Pohjois-Savon ELY-keskukselle on myönnetty kiertotalouspalkinto usean korkeakoulun yhteisessä CICAT2025-hankkeen päätösjuhlassa Helsingissä torstaina 9.11.2023. Palkinto myönnetään kiertotalouden mahdollistamisesta julkisen toiminnan kautta.
Palkinnon myöntämisen perusteena on Pohjois-Savossa toteutettu kiertotalouskokeilujen kilpailu, jonka järjesti ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke. Perusteluissa mainitaan, että maakunnan kiertotalouskilpailu osoitti innovatiivisuutta ja kekseliäisyyttä kiertotalouden vauhdittamiseksi alueella. Perusteluissa todetaan, että Pohjois-Savon ELY-keskuksen kiertotalouskokeilujen kilpailu kannusti monenlaisia alueen yrityksiä, yhteisöjä ja yksittäisiä toimijoita kertomaan kiertotalousteoista. Kiertotalouskokeilujen saama huomio lisäsi tietoa ja kiinnostusta kiertotaloutta kohtaan.
Korkeakoulujen yhteishanke CICAT2025 pyrkii vauhdittamaan siirtymistä lineaaritaloudesta kestävämpään kiertotalouteen. Hanke tukee Suomen tavoitetta olla kiertotalouden johtava maa vuoteen 2025 mennessä. Työtä rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).
– Kestävässä kiertotaloudessa toimintaa tarkastellaan yritysten, kaupunkien ja muiden organisaatioiden sekä kansalaisten toiminnassa ja sen edistäminen vaatii laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri tasoilla. Olemme tutkijaporukalla erityisen ilahtuneita siitä aktiivisuudesta ja sitoutumisesta, mitä Pohjois-Savon ELY-keskus on osoittanut, Itä-Suomen yliopiston johtamisen professori Hanna Lehtimäki kuvailee palkinnon perusteluja.
Palkinnon vastaanotti Hiilineutraali Pohjois-Savo –hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti.
– Meillä oli kirkas ajatus siitä, että pohjoissavolaisia kiertotalouden ideoita ja innovaatioita pitäisi pystyä rahoittamaan ketterästi. Käytäntö osoittautui haastavammaksi ja meidän piti aika paljon sovitella EU-hankkeen rahoituksen ja valtionhallinnon byrokratiaa, kunnes pääsimme kiertotalouskokeiluissa toteutukseen saakka. Lopulta oli hyvin ilahduttavaa saada 16 erilaista kokeilua mukaan kilpailuun. Tämä kiertotalouspalkinto on meille ELY-keskuksena erittäin arvokas ja kannustaa jatkossakin edistämään konkreettisia kiertotaloustekoja, Karkulahti kommentoi.
Pohjois-Savon palkitussa kiertotalouskokeiluissa saatiin 26 ideaa poistotekstiilin hyödyntämiseen, aktivoitiin 200 uutta kotitaloutta biojätteen keräykseen ja testattiin ratkaisua pienentää yrityksen maalauslinjaston hiilijalanjälkeä
Nyt palkitussa kilpailussa Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke etsi tarjouksia kiertotalouskokeiluihin viime vuoden syksyllä. Toteutukseen valittiin kolme kiertotalouskokeilua, joilla on selkeä linkitys maakunnan ilmastotiekarttaan ja hyvät mahdollisuudet jäädä pysyviksi käytännöiksi. Kesällä 2023 päättyneiden kokeilujen ja tulokset ovat innostavia ja lupaavia.
– Kaikissa kiertotalouskokeiluissa päästiin hyvin konkretiaan ja saatiin tuloksia aikaiseksi suhteellisen pienillä kustannuksilla. Onnistuimme myös herättelemään pohjoissavolaista kokeilukulttuuria, jolle olisi mukava nähdä jatkoa niin kiertotalouden kuin muidenkin teemojen äärellä, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen summaa.
Tuloksia Pohjois-Savon kiertotalouskokeiluista
Elävä säätiön kokeilussa haettiin ideoita avoimen kilpailun avulla poistotekstiilin hyödyntämiseen paikallisesti. Kilpailu tuotti 26 ideaa, joista kolme parasta palkittiin ja valittiin poistotekstiilin tuotteiden jatkokehitykseen. Poistotekstiilin Kuopion lajittelupisteessä havaittiin, että alkuvuodesta kerätyn tekstiilin laatu on parantunut sitä edelliseen pilotointijaksoon verrattuna. Voidaankin todeta, että ideakilpailu vahvisti kuluttajien ymmärrystä poistotekstiiliin kuuluvista ja kuulumattomista tuotteista. Kokeilun aikana Elävä säätiö sai uusia yhteistyökumppaneita poistotekstiilin jatkojalostusta ja uudelleenkäyttöä varten.
Jätekukon kiertokokeilussa kampanjoitiin asukkaiden kotikaduilla biokimppa-astian käyttöönoton puolesta. Jätekukon Biottajat-kiertue kiersi pientaloalueita Kuopiossa ja Siilinjärvellä yhteensä 12 kiertuepäivänä ja yhtenä testi-iltana huhti- ja toukokuussa 2023. Kiertueen kohdealueilla oli lähes 900 kotitaloutta, jotka eivät vielä kompostoineet tai olleet mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Kiertuepäivinä perustettiin yhteensä 40 kimppaa, ja 23 kotitaloutta aloitti biojätteen erilliskeräyksen omalla astialla. Kiinnostusta herättäneen biokimppakampanjan aikana yhteensä 200 taloutta aloitti biojätteen keräyksen. Tämä tarkoittaa 22 prosenttia kohdealueen talouksista.
Joroisissa sijaitsevan OC-System Oy:n kokeilussa testattiin ratkaisuja, joilla pienentää maalauslinjaston tuotannon hiilijalanjälkeä. Äänieristykseen, valvomoratkaisuihin ja teolliseen suojaukseen erikoistuneen OC-Systemin konvektiouunin polttimoissa palavan nestekaasun sijasta kokeilussa testattiin infrapunasäteilytyksen (Infrared Radiation) käyttöönottoa linjastolla. Kokeilun aikana todettiin IR-tekniikan soveltuvan erinomaisesti OC-tuotteiden pintakäsittelyyn. Kokeiden aikana yllätyttiin siitä, kuinka huomattavasti IR-tekniikalla olisi mahdollista lyhentää pinnoituksen kypsennykseen käytettävää aikaa. Kokeilun seurauksena OC-System Oy selvittää investoinnin kannattavuuslaskelmat IR-tekniikan käyttöönotolle.
Lisätietoja
Saara Karkulahti, Projektipäällikkö, puh. 0295 026 773, saara.karkulahti@ely-keskus.fi
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus
Tapio Kettunen, Ilmastoasiantuntija, puh. 0295 026 710, tapio.kettunen@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus
CICAT2025-hankkeen verkkosivut (cicat2025.turkuamk.fi)
Kiertotalouden vauhdittajia palkittiin Helsingissä (cicat2025.turkuamk.fi)