ilmastokestävä kaavoitus kaavoitus kaupunkisuunnittelu

Hiilineutraali ja ilmastokestävä kaupunki suunnitellaan nyt

Artikkeli on julkaistu aiemmin 5.4.2024 Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hankkeen verkkosivuilla osoitteessa pohjoissavonsisu.fi.

Kaavoitus on avainasemassa pohdittaessa ilmastopäästöjen vähentämistä tai ilmastonmuutokseen sopeutumista rakennetussa ympäristössä. Kuopiossa ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen halutaan viedä systemaattisesti osaksi kaavoitusta ja sitä edistetäänkin kunnassa jo useammalla eri tavalla.

Kaavoituksella vaikutetaan kaupunkirakenteeseen ja -ympäristöön monin tavoin: sen avulla määritellään, miten ihmiset liikkuvat ja asuvat, missä on tilaa luonnonympäristölle ja kaupunkivihreälle, ja millaista rakentamista tehdään. Niinpä sen avulla voidaan merkittävästi myös vaikuttaa siihen, miten kestäviä ratkaisuja kaupungeissa ja kunnissa tehdään ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen, luonnon monimuotoisuuden sekä ihmisten hyvinvoinnin näkökulmista.

Kuopiossa testataan kaavoituksen ilmastotyökaluja

Kuopiossa muokataan viherkerroin -työkalua kaupungin tarpeisiin soveltuvaksi sekä testataan AVA-laskuria asemakaavojen vähähiilisyyden arvioinnissa. Lisäksi kaupungissa toimii kaavoituksen ilmastotiimi, jossa käsitellään erilaisia ajankohtaisia kaavoituksen ilmastoasioihin liittyviä näkökulmia. Tiimissä on jäseninä Kuopion kaupungin kaavoittajien ja ilmastoasiantuntijoiden lisäksi kaavoittajia Iisalmen ja Siilinjärven kunnista sekä asiantuntijoita Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. Tiimissä jaetaan tietoa kaavoituksen ilmastoasioista ja hyvistä käytänteistä sekä käydään keskustelua yli kuntarajojen.

Paljon siis jo tehdään, mutta niin pitääkin, sillä kaavoituksessa tehdyt ratkaisut vaikuttavat ympäristöön ja ihmisiin vuosikymmenten ajan. Kuopion kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030. Jotta tavoite voidaan saavuttaa, hiilineutraalia kaupunkia pitää suunnitella nyt.

Tarkistuslista avuksi asemakaavoituksen ilmastovaikutusten arviointiin

Koska ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen näkökulmien huomioiminen on kaavoituksessa vielä suhteellisen uutta, kaavoittajat kaipasivat työnsä tueksi tarkistuslistaa, jonka avulla olisi helppo tarkastella kaavan ilmastonäkökulmia kaavaprosessin alusta asti. Tämän vuoksi SISU-hankkeessa on talven mittaan laadittu ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen tarkistuslistaa asemakaavoitukseen yhteistyössä Kuopion kaupungin kaavoittajien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa. Listan koostamisessa on lisäksi hyödynnetty eri alojen asiantuntijoita.

Tavoitteena on ollut laatia työkalu asemakaavoittajille, jonka avulla ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen keinoja on helppo viedä osaksi kaavaa ja, jota voidaan hyödyntää myös kaavan ilmastovaikutusten arvioinnissa.

– Vaikka ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen keinot ja niiden huomiointi kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa kehittyvät koko ajan, on tärkeää että konkreettisia asioita päästään tekemään jo tämän hetkisen tiedon perusteella. Tarkistuslista on siihen hyvä työkalu”, toteaa kaavoitusarkkitehti Jaana Keränen Kuopion kaupungilta.

Työkaluun on koottu ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista edistäviä toimenpiteitä ja näkökulmia seitsemän eri osa-alueen osalta:

  1. Yhdyskuntarakenne
  2. Liikenne ja infra
  3. Energia
  4. Massatasapaino
  5. Rakennukset ja tontit
  6. Hulevesien hallinta
  7. Viheralueet ja kasvillisuus

Tarkistuslista on tarkoitettu helpottamaan ilmastoasioiden huomioimista kaavoitusprosessissa. Sen avulla kaavoittajat pystyvät helposti tuomaan ilmastoasiat keskusteluun heti kaavoitusprosessin alkuvaiheessa sekä perustelemaan ratkaisuja muun muassa kaavaprosessin aikana käytävissä neuvotteluissa. Lista saadaan kaavoittajille testikäyttöön huhtikuun 2024 aikana, jonka jälkeen sitä muokataan tarpeen mukaan. Muokkausten jälkeen lista julkaistaan, jolloin se on kaikkien halukkaiden käytettävissä.

Talven 2024 aikana Kuopiossa kokeiltiin kaavaprosessin yhteydessä ylitoimialaista ilmastokeskustelua, jonka tavoitteena on lisätä toimialojen välistä ymmärrystä siitä, miten eri tasoille tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat muiden tasojen ilmastovaikutuksiin. Esimerkiksi kaavoihin varatuilla lumitilojen määrällä on merkittävä vaikutus kunnossapidossa muodostuviin päästöihin. Tavoitteena on, että kaavoituksen tarkistuslista ja toimialojen välinen ilmastokeskustelu saataisiin vietyä pysyväksi osaksi Kuopion kaupungin kaavaprosesseja.

Kuopiossa kaavoittajat ottavat siis aktiivista roolia ratkaisujen etsijöinä niin ilmastonmuutoksen hillintään kuin sopeutumiseenkin. Hyvä niin, sillä heidän työllään on merkittäviä vaikutuksia siihen, millaisessa kaupungissa kuntalaiset ottavat vastaan ilmastonmuutoksen myötä tulevat ilmiöt.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *