Vanhoille ja virttyneille, kulahtaneille ja kurttuisille vaatteille ja kodin tekstiileille tulevaisuus näyttää valoisalta. Pohjoissavolainen kiertotalous- ja työvalmennustoimija Elävä säätiö pääsi mukaan Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen kiertokokeiluihin poistotekstiilin paikalliseen uusiokäyttöön innostavan ideakilpailu KEKOn muodossa.
Poistotekstiilin erilliskeräys alkoi Suomessa vuoden 2023 alussa ja kerättävää tekstiiliä on tullut Elävä säätiön lajitteluun tonneittain. Selluloosa- (kuten puuvilla-) ja villakuidut jatkavat matkaansa Paimioon jatkokäsittelyyn ja uudeksi raaka-aineeksi, mutta teko- ja sekakuidut kuten polyesteri, polyamidi ja akryyli joudutaan vielä toistaiseksi lajittelemaan sekajätteeseen. Onneksi edes pieni osa keräykseen tulevasta tekstiilistä on myyntikuntoista tai osittain käyttökelpoista ja ne voidaan laittaa Elävä kauppaan myyntiin tai uusiokäyttöön säätiön toimintapajoille. Silti suurin osa teko- ja sekakuidusta menee energiahyödynnykseen eli polttoon, ja tähän Elävä säätiöllä halutaan muutosta!
Ideakilpailusta innovaatiota
Avointa ideakilpailu KEKOa kuulutettiin ja ideoita haettiin käytöstä poistuvalle tekstiilille muun muassa Facebook- ja Instagram-julkaisujen, työpajojen, podcastin ja lehtimainoksen sekä sähköpostien välityksellä. Työpajat järjestyivät yhteistyökumppaneiden kanssa; Kantin kestävä keskiviikko -tapahtumassa Kuopion museolla yhteistyössä Jätekukon kanssa, Ingmanedulla, Kuopion Muotoiluakatemian ryhmissä sekä Elävä säätiön työvalmennustoiminnassa Luovalla pajalla ja Starttipajalla. Työpajoissa oli kussakin omanlaisensa tunnelma; ideointia viriteltiin kuvakorttien avulla, keskustelulla, materiaalia hipeltämällä, itsenäisesti ideoiden sekä ryhmissä ideoimalla. Ideoita kilpailuun tuli työpajoilla suoraan sekä sähköpostitse että hahmomallina toimitettuna Elävään kauppaan.
Ideoita tulikin mukavasti, yhteensä 27 kappaletta, joista ELY-keskuksen sekä Elävä säätiön toimijoista muodostunut 6 henkilön raati valitsi kolme parasta ideaa poistotekstiilin jatkokäyttämiseksi. Voittaja-idea on helposti aikaan saatava ja skaalattava kangaspalojen myyntipiste tai tuotepaketti. Tämä Meri Elonheimon idea sai raadissa aikaan herkullisia mielikuvia tekstiilien ”apteekista” tai ”karkkikaupasta” erivärisine kangastilkkuineen, nappeineen ja vetoketjuineen.
Toiseksi valikoitui Pekka Matilaisen Elävä akustinen taulu, jolla yhä yleistyvän etätyöntekijän kotitoimistoon, kotistudioon, bändikämppään tai päiväkotiin saadaan kaikumattomampi äänimaailma. Taulu koostuu puisen kehyksen sisään kiinnitetyistä tekokuitutekstiileistä, joita laitetaan päällekkäin useita kymmeniä. Taulun kuva määräytyy sen mukaan, millainen kangas päällimmäiseksi valitaan, joten ulkonäön suhteen on rajattomasti mahdollisuuksia erilaisten tekstiilimateriaalien ja niiden käsittelyn myötä.
Kolmas palkittu idea on Lauri Jauhiaisen Yhteisöllisen suuren huivin ompelu kulttuurisena tapahtumana. Jauhiaisen idea yhteisöllisestä paikallisesta kulttuuriteoksesta viritti raadin keskusteluihin esimerkiksi koko Kuopion laajuisen tapahtuman, jossa eri toimijat voisivat ommella omannäköisensä palasen yhteiseen kokoomateokseen.
Raati halusi antaa lisäksi kunniamaininnat kahdelle ansiokkaalle idealle. Spontaanina ajatuksena esiin noussut pölyhuisku on Riitta-Liisa Kemppaisen idea, jossa huisku sai muotonsa verkkomaisesta tekokuidusta suikaleita leikkaamalla ja tikun päähän kiinnittämällä. Pölyhuisku on helppo ja tehokas joka kodin pikku apulainen, jota on vara myös skaalata vappuhuiskuksi tai cheerleadereiden pompomeihin. Toinen kunniamaininnan saanut idea on Blue Waves Of Fabric, Essi ”Henna” Keräsen kodin sisustustuotteita chenille -tekniikalla. Henna on valmistanut laukun ja peiton chenille -tekniikalla, jossa erilaisia kankaita asetetaan päällekkäin ja ommellaan niihin haluttuja kuvioita, ja ompeleiden välistä leikataan päällimmäisiä kankaita auki. Tässä tekniikassa saadaan upotettua paljon tekstiiliä ja siitä saadaan hyvin näyttävää pintaa lopputulokseksi.
Ilmastofoorumissa ideoita ilmoille
ELY-keskuksen järjestämä Pohjois-Savon ilmastofoorumi 2023 kokosi Kuopion Kallaveden äärelle paikallisia yrityksiä ja ilmastotoimijoita. Parrasvaloihin pääsi myös Elävä säätiön ideakilpailu KEKO yhtenä kolmesta Hiilineutraali Pohjois-Savo -kiertotalouskokeilusta, tehokkaalla esittelyllä sekä messupisteellä. Voittajat julkaistiin esittelyn päätteeksi ja voittoideoista oli messupisteellä prototyypit hypisteltävänä. Käyntikortit vaihtuivat ja yhteydenottoja sovittiin ahkerasti!
Kilpailusta kohti näyttelyä
Kilpailun ideaoista kootaan KEKO -näyttely toukokuussa. Nyt onkin aika vetäytyä tarkastelemaan vielä tarkemmin kaikkia ideoita. Elävä säätiön käsi- ja taideteollisten palveluiden pajat tutkivat, kokeilevat ja hahmottelevat ideoita, joitakin mahdollisesti yhdessä kilpailuun osallistuneen kanssa yhdessä. Onko ideaa tarpeen kehittää eteenpäin? Millaista tekstiiliä ideoihin voidaan käyttää? Miten idea esitetään KEKO -näyttelyssä? Jotkin ideat olivat valmiina näyttelykunnossa jo kilpailuun osallistuessaan. Ideoiden jatkokehittelyn tarkoitus on saada poistotekstiilistä käyttökelpoisia uusiotuotteita Elävä säätiön omaan tuotemallistoon Elävä kauppaan myyntiin. Näin saadaan poistotekstiilin tulevaisuuden kiertokulkuun uusi pyörähdys heti lajitteluun jälkeen!
KEKO -näyttely avataan siis toukokuussa kauppakeskus Matkuksessa. Siellä pääsee tutustumaan ideoihin ja niistä mahdollisesti kehiteltyihin tuotteisiin. Lämpimästi tervetuloa!
Teksti ja kuvat:
Marjo Sneck
Työ- ja ammattitaitovalmentaja, palvelumuotoilija
Elävä säätiö sr
Blogi on osa Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen kiertotalouskokeiluja. #Kiertokokeilut