ilmastotyö kiertokokeilut Kiertotalous

Kiertokokeilujen tuloksia, osa 1: Poistotekstiilin uusiokäytön ideakilpailu tuotti paikallisia hyödyntämisideoita 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke valitsi syksyllä 2022 kolme kokeilua vauhdittamaan kiertotaloutta. Nyt kokeilut ovat päättyneet ja on tuloskoonnin aika! Elävä säätiön Kiertokokeilussa haettiin ideoita avoimen kilpailun avulla poistotekstiilin hyödyntämiseen paikallisesti. Kilpailu tuotti 26 ideaa, joista parhaat pääsevät tuotekehitykseen. Lisäksi kokeilun aikana Elävä säätiö sai uusia yhteistyökumppaneita ja kuluttajien tietoisuus poistotekstiilien kierrätyksestä lisääntyi.

Kiertotalouskokeilujen logo, jossa ääretön merkin toisessa päässä on nuoli ja toisessa lehti. Ympärillä kulkee viiva, jonka keskellä lukee #kiertokokeilut.

Kiertokokeilu: Poistotekstiilin paikallisen uusiokäytön vahvistaminen ideakilpailun avulla

Haaste, johon kokeilulla pyrittiin vaikuttamaan

Poistotekstiilin erilliskeräys alkoi Suomessa vuoden 2023 alussa. Elävä säätiö lajittelee Jätekukko Oy:n toimialueella kerätyt poistotekstiilit Kuopiossa ja Siilinjärvellä, josta jatkojalostukseen kelpaavat tekstiilit kuljetetaan noin 500 km päähän Paimioon. Kerättävää tekstiiliä on tullut Elävä säätiön lajitteluun tonneittain. Selluloosa- (kuten puuvilla-) ja villakuidut jatkavat matkaansa Paimioon jatkokäsittelyyn ja uudeksi raaka-aineeksi, mutta teko- ja sekakuidut kuten polyesteri, polyamidi ja akryyli joudutaan vielä toistaiseksi lajittelemaan sekajätteeksi energiahyötykäyttöön. Pieni osa keräykseen tulevasta tekstiilistä on myyntikuntoista tai osittain käyttökelpoista ja ne voidaan laittaa Elävä kauppaan myyntiin tai uusiokäyttöön säätiön toimintapajoille. Silti suurin osa teko- ja sekakuidusta menee energiahyödynnykseen eli polttoon, ja tähän Elävä säätiöllä haluttiin muutosta.

Mitä tehtiin?

Poistotekstiilin paikallisen uusiokäytön vahvistamiseksi Elävä säätiö julkisti joulukuussa 2022 ideakilpailu KEKOn, jonka tavoitteena oli löytää tekstiilijätteelle uusia käyttötapoja Pohjois-Savon alueella. Tavoitteena oli myös jakaa ihmisille tietoa poistotekstiiliin liittyen: Mitä on poistotekstiili, mikä ei ole poistotekstiiliä, missä sitä voi kierrättää ja miten sitä voi hyödyntää.​

Elävä säätiö halusi kokeilla, löytyisikö ideakilpailun avulla sopivia innovaatioita poistotekstiilien käyttöön yleisesti tai jopa säätiön omaan tuotantoon Elävä tuotteeksi.

Kuva: Elävä säätiö lajittelee poistotekstiilit. Kokeilussa poistotekstiilin käytölle etsittiin uusia ideoita monissa työpajoissa.

Onnistumiset ja opit

Ideakilpailu KEKO sai yhteensä 26 erilaista ideaa, mikä oli positiivinen yllätys. Suuri osa ideoista tuli ideointityöpajojen kautta, ja työpajat koettiin muutoinkin hyödylliseksi, sillä niissä saatiin jaettua tietoa tekstiilin kierrättämisestä sekä myös keskustelua aikaan. Osaa ideoista kokeillaan tuotteistaa Elävä säätiöllä tehtäviksi tuotteiksi tai konsepteiksi.

Ideoista kolme parasta valittiin poistotekstiilin jatkokehitykseen. Voittajaksi valikoitui helposti aikaan saatava ja skaalattava kangaspalojen myyntipiste tai tuotepaketti, jonka ideoi Meri Elonheimo. Toiseksi valikoitui Pekka Matilaisen Elävä akustinen taulu, jolla yhä yleistyvän etätyöntekijän kotitoimistoon, kotistudioon, bändikämppään tai päiväkotiin saadaan kaikumattomampi äänimaailma. Kolmas palkittu idea on Lauri Jauhiaisen Yhteisöllisen suuren huivin ompelu kulttuurisena tapahtumana.

Poistotekstiilin Kuopion lajittelupisteessä havaittiin, että alkuvuodesta kerätyn tekstiilin laatu on parantunut sitä edelliseen pilotointijaksoon verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että poistotekstiilin mukana on tullut vähemmän sinne kuulumatonta ja yhtenä vaikuttajana tähän koemme olevan tiedotuksen lisääntymisen.​ Kuluttajat ovat löytäneet poistotekstiilin kierrätyspisteet ja materiaalia tulee edelleen paljon.

Elävä säätiöllä henkilö lajittelemassa poistotekstiilejä
Kuva: Elävä säätiön työvalmentaja-palvelumuotoilija Marjo Sneck

Mitä seuraavaksi?

Elävä säätiö sai mielenkiintoisia ideoita poistotekstiilin hyödyntämiseksi ja ideoiden kehittäminen tuotteiksi on käynnissä. Kokeilusta poiki myös uusia yhteistyökuvioita eri tahojen kanssa.

Ideakilpailu KEKOn sopivimpia ideoita on alettu kehittää konsepteiksi ja tuotteiksi Elävä säätiön käsi- ja taideteollisessa tiimissä. Paikkakangasmyyntipiste on selkeästi yksi kehiteltävä konsepti, siihen löytyy materiaalia poistotekstiilikeräyksestä ja siihen voidaan hyödyntää niin seka- kuin tekokuitujakin. Myös toiseksi tullutta akustista taulua kehitellään eteenpäin ja alustavia ideoita yhteisölliseksi taideteokseksi poistotekstiilimateriaalista on heitetty ilmaan myös yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Ideakilpailua ja siihen liittyviä ideointityöpajoja on mahdollista toteuttaa jatkossakin ja työpajan pitämiseen liittyvä ohjeistus on tehty. Innovaatiokilpailuasetelmaa poistotekstiilin hyödyntämiseen kokeiltiinkin jo toistamiseen, Savonia AMK:n ohjaamassa Tekstiili-innovaatio Hackathonissa Kuopiossa toukokuussa 2023. Viikon tehokkaan työskentelyn ja palvelumuotoilun menetelmien avulla yrittäjistä, yrityksistä ja opiskelijoista koostunut osallistujakaarti sai kehitellä konseptin poistotekstiilihaasteen selättämiseksi.

Seuraavat askeleet kulkevat Elävä säätiöllä muun muassa Sauma-hankkeen mukana, jossa selvitetään tekstiilivirtoja ja niiden hyödyntämistä Pohjois-Savon alueella.

Tutustu lisää

Lisätietoja kokeilusta

Marjo Sneck
Työvalmentaja-palvelumuotoilija
Elävä säätiö sr
etunimi.sukunimi(a)elava.fi, puh. 044 022 5845

Saara Karkulahti
projektipäällikkö
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke
etunimi.sukunimi(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 773

Tutustu muihin Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeen kiertotalouskokeiluihin


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *