liittyviä toimenpiteitä.

Kuva 1. Kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt 2005-2022.


Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntijat Salla Airaksinen ja Kreeta Kalliokoski kertoivat tilaisuudessa Itä-Suomen liikennestrategiasta ja liikennejärjestelmän kehittämisestä yhä kestävämmäksi. Kehittämistä tehdään monella tasolla; paikallisesta tasosta aina EU-tasolle saakka. Viimeisen kahden vuoden aikana Itä-Suomessa on laadittu liikennestrategian lisäksi mm. seudullisia kävely- ja pyöräilyn edistämisohjelmia sekä viisaan liikkumisen suunnitelmia (kuva 2). Yhteistyö kuntien ja alueiden välillä on tiivistinyt ja kestävän liikkumisen olosuhteita on parannettu tiukasta taloustilanteesta huolimatta.

Airaksinen ja Kalliokoski kertoivat myös juuri valmistuneesta Itä-Suomen käyttövoima- ja jakeluasemaselvityksestä.

Kuva 2. Kävely ja pylräilun edistämisohjelmat Itä-Suomessa.

Pohjois-Savon liiton maakuntainsinööri Patrick Hublin korosti kommenttipuheenvuorossaan, kuinka liikennejärjestelmää tulee kehittää yhteistyössä ja tavoitteisiin peilaten. Pohjois-Savossa on tunnistettu merkittävimmät palvelutasopuutteet verrattuna Pohjois-Savon liikennejärjestelmäsuunnitelman visioon. Yhtenä esimerkkinä ovat haja-asutusalueiden vähäinen liikennepalveluiden määrä. Enemmän tulisi kiinnittää huomiota siihen, että jokaisella on mahdollisuus liikkua kestävästi ja palvelut on järjestetty saavutettavasti.

Tilusjärjestelyillä vähennettään liikkumistarvetta ja parannetaan liikenneturvallisuutta

MTK Pohjois-Savon aluepäällikkö Sirpa Lintunen esitteli mielenkiintoisia karttoja, kuinka Pohjois-Savosta löytyy hyviä alueita tilusjärjestelyiden toteuttamiseen. Tilusjärjestelyssä uudelleenjärjestellään pirstoutuneita maaomistuksia ja lohkoja. Tiluksia vaihdetaan kiinteistöjen kesken tai siirretään kiinteistöstä toiseen. Tilusjärjestelyllä vähennetään liikkumistarvetta tiluksien välillä ja lyhennetään mm. kuljetusmatkoja.

Pohjois-Savossa Kiuruvedellä ja Vieremällä on menossa tilusjärjestelyhankkeita. Molemmilla alueilla on ollut runsasta kiinnostusta hankkeiden toteuttamiseen. Hankkeiden toteuttamikseksi jatketaan keskustelua maanomistajien kanssa.

Biotalouden alueellisen toimeenpanosuunnitelman laatiminen käynnistyy

Pohjois-Savon liitto on käynnistänyt alueellisen biotalouden toimeenpanosuunnitelman valmistelun. Maakuntasuunnittelija Päivi Silsten kertoi suunnitelman laadinnasta ja alueen toimijoiden osallistamisesta. Mukaan kutsutaan laajasti alueen toimijoita ja myöhemmin keväällä avataan myös biotalouskysely, joka on kaikille avoin. Alueellisen suunnitelman tarkoituksena on kuvata pääkohdat, joiden avulla biotaloutta kehitetään kestävästi kohti korkeampaa arvonlisää. Kansallisessa biotalousstrategiassa (biotalous.fi) tavoitteena on biotalouden arvonlisän kaksinkertaistaminen.

Lisäys 11.4.: Biotalouskyselyyn pääsee vastaamaan tästä (Forms.com)

Kuva 3. Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä toimii Pohjois-Savon ilmastotiekartan seuranta- ja toimeenpanoryhmänä.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *