Toteuttaja ja toteutusaika
Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus ja Ympäristö- ja biotieteiden laitos, Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta
Hankeaika: 30.06.2022 – 31.12.2024
Rahoitus
Next Generation EU ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus
Hankkeen kuvaus
Biodiversiteetti nyt – Uutta osaamista vihreän siirtymän vauhdittamiseksi ja biodiversiteetin ylläpitämiseksi on Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen ja Jatkuvan oppimisen keskuksen yhteinen Jotpa-hanke. Hanke koostuu seuraavista työpakeista:
TP 1: Biodiversiteetti.nyt -kurssi (2 op)
Biodiversiteettikoulutusverkosto-hankkeen laatimasta englanninkielisestä Biodiversity.now -kurssista muokataan suomenkielinen Biodiversiteetti.nyt -kurssi (MOOC). Kurssilla opiskeltavat sisällöt käsittelevät biodiversiteettikriisiä ja biodiversiteettikäsitettä, luontokatoa ja biodiversiteetin uhkia, biodiversiteetin suojelua sekä ajankohtaisia asioita ja keskustelua biodiversiteettiteemasta. Kurssiin tehdään myös 3 opintopisteen laajuinen projektiosa.
TP 2: Metsänomistajille suunnattu koulutuskokonaisuus (10 op)
Tavoitteena on lisätä metsänomistajien ammattitaitoa, osaamista ja vastuunkantoa metsien monimuotoisuuteen liittyvissä ekologisissa ja taloudellisissa kysymyksissä. Erityiskohderyhmänä ovat pienmetsänomistajat. Kokonaisuuden suorittamisesta saa Open Badge -osaamismerkin. Koulutuksen yhteydessä järjestetään ajankohtaispäivä Lustossa ja Punkaharjun puulajipuistossa pe 4.10.2024.
Kokonaisuus käsittää seuraavat opintojaksot:
Johdanto metsätieteisiin ja metsätalouteen 1 ja 2,
Biodiversiteetti.nyt A ja Biodiversiteetti.nyt B,
Luonto talouden pohjana, Nature-based Economy
Ajankohtainen luontopolitiikka,
Metsien monimuotoisuus.
TP 3: Poikkitieteellinen koulutuskokonaisuus (10 op)
Monialainen luontokatoon kytkeytyvä koulutuskokonaisuus Itä-Suomen yliopiston syksyllä 2022 alkavaan monitieteiseen Kestävä Tulevaisuus -opintokokonaisuuteen. Kokonaisuus sopii tutkinto-opiskelijoille, avoimen yliopiston opiskelijoille ja myös lukioihin.
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskuksen tehtävänä on edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta sekä vastata nopealla toiminnalla työmarkkinoiden äkillisiin rakennemuutoksiin. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on osaamisen lisääminen luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa ja luontokadon ymmärtämisessä niin yksilö-, yhteisö- ja kuin yhteiskuntatasollakin.
Kohderyhmänä ovat kaikki alat ulottuen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, yrityksiin, elinkeinoelämään, teollisuuteen, viranomaisiin ja yksittäisiin kansalaisiin. Kurssit on suunnattu kaikille jatkuvasta oppimisesta ja tulevaisuuden ammateista kiinnostuneille sekä eri alojen korkeakouluopiskelijoille ja lukiolaisille. Työpaketin 2 erityisenä kohderyhmänä ovat metsänomistajat.