Toteuttaja ja toteutusaika
Mukana hankkeessa sen käynnistyessä 1.1.2024:
Metsähallitus, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.
Hankeaika: Kahdeksan vuotta, 1.1.2024 – 31.12.2031
Rahoitus
Rahoitus: Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE- ohjelmasta.
Budjetti: 50 M€, josta 30 M€ tulee EU:n LIFE -ohjelmasta.
Hankekuvaus
Kahdeksanvuotinen Priodiversity LIFE -hanke on 50 miljoonan euron rahoituksellaan Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke. Sen kautta kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
Priodiversity LIFE -hankkeessa tehdään muun muassa maakunnalliset luonnon monimuotoisuusohjelmat (LUMO) sekä ennallistamista laajoina ja vaikuttavina kokonaisuuksina. Ennallistamisessa ja luonnonhoidossa kokeillaan uutta ja vakiinnutetaan parhaimmat toimintatavat valtakunnallisesti käyttöön.
Tavoitteet
Ennallistamisessa ja luonnonhoidossa tavoitellaan suuria, monimuotoisuudeltaan arvokkaita keskittymiä, joihin voi sisältyä esimerkiksi luonnonsuojelualueita mutta myös muita monimuotoisuudelle merkittäviä alueita. Kunnostus- ja hoitotoimia keskitetään, jotta ne olisivat luonnon monimuotoisuuden ja kustannusten kannalta mahdollisimman vaikuttavia. Monimuotoisuudeltaan arvokkaimmat alueet ovat keskiössä, mutta mukana on niiden suojavyöhykkeitä sekä niitä yhdistäviä ja ympäröiviä alueita. Maanomistajille hankkeen toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.
Suomen metsäkeskuksen tavoitteena hankkeessa on ennallistaa soita 450–560 hehtaaria ja palauttaa vettä 40–50 suojelusuolle LIFE-rahoituksella. Lisäksi luonnonhoidon tuella on tavoitteena ennallistaa soita 430–530 hehtaaria, hoitaa metsäisiä elinympäristöjä 100–200 kohteella, kunnostaa 30–40 lähdettä tai lähteikköä sekä perustaa 30–40 kosteikkoa.
Priodiversity LIFE luo työtä ennallistamisen ja luonnonhoidon osaajille. Se luo uusia kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksia esimerkiksi urakoitsijoille ostopalvelujen kautta.
Hankkeessa tehtävät ennallistamis- ja luonnonhoitotoimet ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, joka tarttuu luontomme suurimpaan uhkaan: elinympäristöjen heikkenemiseen. Helmi-ohjelma parantaa heikentyneiden lajien ja luontotyyppien elinympäristöjen tilaa koko maassa. Kohteina ovat lintuvedet, suot, metsät, perinneympäristöt sekä pienvedet ja rannat.
Hanke panostaa koulutukseen ja osaamisen jakamiseen niin, että luontokadon torjunnan parhaat ja kustannustehokkaimmat käytännöt leviävät. Maakunnallisia luonnon monimuotoisuusohjelmia laaditaan yhdessä keskeisten toimijoiden kanssa kahdeksassa maakunnassa. Jokaisessa tunnistetaan luonnon monimuotoisuuden keskittymät ja kokemuksista luodaan parhaat toimintamallit. Niistä parhaista luodaan opastusaineistoja ja autetaan myös naapurimaakunnat alkuun.
Lisätietoja
Johanna Virtanen, projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
050 467 8860, johanna.virtanen(at)metsakeskus.fi
Mari Jäntti, biodiversiteettikoordinaattori
Pohjois-Savon ELY-keskus
029 502 6069, mari.jantti(at)ely-keskus.fi
Sanna-Kaisa Rautio, aluekoordinaattori
Pohjois-Savon ELY-keskus
0295 026 222, sanna-kaisa.rautio(at)ely-keskus.fi
–