Hiilineutraali-webinaari: Missä mennään kuntien ruokapalveluiden kestävyystyössä?
Tapahtuman kuvaus
Kunnat ovat keskeisessä roolissa esimerkinnäyttäjinä paikallisen ilmastotyön vauhdittamisessa ja kestävämpien ruokaympäristöjen luomisessa. Yhä useampi kunta pohtii ravitsevuuden ohella ruoan ilmastovaikutuksia, ja haluaa lisätä lähi- ja luomuruokien sekä kasviproteiinien käyttöä – mutta miten tämä käytännössä onnistuu?
Tässä Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -projektin webinaarissa kurkistetaan siihen, missä kunnissa tällä hetkellä mennään ruokapalveluiden kestävyyden edistämisessä, ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia tähän liittyy. Lisäksi Kuopio kertoo kokemuksistaan: minkälaisin keinoin kaupungissa on onnistuttu lisäämään kasviproteiinien sekä lähi- ja luomuruoan hankintaa ja kulutusta.
Webinaarissa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:
- Minkälaisia tavoitteita ja keinoja kunnilla on ruoan ilmastokuormituksen vähentämiseen?
- Mitkä tekijät ovat esteenä kasviproteiinin lisäämiselle kouluissa ja varhaiskasvatuksessa? Entä mitä hyviä käytäntöjä on olemassa?
- Miltä näyttää julkisten ruokahankintojen tulevaisuus?
Kaikille avoin webinaari järjestetään Teams-yhteydellä. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, mutta alla olevasta linkistä voi halutessaan tilata kalenterivarauksen omaan sähköpostiin. Alustusten osio tallennetaan ja tallenne julkaistaan tällä verkkosivulla muutaman päivän kuluessa webinaarista. Tervetuloa linjoille!
Aikataulu:
- 15.00–15.05 Tervetuloa, Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus
- 15.05–15.15 Paikallista, luomua vai halvinta? Ruokahankintojen ristipaineet julkisella sektorilla, projektipäällikkö Leena Viitaharju, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
- 15.15–15.30 Kasviproteiinien käytön lisääminen kuntien ruokapalveluissa, erikoissuunnittelija Venla Riekkinen, Suomen ympäristökeskus
- 15.30–15.40 Ilmastoviisasta ruokaa, ympäristöasiantuntija Mari Turunen, Kuopion kaupunki
- 15.40–16.00 Kysymykset ja kommentit
Tilaisuuden Teams-linkki.