Suomen luonnon päivä tapahtumat

Suomen luonnon päivä 31.8.2024 – Tekemistä ja vinkkejä Pohjois-Savossa

Suomen luonnon päivää juhlitaan joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona ja liputa Suomen luonnolle. Kutsu kaverisi mukaan tai järjestä oma tapahtuma – tyyli on vapaa. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä ja tapahtumia Pohjois-Savon alueelta. Puuttuuko tapahtumasi listalta? Laita viestiä: saara.karkulahti(at)ely-keskus.fi ja korjataan asia.

Ihanaa Suomen luonnon päivää kaikille!

Henkilö on polvillaan SUP-laudan päällä ja meloo kevyen näköisesti. Suppailijan ympärillä on kaunis järvi- ja metsämaisema kesäaikaan kuvattuna.

Suomen luonnon päivän tapahtumia Pohjois-Savossa 31.8.2024

Suomen luonnon päivän Kallavesi-risteily Luhastensaloon, Kuopio

Risteilemme Etelä-Kallavedellä Kansallisen kaupunkipuiston maisemissa. Pysähtymispaikka ilmoitetaan lähempänä retkeä. Omat eväät mukaan. Opastus on suomeksi ja tarvittaessa englanniksi. Aloituspaikan lähelle pääsee Vilkku-bussilla. Risteilystä peritään aikuisilta 10 € maksu käteisenä.

Retki alkaa Matkustajasatamasta, osoitteesta Makasiininkatu 1. Lähtö klo 10 satamasta, paluu klo 16. Retkelle Jässi-laivaan mahtuu 50 henkeä.

Lisätietoja: Retkenvetäjältä puh. 044 718 2143
Järjestäjä: Kuopion kaupunki ja Kuopion Luonnonystäväin Yhdistys KLYY

Kesäillan idylli – Suomen luonnon päivän kantelekonsertti, Kuopio

Tule nauttimaan kantelemusiikista Pyhän Johanneksen kirkkoon (Ampujanpolku 2, 70460 Kuopio) 31.8.2024 klo 16-17.

Siiri Hannulan Suomen luonnon päivän kantelekonsertissa kuullaan suomalaista ja luontoaiheista musiikkia. Kansallissoittimen kielillä soivat muun muassa Sibeliuksen, Merikannon ja Siiri Hannulan sävellykset. Siiri Hannula opiskelee Kuopion Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkia. Hän on opiskellut kanteleensoittoa musiikkiopistossa vuodesta 2007 ja jatkanut kanteleopintojaan Sibelius-Akatemiassa sekä Kuopion konservatorion ammatillisessa koulutuksessa.

Konserttiin on vapaa pääsy.

Melontaretki Karkeisen Kierto, Juankoski

Lauantaina 31.8. klo 10.00 starttaa Karkeisen Kierto -melontaretki Juankoskella.

Lähtö klo 10 Irvinlahden melontalaiturilta omin välinein. Kulje Juankoskentietä kohti Porolammentie ja siitä kyltti Uimaranta Irvinlahti. Omat eväät ja juomista mukaan sekä säänmukainen vaatetus. Taukopaikka Petäjäsaari: Tahkon venereitin varrella sijaitseva Petäjäsaari Vuotjärvellä tarjoaa luonnonkauniin rantautumispaikan Juankosken pohjoispuolella. Petäjäsaaressa on vapaassa käytössä oleva rantasauna ja sinne on lähivuosina uusittu laituri. Rannalla on grillikota ja wc.

Matka kaikkiaan noin 20 km ja kesto taukoineen noin 5h. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Järjestäjä: Juankosken Kuntoilijat ry

Suomen luonnon päivä Metsäkartanolla – Luontoa, makuja ja elämyksiä, Rautavaara

Tervetuloa juhlistamaan Suomen luonnon päivää Rautavaaralle, Metsäkartanon kauniiseen ympäristöön, aivan Tiilikkajärven kansallispuiston portille!

Nauti Metsäkartanon lounaspöydässä syyssesongin parhaita makuja hintaan 13,50 EUR / henkilö. Hemmottele itseäsi ja läheisiäsi iltapäivän kukkakuppikattauksen herkkujen äärellä: mustikkapiirakka ja seljankukkamehu vain 5 EUR / henkilö! Osallistu maksuttomille opastetuille luontoretkille ja rauhoitu luonnon helmassa.

Rautavaaran kunnanjohtaja Mikko Kärnä valmistaa pientä nuotioevästä, jota voit maistella yhdessä muiden kanssa! Oivallusvaaran työterveyshuollon erikoislääkäri Janne Tuovila pitää Suomen luonnon päivän -teemaista Metsävastaanottoa telttakylässä ja jakaa kaikille kävijöille maksuttomia luontoreseptejä. Ohjelmassa myös: esittelyssä ekologiset Tentsile-teltat, syksyinen myyntipöytä ja brittiläisen valokuvataiteilijan Levon Bissin Microsculpture-näyttely.

Päivän päätteeksi voit nukkua yön ulkona valaistussa telttakylässä hintaan 30 EUR / henkilö tai valita sisämajoituksen erähotelli Justeerissa hintaan 69 EUR / henkilö.

Taidemetsän Suomen luonnon päivä, Lapinlahti

Taidemetsän Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 31.8. klo 11-15. Taidemetsä löytyy Taidemuseo Eemiliä ympäröivältä metsäalueelta, osoitteesta Suistamontie 3, Lapinlahti.

Tervetuloa luomaan omia, uniikkeja taideteoksia Taidemetsän siimekseen! Suomen luonnon päivänä järjestetään taidetyöpaja, johon on vapaa pääsy. Taidemuseo Eemil on avoinna lauantaina klo 11-15.

Taidemetsä on Taidemuseo Eemiliä ympäröivä metsäalue, jossa on lasten ja nuorten teoksien ulkonäyttely. Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ja Taidemuseo Eemil järjestävät Taidemetsään tapahtumia ja omatoimiohjelmaa.

Järjestäjä: Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ja Lapinlahden kunta

Tutustuminen havaintopolkuun ja uuteen kotalaavuun, Iisalmi

Tervetuloa tutustumaan metsätalouden havaintopolkuun ja uuteen kotalaavuun lauantaina 31.8.2024 klo 13-16 Hernejärvellä. Osoite on Hernejärventie 1496. Makkara- ja nokipannukahvitarjoilu.

Pekka Sirviön säätiön tarkoituksena on esikuvametsälöiden perustaminen ja yleisen kiinnostuksen ylläpitäminen maa- ja metsätaloutta kohtaan Iisalmen kaupungin alueella. Havaintometsässä Hernejärvellä kävijä pääsee tutustumaan luontoon ja erilaisiin metsätyyppeihin. Reittejä on kaksi: havaintopolku 2,9 km ja aarnipolku 1,6 km. Polkujen alkupäässä on myös nuotiopaikka, jossa on mukava käydä retkeilemässä. Tilan pinta-ala, jolla havaintometsä sijaitsee, on yhteensä 112,2 hehtaaria.

Lisätiedot: pekkasirvionsaatio(at)gmail.com, p. 0400 220077
Järjestäjä: Pekka Sirviön säätiö

Auringonkukka vasten aurinkoa.

Luonnon päivä luomutiloilla 31.8.2024 – Pohjois-Savon luomutilat

Luonnon päivä kutsuu luomutiloille jälleen lauantaina 31.8.2024! Tapahtuma tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden lähteä tutustumaan luomutilojen toimintaan ja siihen, miten luomuruokaa tuotetaan. Sadonkorjuuaikaan on monilla tiloilla tarjolla myös erilaisia sesongin luomutuotteita kotiin ostettavaksi.

Topin Maatilamyymälä, Muuruvesi

Suomen luonnon päivänä la 31.8.2024 KIo 10- 14 järjestetään suosittu Topin luomu pensasmustikoiden itsepoimintapäivä! Päivän aikana on mahdollista kysyä Topilta luomu pensasmustikan viljelystä ja ostaa myös pensasmustikan taimia mukaan. Tervetuloa Muuruvedelle!

Topin Maatilamyymälä löytyy osoitteesta: Kaartotie 6, 73460 Muuruvesi.

Topin Maatilamyymälä on luomuun erikoistunut tilamyymälä ja perheyritys. Tila on Suomen vanhin luomupensasmustikkatila ja on viljellyt jo yli 30 vuotta luomuna pensasmustikoita. 25-vuotta tänä vuonna täyttäneestä Topin Maatilamyymälästä voi ostaa oman tilan Topin luomu pensasmustikoiden lisäksi yli 2000 erilaista luomu- ja ekotuotetta ma-to klo 10-16.30, pe klo 10-17 ja la klo 10-14.

Kankaanrinteen luomutila, Leppävirta

Kankaanrinne sijaitsee Suomen suurimmassa saaressa Leppävirralla. Mutkittelevien kyläteiden päässä sijaitsee monimuotoinen luomutila, jossa pääset Suomen luonnon päivänä 31.8.2024 tutustumaan tilan eläimiin, kulkemaan kukkapolulla, vierailemaan pienessä valkosipulipuodissa ja nauttimaan pop-up kahvilan herkuista. Ehkä haluat myös osallistua kepparikisoihin tai täyttää luontovisaa? Tilapuodissa on kattaus satokauden luomutuotteita; valkosipulia, perunaa, vesimelonia ja kurpitsoita. Ehkä luonto tarjoilee elokuun lopulla meille vielä jotain muutakin.

Kankaanrinteen luomutila löytyy osoitteesta: Kortejoentie 22, 79230 Moninmäki.

Kankaanrinteen luomutilalla viljellään valkosipulia, maa-artisokkaa sekä perunaa. Koetarhassamme on vuosittain erilainen kattaus eri vihanneksia, hedelmiä ja yrttejä. Vuonna 2024 saamme nauttia vesimeloneista, violeteista pensaspavuista ja erilaisista kurpitsoista.

Nuku yö ulkona 31.8.2024

Elokuun pimenevä ilta, unikaverinasi raikas ilma, kattona ääretön tähtitaivas. Nuku teltassa, nuku trampalla, nuku riippumatossa, nuku käpy selän alla tai pää mättäällä. Nuku yö ulkona. Ota kainaloon oma perhe, kaverit – tai kokeile rajojasi yöpymällä yksin.

Suomen Latu haastaa sinut nukkumaan yön ulkona elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ota haaste vastaan ja osallistu esimerkiksi takapihaltasi tai lähde Suomen Ladun jäsenyhdistyksen järjestämään tapahtumaan. Metsähotelleissa® ja Nuku yö ulkona -tapahtumissa pääset maksutta kokemaan ainutlaatuisen yöelämyksen.

Nuku yö ulkona Pilpassa, Kuopio

Puijon Latu järjestää Nuku yö ulkona -tapahtuman Pilpassa. Vietä tunnelmallinen iltapäivä ja yö koko perheen voimin Pilpan pihapiirissä! Laavut ovat käytettävissä ruuanlaittoa varten (ei maastopalovaroituksen aikaan). Tarvitset mukaan omat majoitteet ja eväät, makuupussin ja alustan, otsalampun/taskulampun. Osoite on Pilpantie 261 Kuopio.

Lauantai 31.8.2024

15.00 Tervetuloa! Tapahtuma alkaa
15-18 Omatoimista tekemistä eri pisteillä: jättiritsat, askartelua, Metsämielen polku
16.00 Perhepolkujuoksulenkki
17-18 Solmupiste; Opi helpot ja käytännölliset solmut
17.30-19.30 Naisten saunavuoro
19.30-21 Miesten saunavuoro
N 21.15 Hämärähommat lapsille ja lapsenmielisille
23.00 Hiljaisuus

Sunnuntai 1.9.2024

8-10 Aamupuuro + kahvi/tee/mehu

Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille!

Lisätiedot: Kirsi Tuppurainen, ks.tuppurainen(at)gmail.com
Järjestäjä: Puijon Latu ry

Nuku yö Puurtilassa, Varkaus

Puurtilan seurakuntakodin piha-alue täyttyy 31.8.-1.9.2024 iloisista retkeilijöistä, sillä olemme mukana Suomen Ladun vuosittaisessa Nuku yö ulkona -kampanjassa. Tapahtuma alkaa lauantaina klo 16.30 ja
päättyy sunnuntaina klo 11.00. Puurtilassa voit nauttia rantasaunan lämmöstä, uida, SUP-lautailla, soudella, liikkua kanootilla, liikkua luonnossa, pelata beachvolleyta ja pihapelejä sekä nauttia
rauhoittavasta liekkien loimusta esteettömällä tulentekopaikalla piha-alueella ja kodassa.

Tarvittaessa voit varata maksuttoman majoituksen, mikäli esim. osa perheestä tarvitsee sisämajoitusta ja pienellä hinnalla pääset nauttimaan emäntien laittamasta aamupalasta. Seurakunnalta löytyy lainaksi lisäksi pieni määrä telttoja.

Nuku yö Puurtilassa –tapahtuma tarjoaa matalankynnyksen elämyksen luonnon syleilyyn. Juhlistamme Suomen luonnon päivää ja luonnon ihmeet todeksi-päivää kaikille avoimella metsähartaudella klo. 18. Puurtilan seurakuntakodin alue on esteetön ja tarjoaa luontoelämyksen kaikenikäisille ja kaiken tasoisille retkeilijöille. Osoite on Murhilahdentie 94, 78310 Varkaus.

Tervetuloa nauttimaan yhteisöllisestä luontokokemuksesta Puurtilaan!

Lisätietoja: Piia Sippu p. 040 501 4950
Järjestäjä: Varkauden seurakunta

Kaksi henkilöä seisoo selkä kameraa kohti syksyisessä metsä- ja järvimaisemassa.

Nuku Yö Ulkona Kivennavalla, Juankoski

Elokuun pimenevä ilta, unikaverinasi raikas ilma, kattona ääretön tähtitaivas. Nuku teltassa, nuku riippumatossa, nuku käpy selän alla tai pää mättäällä. Nuku yö ulkona. Ota kainaloon oma perhe, kaverit – tai kokeile rajojasi yöpymällä yksin.

Suomen Latu haastaa sinut nukkumaan yön ulkona elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ota haaste vastaan ja osallistu mukaan Kivennavalla! Kolmen hehtaarin järvenranta tonttimme luonnon keskellä tarjoaa useita ihastuttavia sopukoita telttailuun.

Telttapaikkamaksu 10 €/teltta
Sauna- , suihku- wc- yms. faciliteettien maksu 5,50 €/hlö
Runsas aamiainen sunnuntaina 1.9.2024 järvisalissamme 15 €/hlö
Savusaunamme on lämpimänä lauantaina klo 18 alkaen rannassa!

Tontiltamme löytyy myös grillikatos, nuotiopaikka sekä laavu luontopolun varrelta. Päärakennuksellamme on myös lastenhoitotila. Aktiviteetteina tontiltamme löytyy geokätköjä sekä 5 €/karttamaksulla annamme teille kartan suunnistusradalle kiintorasteistamme!

