Millainen jälki sinusta jää yhteiseen ruokaketjuun? Lähde mukaan kuulemaan, kuinka savolainen lähiruoka rakentaa kestävämpää arkea – pellolta pöytään. Käejjäläki on podcast sinulle, jota kiinnostaa lähiruoka, kestävä ruokaketju ja savolainen ruokakulttuuri – niin lautasella kuin pellolla. Sarjassa ääneen pääsevät pohjoissavolaiset tuottajat, yrittäjät ja asiantuntijat, jotka jakavat kokemuksia, näkemyksiä ja tarinoita paikallisen ruoan tulevaisuudesta.
Jokainen jakso tarjoaa konkreettisia esimerkkejä, käytännön vinkkejä ja pohdintaa siitä, miten voimme yhdessä rakentaa vastuullisempaa ruokajärjestelmää – paikallisesti ja ylpeästi savolaisittain. Mistä lähiruoka koostuu Pohjois-Savossa? Miten ravintola-alan pienilläkin teoilla voi tehdä suuria vaikutuksia kestävyydessä? Entä mitä kaikkea käejjäläki oikeastaan tarkoittaa?
–
–
Podcast-sarjan juontajana toimii kirjailija Antti Heikkinen. Sarja on tuotettu Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoimassa Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

Podcastsarjassa on julkaistu viisi jaksoa
Jakso 1: Elämyksiä lähiruoasta
Tervetuloa kuuntelemaan Käejjäläki-podcastsarjaa! Sukellamme ensimmäisessä jaksossa savolaiseen ruokamaisemaan ja lähiruoan tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Vieraina ovat ravintola Ehtoon yrittäjä Jarna Kaplas ja maatalousyrittäjä Timo Lindsberg Rautalammilta.
Keskustelemme siitä, miten paikallisuus ja yhteistyö voivat tuottaa elämyksiä – ja samalla kasvattaa yrityksen myönteistä ympäristökädenjälkeä. Asiantuntijakommentin tarjoaa erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Jakso 2: Lähiruoan elinkaari
Sarjan toisessa jaksossa tarkastelemme lähiruoan vastuullisuutta elinkaariajattelun ja kiertotalouden näkökulmasta. Millainen on ruoan koko elinkaari? Miten ympäristövaikutuksia voidaan vähentää ruokaketjun eri vaiheissa?
Keskustelussa mukana ilmastoasiantuntija Saara Karkulahti Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeesta ja Kaisa Kähkönen, ELY-keskus ja klusterikoordinaattori, Agri-Food-klusteri, Savonia-ammattikorkeakoulu. Asiantuntijana äänessä on tutkijatohtori Kari Koppelmäki Helsingin yliopistosta.
Jakso 3: Kestävyystoimet lähiruokaketjussa
Jaksossa käydään läpi konkreettisia kestävyystoimia lähiruokaketjun eri vaiheissa. Miten kestävät ratkaisut näkyvät arjen työssä – ja millaisia hyötyjä niillä voi saavuttaa?
Vieraina ovat Kolarinpellon marjatilayrittäjä Noora Räsänen Leppävirralta ja Kalavapriikin tuotekehitys- ja laatupäällikkö Ari Hietanen Kuopiosta. Asiantuntijana mukana Kati Partanen, maatilatalouden lehtori Savonia-ammattikorkeakoulusta.
Jakso 4: Viesti vastuullisesti, vältä viherpesua
Neljännessä jaksossa pureudumme vastuullisuusviestintään. Miten yritys voi viestiä kestävistä teoistaan rehellisesti ja läpinäkyvästi – ja välttää viherpesua?
Keskustelemme EU:n uudesta vihreät väittämät -direktiivistä ja sen vaikutuksista yritysviestintään. Vieraina Kuopiosta ovat luomuviljelijä ja yrittäjä Panu Hiekkala, Pohjolan Hedelmä Oy ja vastuullisuusviestinnän asiantuntija Tarja Tapaninen, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Jakso 5: Pohjoissavolainen ruokakulttuuri ja nimisuoja
Viidennessä jaksossa sukelletaan syvälle suomalaisen ja erityisesti savolaisen ruokakulttuurin ytimeen. Mikä tekee ruoasta kulttuuria – ja miten nimisuoja auttaa säilyttämään paikallisia perinteitä ja tuotteita?
Keskustelemassa ovat ruokakulttuurin konkarit ruoka-ja yritysasiantuntija Marja Niskanen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja kotitalousneuvoja Heta Nykänen, Savon Martat. Asiantuntijakommentteja tarjoavat dosentti ja ruokakulttuurin tutkija Maarit Knuutila ja erikoissuunnittelija Marjo Särkkä Helsingin yliopistosta. Jaksossa käsitellään myös EU:n nimisuojaprosessia ja sen merkitystä paikallisille yrityksille ja tuotteille.