Maakunnallisen sopeutumissuunnitelman laadinnan ensimmäisessä työpajassa arvioitiin ilmastonmuutoksen tuomia riskejä maakunnassa. Aiheeseen alustivat Ilmatieteen laitoksen tutkija Tero Mielonen, joka kertoi ilmastonmuutoksen tuomista vaikutuksista Pohjois-Savon alueella ja ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön asiantuntija Tuukka Rautio, joka puhui ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista ja sopeutumattomuuden seurauksista. Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen kävi läpi maakunnallisen ilmastoriskiarvioinnin tuloksia, alueellisia haavoittuvuuksia ja esitteli ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön Ilmatieteen laitokselta tilaaman Sateisuuden havaittuja ja ennakoituja muutoksia Suomen maakunnissa -raportin tuloksia. Tilaisuudessa kuultiin myös Horisontin maalaajat -koulukiertueelta kerätyt lasten ja nuorten terveiset ilmastotyöhön.


Työpajaosuudessa jakauduttiin neljään teemaryhmään arvioimaan kyseiseen teemaan kohdistuvia ilmastoriskejä. Teemaryhmät olivat ruoka- ja ravitsemusturva, infrastruktuuri ja rakennettu ympäristö, terveydensuojelu ja edistäminen sekä uusiutuvat luonnonvarat ja luonnon monimuotoisuus. Aluksi osallistujat keskustelivat yhdessä tunnistettujen ilmastoriskien vakavuudesta, todennäköisyydestä ja aikajänteestä, minkä jälkeen arvioitiin riskeihin reagoinnin tärkeyttä. Teemat ja riskit nostivat paljon aktiivista keskustelua. Uusia, aiemmin tunnistamattomia riskejä nostettiin esille ja työpajan tuloksena saatiin riskeille asiantuntevilla kommenteilla höystetty priorisointijärjestys.
Mitä seuraavaksi?
Osallistujilta saatujen palautteiden perusteella alueellinen sopeutumistyö on alkanut hyvin ja nyt tarvitaan lisää vauhtia sopeutumistyöhön. Huomiota tulisi kohdistaa vahvemmin sopeutumisesta viestimiseen, osaamisen vahvistamiseen, rahoituksen hyödyntämiseen ja kuntien sopeutumis- ja varautumistyöhön.

Seuraavissa teematyöpajoissa tavoitteena on määritellä ilmastoriskien vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä, vastuutahoja ja aikatauluja. Jotta sopeutumistyöhön saataisiin lisää toivottua vauhtia ja vahvempaa viestiä, toivomme, että mahdollisimman moni lähtee mukaan laatimaan maakunnallista sopeutumissuunnitelmaa näihin työpajoihin. Teematyöpajojen aikataulut ja ilmoittautumislinkit löytyvät täältä.
Materiaalit
Ensimmäisessä työpajassa 1.4. esitetyt materiaalit löytyvät täältä.