jtf kehityshanke Keitele pohjois-savo Pohjois-Savon liitto puutalous vihreä energia vihreä teollisuus

Keitele houkuttelee kuntaan vihreän teollisuuden investointeja

Keiteleellä on alkamassa suuren mittakaavan kehityshanke, jonka tarkoituksena on luoda kuntaan maakunnallisesti merkittävä puutalouden ja vihreän energian keskittymä vuoteen 2035 mennessä.

Kunnan ja yritysten suunnitelmallista sekä pitkäjänteistä yhteistyötä

Keitele on perinteisesti tunnettu saha- ja puutuoteteollisuudestaan. Nyt Keiteleen kunta pyrkii muuttamaan uudet vihreän teollisuuden ja puhtaan energian tuotannon liiketoimintamahdollisuudet konkreettisiksi investoinneiksi alueelle, niin sanotun teollisuusalueen Master Planin avulla (Keitele.fi). Kyse on pienen kunnan mittakaavassa laajamittaisesta hankkeesta ja kehityssuunnitelma ulottuukin vuoteen 2035 asti. Mukaan tarvitaan kunnan lisäksi vielä yrityksiä ja ulkopuolista rahoitusta sekä yhteistä panostusta ja sitoutumista. Kunta onkin jo aloittanut kehityssuunnitelmaan liittyvän maa-alueiden hankinnan ja kaavoituksen, jotka luovat tulevaisuudessa pohjaa uusien yritysten ja investointien houkuttelulle. Lisäksi Keiteleen kunta on rekrytoimassa kehityshankkeelle parivuotiseen työsuhteeseen projektipäällikköä, jonka on tarkoitus aloittaa työssään elokuun alussa.

Vähähiilisen siirtymän rahoituksesta vipuvoimaa hankkeen toteutukseen

Pohjois-Savon liitto (pohjois-savo.fi) on myöntänyt Keiteleen kunnalle merkittävän projektirahoituksen, jonka avulla kunta pääsee aloittamaan teollisuusalueen pitkän tähtäimen kehittämisohjelman valmistelun. Toukokuussa 2024 myönnetty rahoitus tulee Euroopan unionin perustamasta Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (rakennerahastot.fi) (Just Transition Fund, JTF -rahasto). Suomessa JTF-rahaston toimet perustuvat tavoitteeseen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä. Rahastolla kompensoidaan turpeen energiakäytön puolittamisesta koituvia sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia. 


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *