ilmastoraportti ipcc

IPCC:n raportti: Ilmasto on muuttunut nopeammin kuin tähän asti on arvioitu

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi 28.2.2022 kuudennen arviointiraportin 2. osan, jonka mukaan ilmasto on muuttunut nopeammin kuin tähän asti on arvioitu. Tähän artikkeliin on koottu keskeiset raportin tulokset infografiikoineen ja arvioita ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomessa.

IPCC:n 6. ilmastoraportin toinen osa käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sopeutumista ja haavoittuvuutta. Raportteja on julkaistu noin viiden vuoden välein ja 6. raportin ensimmäinen osa julkaistiin syksyllä 2021. Suomen kansallisessa julkistustilaisuudessa 28.2.2022 kerrottiin raportin sisällöstä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomessa. Tähän artikkeliin on koottu tietoja raportin julkistamistilaisuudesta ja 2. osaraportin infografiikoista, jotka on julkaistu ympäristöministeriön sivuilla.

Peruuttamattomia muutoksia on jo tapahtunut

Tuoreen IPCC:n raportin mukaan ilmastonmuutos on jo aiheuttanut muutoksia, jotka ovat peruuttamattomia. Lajien ja ekosysteemien toiminta on muuttunut ja satoja paikallisia sukupuuttoja on todennettu. Muita havaittuja vaikutuksia ovat veden saatavuuden heikentyminen, infektiotautien yleisyys ja vahingot infrastruktuureille. Tiedeyhteisön mukaan kestävän kehityksen tavoitteisiin vuodelle 2030 on vaikea päästä nykytoimilla. Silti voimme vielä vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaita vaikutukset ovat ihmisiin ja elinympäristöihin.

Ilmastonmuutoksella on merkittäviä vaikutuksia ympäri maailmaa.

Ilmastonmuutos on jo aiheuttanut jäätiköiden ja ikiroudan sulamista, sään ääri-ilmiöiden voimistumista ja merenpinnan nousua. Raportissa kerrotaan myös vakavista vaikutuksista luonnon monimuotoisuudelle ja ekosysteemien toiminnalle. IPCC toteaa, että lisävahinkojen välttämiseksi ja hidastamiseksi luonnonsuojelun sekä elinympäristöjen ennallistamisen olisi katettava 30-50 prosenttia planeetan pinta-alasta. Merkittävä tutkijoiden havainto on, että jopa yli puolet kasvi- ja eliölajeista on siirtämässä elinpaikkaansa ilmastonmuutoksen vuoksi.

Nykyiset sopeutumistoimet riittämättömiä

Sopeutumistoimilla hallitaan ilmastonmuutoksesta aiheutuvia riskejä. Raportin mukaan nykyiset sopeutumistoimet eivät riitä, jos ilmasto lämpenee enemmän kuin 1,5 astetta. Mitä voimakkaampaa lämpeneminen on, sitä vaikeampaa on myös sopeutuminen. Sopeutumistoimia tarvitaan myös Suomessa eri sekroreilla. Suomessa erityisen alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille ovat tiivisti rakennetut alueet, maa- ja metsätalous sekä monimuotoinen luonto. Suomessa valmistellaan parhaillaan kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmaa (mmm.fi).

Sopeutumistoimia tarvitaan monelta sektorilta.

Suomessa tulvat lisääntyvät erityisesti taajamissa

Kuivuuden on arvioitu yleistyvän erityisesti Afrikassa ja Välimeren alueella, mutta monilla muilla alueilla sateisuuden kasvu tulee olemaan suurempi haitta. Ilmastonmuutos näkyy Suomessa muun muassa lisääntyvänä sateisuutena talvella ja vesistöjen lämpenemisenä kesällä. Vaikutukset Suomessa eivät kuitenkaan ole aivan yksiselitteisiä. Sademäärien kasvu lisää tulvariskiä, mutta lämpötilan nousu vähentää lumen määrää erityisesti eteläisessä Suomessa. Alueelliset erot voivat olla siis suuria. Rankkasade- ja hulevesitulvien odotetaan yleistyvän taajamissa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulviin myös Suomessa.

Lisätietoja

Kuvien lähde: ym.emmi.fi


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *