hanke kestävä kehitys kylät maaseutu

Pohjois-Savon Kestävät kylät

Toteuttaja ja toteutusaika

Kestävät kylät -hanke toteutetaan Maaseudun Sivistysliiton ja Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n yhteistyönä. Hankkeessa mukana ovat myös muut hankealueen Leader-ryhmät eli Kehittämisyhdistys Mansikka ry, Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry sekä SavonLuotsi Leader ry. Yhteistyössä on mukana myös Pohjois-Savon Kylät ry.

Hankeaika: 1.9.2024-31.12.2026.

Rahoitus

Hanke saa rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 398 625 €, siihen on saatu 100 % tuki Pohjois-Savon ELY -keskukselta.

Hankekuvaus

Hankkeessa vahvistetaan maaseudun yhteisöjen ympäristötietoisuutta ja aktivoidaan konkreettisia ympäristötoimia kylissä. Tavoitteena on käynnistää vähintään 45 ympäristötekoa Pohjois-Savossa ja yksi joka kunnassa. Kyliä kutsutaan mukaan avoimella kutsulla. Lisäksi kyliä kartoitetaan mukaan etsivällä ympäristötyöllä.

Hankkeessa kyliä ja yhteisöjä kannustetaan ympäristösuunnitteluun ja käytännön ympäristötekoihin, kuten maisemanhoitoon, energiaremontteihin, yhteisöpuutarhoihin, kierrätykseen, kimppakyytijärjestelmiin ja vesistökunnostuksiin. Jokainen kylä voi valita itselleen sopivimman ympäristöteon, ja hankkeessa on tarjolla asiantuntija-apua ja tarvittavaa rahoitusta toteutukseen.

Erityisesti kyläyhteisöjen ja paikallisten toimijoiden osallistuminen on tärkeää, sillä heidän aktiivisuutensa ja mahdollisuutensa osallistua suunnitteluun ja toteutukseen ovat merkittävässä roolissa pysyvien tulosten saavuttamiseksi. Hyödynsaajia ovat kyläläiset, paikalliset yhteisöt ja laajemmin koko maakunta, sillä toiminnan kautta parannetaan koko alueen ympäristön tilaa ja edistetään hiilineutraalisuutta.

Toiminnassa hyödynnetään aiemmista ohjelmakausista saatuja kokemuksia ja uusia ympäristötekojen tietotaitoja. Kestävät kylät -hanke linkittyy myös laajempiin maakunnallisiin ja kansallisiin ilmasto- ja ympäristöohjelmiin, kuten Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan, joka tähtää hiilineutraaliin Pohjois-Savoon vuoteen 2035 mennessä.

Lisätietoja

Hannele Tiitto, kyläkehittäjä
Maaseudun sivistysliitto
hannele.tiitto(at)msl.fi

Stefan Lecler, kyläkehittäjä
Kalakukko ry
puh. 050 5405197, stefan.lecler(at)kalakukko.fi


Jaa julkaisu