Nuku yö ulkona eläinpuistossa, Kuopio

Nuku yö ulkona -tapahtumaa vietetään Vehmasmäen eläinpuistossa 31. elokuuta, osoitteessa Rantasuontie 39, 70870 Kuopio. Pakkaa oma teltta mukaan ja tule yöpymään eläinpuistoon Suomen luonnon päivänä. Kahvila palvelee aina klo 21.30 saakka ja Purolan pirtillä on saatavilla aamupalaa sunnuntaiaamuna 13,50 € / hlö, 2-7-v. 1 € / ikävuosi.

Ohjelma

  • 18.30 telttojen pystytys alkaa
  • 20-20.30 iltasatutuokio Latelampaiden ympäröimänä
  • 20-20.30 iltarentoutushetki aikuisille hevostallissa (ennakkovaraus, 10 € / hlö)
  • 19-21 iltatulet kodalla ja laavulla
  • 22 yökierros, katsotaan miten eläimet ovat asettuneet yöpuulle
  • Sunnuntaina 1.9. teltan purku klo 9.30 mennessä

Telttapaikka 20 €, pääsylippu 15 € (ostettava telttapaikan lisäksi, lipulla pääsy myös eläinpuiston kauden päättäjäisiin 1.9.), alle 2-v. ja kesäpassilaiset ilman pääsylippua.

Nuku yö ulkona Vanhamäki, Suonenjoki

Tapahtuma on kaikille osallistujille ilmainen, mukavan rento tapa tutustua ulkona nukkumiseen ja viettää aikaa saman henkisten kanssa leirinuotion äärellä. Leirisi paikan saat vapaasti valita meidän tontilta, eli nuku yösi juuri siinä missä parhaalta tuntuu. On se sitten rannassa veden ääniä kuunnellen, lammasaitauksen vieressä iltasatua Georgelle ja Haraldille lukien tai leirinuotion läheisyydessä. 

Tapahtuman ajan päätalon ja aina auki kahvilan ovet ovat auki, joten sisällä pääsee käymään vessassa ja hampaan pesulla. Leirinuotion lähellä on kaksi huussia. Leiriytymään voit tulla mihin aikaan sinulle sopii ja mitään kiirettä ei sunnuntaina ole pois lähteä. Tapahtuman ohjelma on 31.8. klo 18:00 – 22:00. Vanhamäki sijaitsee osoitteessa Vanhamäentie 122, 77600 Suonenjoki.

Leirinuotio syttyy rannan läheisyydessä olevalla laavulla klo 18:00 ja nuotiota ylläpidetään klo 22:00 saakka. Leirinuotio on käytössä, joten varaa eväät ja ruokailuvälineet mukaasi. Rantasauna on vapaasti osallistujien käytössä itse lämmittäen. Voi siis käydä uimassa ja sen jälkeen rantasaunan lämmössä pesulla ja vaihtamassa vaatteet.

Ohjelma:

18.00-22.00 Suonenjoen Ladun ylläpitämä leirinuotio: Latu esittelee toimintaa ja opastaa retkeilystä, Suonenjoen Partiolaiset esittelee omaa toimintaa ja neuvoo leiriytymisessä
18.00-21.00 Suonenjoen Ladun retkeilyvälineiden ja vuokrauksen esittely, partiolaiset ohjaa leikkejä ja pelejä
18.00-20.00 Partiolaiset opastavat ja paistavat nuotiolettuja. (Taikinaa reilusti, mutta rajallisesti)
19.00-21.00 Teemu Karhunen esittelee Bikepacking/pyöräretkeilyvarusteita, Tentsile puumajoite esillä, Tesla camp mode majoite esillä
20.30-21.30 Partiolaisten järjestämä lamppuseikkailu
21.45-22.00 Iltasatu leirinuotiolla
22.00 Hiljaisuus

Järjestäjä: Vanhamäki, Suonenjoen Latu ja Suonenjoen Partiolaiset Sirkut ja Sotkat.


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *