Kysyimme pohjoissavolaisilta, millaisia ilmastotekoja he tekevät omassa arjessaan. Teoista on koottu kesän ajalle some-kampanja, jossa teon tueksi on esitelty tekoon liittyviä faktoja. Teot on jaoteltu Pohjois-Savon ilmastotiekartan viiteen eri painopisteeseen. Kokoamme verkkosivuille kuhunkin painopisteeseen liittyvät ilmastoteot aina yhdeksi artikkeliksi. Ensimmäisenä esittelyssä vahva ilmastokulttuuri -painopisteen teot.
Kuvassa ja kuvatekstinä asukkaan ilmoittama ilmastoteko ja sen alla aiheeseen liittyvä muutama fakta.
Osa 1: Ilmastoystävällinen ruokakulttuuri ja ruokahävikin minimointi
Tiesitkö, että?
- Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20-25 kg vuodessa.
- Eniten ruokahävikkiä syntyy:
- Vihanneksista, juureksista ja perunoista (23 %)
- Hedelmistä ja marjoista (17 %)
- Kahvista (14 %)
Osa 2: Vähäpäästöinen ja kestävä matkailu sekä kävely- ja pyöräilymyönteinen liikkumiskulttuuri
Tiesitkö, että?
- Maailmanlaajuinen turismi aiheuttaa noin 8 % ihmisten aikaansaamista kasvihuonekaasupäästöistä, kun huomioidaan kaikki matkustamisen osatekijät.
- Helsinki-Oulu -matkustusvälin keskiarvopäästöt:
- Lentäen: 132 kg CO₂
- Junalla: alle 1 kg CO₂
- Helsinki-Oulu -välillä lentämisen ja junan päästöjen ero vastaa mm.
- 28 kertaa sähkösaunan lämmittämistä tai
- n. 60 naudanlihapihvin (150g) tuotantoa
Osa 3: Tietoisuus hankintojen vaikutuksista ilmastoon sekä vastuullisemmat kulutusvalinnat
Tiesitkö, että?
- Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä 25 % muodostuu tavaroiden ja palveluiden kuluttamisesta
- Tuplaamalla vaatteen käyttökerrat, voidaan sen hiilijalanjälkeä pienentää lähes 50 %
- Lähes 90 % tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä aiheutuu kuitujen ja kankaiden tuotannosta
Osa 4: Kävely- ja pyöräilymyönteinen liikkumiskulttuuri sekä vähäpäästöinen työmatkaliikkuminen
Tiesitkö, että?
- Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 22 % aiheutuu liikenteen päästöistä.
- Kukin suomalainen tekee vuosittain keskimäärin 79 pyörämatkaa. Yhden matkan keskipituus on 3,3 km.
- Autolla kuljettavista työmatkoista 32% on pituudeltaan alle 5km.
- Työmatkoista 31% tehdään kestävillä kulkumuodoilla eli kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä.
Lähteet
Osa 1:
- Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta (2021): https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/547657/luke-luobio_49_2021.pdf
Osa 2:
- The carbon footprint of global tourism (2018): https://www.nature.com/articles/s41558-018-0141-x
- Lentomatkan päästöt: https://www.atmosfair.de/en/
- Junamatkan päästöt: https://www.vr.fi/vinkkeja-junamatkailuun/uusilla-raiteilla/ymparisto
- Päästömuunnin: https://www.openco2.net/fi/co2-muunnin
Osa 3:
- Ilmastopaneeli 2020: https://www.ilmastopaneeli.fi/tiedotteet/suomalaisten-kotitalouksien-hiilijalanjaljen-pienennyttava/
- Mistra future fashion (2019): http://mistrafuturefashion.com/impact-of-swedish-clothing-consumption/
- Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset (2021): https://stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/20220117093404/Suomalaisen-tekstiili-ja-muotialan-globaalit-ilmastovaikutukset_final-1.pdf
Osa 4:
- Liikenne- ja viestintävirasto: https://tieto.traficom.fi/
- Liikenneviraston henkilöliikennetutkimus 2016.
- Tilastokeskus 2020: https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2020/tyomatkat-ovat-pidentyneet-mutta-puolet-on-hyvin-pyorailtavissa/
- Liikenne- ja viestintävirasto 2016: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/file/Faktakortti-HLT2016-tyomatkat.pdf