Ilmastohanketreffit ilmastohankkeet ilmastoverkosto yritysvierailu

Pohjois-Savon ilmastohanketreffeillä käytiin yritysvierailulla ja jaettiin hankekuulumisia

Pohjois-Savon ilmasto -, kiertotalous-, biotalous- ja vastuullisuushankkeiden toimijat viettivät vierailu- ja treffipäivää kesäisenä syksypäivänä Joroisissa ja Varkaudessa. Ilmastohanketreffit ovat kokoontuneet noin pari kertaa vuodessa ja jo neljän vuoden ajan. Säännöllisillä hanketapaamisilla edistetään verkostoitumista vanhojen ja uusien hankkeiden kesken, jaetaan tietoa ja tunnistetaan yhteistyön paikkoja.

Ilmastohanketreffit toteuttaa Pohjois-Savon ilmastotiekartan toimenpiteitä:  

Vierailukohteena OC System Oy

Ilmastohanketreffien aamupäivä käynnistyi yritysvierailulla Joroisten OC System Oy:ssä, josta jatkettiin porukalla Varkauden alueen yrityksiä palvelevan Navitaksen tiloihin. Päivään osallistui paikan päällä 20 ja etänä 10 hanketyön tekijää ympäri Pohjois-Savoa. Iltapäivällä kuulimme yhteensä 18 hankkeen kuulumiset ja erittäin mielenkiintoiset esimerkit Metsäkartanon Ihmetellen iloa luonnosta -hankkeen ympäristö- ja ilmastokasvatuksesta, Savonia-amk:n ILCA-hankkeen vaikuttavuuden ennakkoarvioinnista ja SISU-hankkeen Ilmastosisua arkeen -markkinointikampanjasta.

Syksyn ilmastotreffien yritysvierailu kohdistui jo päättyneen Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeen (HIPO) kiertokokeiluissa mukana olleeseen OC System Oy:n. Toimitusjohtaja Riku Räisänen tutustutti vierailijat yrityksen toimintaan, kehityshankkeen tuloksiin ja heidän tämänhetkisiin kiertotalousratkaisuihin. OC System Oy tekee asiakkailleen pitkälti räätälöityjä äänieristys- ja suojausratkaisuja luoden turvallisempia ja viihtyisämpiä työympäristöjä.

Kiertokokeilussa OC System Oy testasi menetelmää, jossa jauhemaalauslinjan kaasulämmitteinen uuni korvattaisiin nopealla infrapunaan perustuvalla lämmitysteknologialla. Osana ilmastohanketreffejä toimitusjohtaja Riku Räisänen esitteli onnistuneen hankkeen tuloksia, joihin sisältyi energian säästyminen hukan vähentyessä, riippuvuuden väheneminen fossiilista polttoaineista, työviihtyvyyden paraneminen työskentelylämpötilojen laskun vuoksi ja tuotannon tehostuminen tuotannon kapasiteetin kasvaessa.

Äänieritys- ja suojausratkaisuja valmistava OC System Oy:n toimitusjohtaja Riku Räisänen esittelee yrityksen toimintaa ja kiertotalousratkaisuja hankkeiden toimijoille. Taustalla näkyy suojaseinälla rajattu alue, jolla turvataan tilassa työskentelevät työntekijät koneiden ja robottien työskentelyalueen ulkopuolelle.

Ilmastohanketreffeillä enemmän yhteistyötä

Ilmastohanketreffien tarkoituksena on mahdollistaa hanketoimijoiden tutustuminen ja päästä puolin ja toisin tarkastelemaan hankesisältöjä. Treffien kautta voidaan löytää tehokkaasti löytää yhdistäviä tavoitteita, verkostoja ja vaikkapa hyviksi havaittuja toimintamalleja. Yhteistyön kautta asioita voidaan edistää tehokkaammin laajemman asiantuntijajoukon voimin. Myös haasteisiin ja ongelmiin voidaan jakaa vinkkejä ja antaa vertaistukea.

– Ilmastohanketreffit ovat tärkeä kuulumistenvaihtofoorumi hankkeiden parissa työtä tekeville. Tilaisuuden aikana kuulee olennaisimmat ja ajankohtaisimmat asiat eri hankkeista, mikä auttaa hahmottamaan mitä maakunnassa tällä hetkellä ilmastohankkeiden osalta tapahtuu. Esimerkiksi yhteistyökuvioita on helppo alkaa virittelemään, kun huomaa, että samoja asioita pyöritellään muissakin hankkeissa, pohtii Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti -hankkeen Anna Peltosaari Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Ilmastohanketreffeillä mukana olleet hankkeet:

  • Kestävää kasvua pk-yrityksille
  • PAPUa matkailuun – Matkailijan palvelupolku Keski-Savossa
  • Pohjois-Savon Kestävät kylät
  • Ilmastokriisi – alueellinen sopeutuminen ilmastonmuutokseen
  • Kiertotaloudella uutta kasvua Pohjois-Savoon (KiertoKasvu)
  • Water Smart Connect
  • Biodiversiteetti nyt
  • Regulaatio- ja vastuullisuusosaamista terveys- ja hyvinvointialalle
  • ENABLS Koulutus ja luontopohjaiset ratkaisut biodiversiteetin lisäämisen keinoin
  • CE4All Kiertotalouden osaamiskokonaisuuden kehittäminen työelämälle
  • EIPS
  • KWC Boost
  • Energiapuun korjuun kehittämishankkeet (JTF)
  • Pohjois-Savon Energiaklusteri
  • Priodiversity LIFE
  • Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA)
  • Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU)
  • Innovation Laboratories for Climate Actions (ILCA)

Seuraavat ilmastohanketreffit järjestetään vuoden 2025 tammikuun lopussa viestinnän teemalla.

Tutustu treffipäivän hanke-esittelyihin ja löydä hankkeet

Pohjois-Savon ilmastohanketreffien tiiviit hanke-esittelyt löytyvät verkkosivuiltamme

Pohjois-Savon ilmasto -, kiertotalous-, biotalous- ja vastuullisuushankkeiden esittelyt löytyvät täältä.

Linkit

Tutustu yritysvierailun kohteeseen: OC System Oy

Tutustu toimintaesimerkkiin: Metsäkartano

Lue lisää Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeen vuoden 2022 OC System Oy:n kiertokokeilusta:


Jaa julkaisu