Kohti kuntien reilua ilmastopolitiikkaa -webinaari
Tapahtuman kuvaus
Tervetuloa webinaariin, jossa esitellään 2035Legitimacy-hankkeessa kehitetty opas
Kohti reilua ilmastopolitiikkaa – Opas kuntien ilmastosuunnitelmien ja ilmastotoimien oikeudenmukaisuuden arvioinnin tueksi.
Ilmastotoimien oikeudenmukaisuus edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista ja tukee perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista kunnissa. Paikalliset ratkaisut ovat avainasemassa, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset ja oikeudenmukaisuuskysymykset ilmenevät erityisesti kuntatasolla.
Opas tarjoaa arvokasta tietoa ja konkreettisia työkaluja kuntien ilmastosuunnittelun tueksi. Oppaan avulla kunnissa voidaan:
- Tunnistaa oikeudenmukaisuuteen liittyviä keskeisiä haasteita ilmastosuunnitelmia laadittaessa
- Kehittää reilumpaa ilmastopolitiikkaa
- Vahvistaa kunnan ilmastotyön hyväksyttävyyttä huomioimalla oikeudenmukaisuus
Ohjelma:
- Mitä oikeudenmukaisuus ilmastotyössä tarkoittaa? Outi Penttilä, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus
- Kommenttipuheenvuoro: Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon, Katri Nuuttila, ilmastokoordinaattori, SISU-hanke
- Opas kuntien ilmastosuunnitelmien ja ilmastotoimien oikeudenmukaisuuden arvioinnin tueksi, Outi Penttilä
- Ilmastosuunnitelman reflektointityökalun esittely, Henna Naumanen, Ilmatieteenlaitos, tutkija (31.12.2024 saakka); Helsingin yliopisto, Ilmastoasiantuntijan erityiskoulutus -hanke (1.1.2025 alkaen)
- Keskustelua tutkijoiden kanssa uusista ilmastotyön työkaluista
Kenelle webinaari on suunnattu? Webinaari on tarkoitettu kaikille kuntien ilmastosuunnittelun parissa työskenteleville sekä niille, joiden työ liittyy ilmastotoimiin joko suoraan tai välillisesti.
Lisätiedot: outi.penttila@syke.fi
Lisätietoa hankkeesta:
Webinaari toteutetaan osana 2035Legitimacy -tutkimushanketta, joka tutkii Suomen 2035 hiilineutraalisuustavoitteen hyväksyttävyyttä sekä sen yhteiskunnallisia vaikutuksia. Niiden ymmärtäminen on olennaista, sillä hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen edellyttää kansalaisten hyväksyntää. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää isoja muutoksia. Demokraattisessa yhteiskunnassa ihmisten ja yritysten toimintaa kuitenkaan ei voida rajoittaa ylhäältä käsin ottamatta huomioon politiikkatoimien hyväksyttävyyttä. Poikkitieteellinen 2035Legitimacy-hanke tutkii esimerkiksi ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuutta ja legitimiteettiä, ilmastopolitiikan työllisyys- ja tulonjakovaikutuksia, ilmastokansalaisuuden käsitettä sekä kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastopolitiikkaan.