Horisontin maalaajat sopeutumissuunnitelma tulevaisuuskuva tulevaisuusvalta

Pohjois-Savon lasten ja nuorten visioima tulevaisuus nivoutuu yhteen Antti Karppisen luomassa tulevaisuuskuvassa

Syksyllä 2024 alkanut Horisontin maalaajat -koulukiertue sai päätöksensä maaliskuussa. Kaikki koulukiertueen oppitunneilla tehdyt tulevaisuusvisiot koottiin yhteen ja valokuvaaja ja tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi niistä yhteisen tulevaisuuskuvan.

Horisontin maalaajat koulukiertue vieraili syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana yhdeksässä luokassa, seitsemässä koulussa teettämässä 6.- 9. luokkalaisilla lapsilla ja nuorilla tulevaisuuskuvia Pohjois-Savosta vuonna 2050. Kiertue kiersi Kuopiossa, Siilinjärvellä, Tervossa, Leppävirralla ja Vesannolla. Tulevaisuusaiheisia teoksia kertyi yli 50. Mukana oli maalauksia, piirustuksia, pienoismalleja, tulevaisuuskelloja sekä yksi sarjakuva ja näytelmäkin.

Kun koulukiertue sai päätöksensä maaliskuussa, oli palkitun valokuvaaja ja tekoälytaiteilija Antti Karppisen vuoro nivoa tulevaisuuskuvat yhteen ja luoda niistä yksi yhteinen tulevaisuuskuva. Karppinen aloitti tehtävänsä käymällä läpi kaikki yli 50 teosta ja kuunteli teosten tekijöiden kertomukset. Teosten aiheet jakautuivat melko selkeästi kahtia: osa teoksista kuvasi toivottua, hyvinvoivaa tulevaisuutta, osa taas kaoottista dystopiaa, jossa maapallo on tuhoutumassa. Toiveikkaissa teoksista nousevia yksityiskohtia olivat muun muassa aurinkoenergian laajamittainen käyttö rakennusten katoilla, tuulimyllyt, lähiruuan viljely, kukoistava luonto, eläimet ja puut, lentävät autot ja mopot, ihmisten oleskeluun suunnitellut kaupungit, massiiviset sähköbussit, robotit ja jo sukupuuttoon kuolleiden eläimien henkiinherättäminen.

Kuva 1: Tulevaisuuden liikkumisessa käytetään paljon lentäviä kulkupelejä. Tuulimyllyjä nähdään maisemassa laajasti.
Kuva 2: Lasten töissä mammutit oli herätetty henkiin ja aurinkopaneeleja oli paljon.
Kuva 3: Tulevaisuudessa yksityisautoilla liikkuminen on vähäisempää ja ihmiset kulkevat pitempiä matkoja pääosin massiivisilla sähköbusseilla.

Dystooppisissa tulevaisuuskuvissa maapallo oli muuttunut elinkelvottomaksi, eläimiä ei enää ollut tai ne olivat radioaktiivisia, ihmiset sotivat ja roskaa lojui kaikkialla.

Kuva 4: Dystooppisessa tulevaisuudessa eläimet ovat radioaktiivisia ja robotteja liikkuu kaduilla.
Kuva 4: Pelätyssä tulevaisuudessa maapallo on pahoin saastunut ja roskat kasaantuvat.

Koska teoksissa näkyi sekä toivottu että pahin mahdollinen tulevaisuus, oli Karppisen ratkaisu jakaa yhteinen tulevaisuuskuva kahteen: samassa kuvassa näkyi sekä utopia että dystopia. Alla oleva lopullinen teos kätkee kuvaan valtavan määrän yksityiskohtia lasten tuotoksista.

Kuva 5: Lopullisessa tulevaisuuskuvassa on kaksi puolta: toiveikas ja pelätty.

“Lasten ajatukset jakautuivat kahteen ääripäähän ja erilaiseen tulevaisuuskuvaan, vaikka positiivisen tulevaisuuden puolesta olikin merkittävästi enemmän näkemyksiä. Oli inspiroivaa saada visuaalisesti kiteytettyä se, mikä yleensä jää sanojen varaan – kuvana, videona ja musiikkikappaleena. Koska itse mielelläni kuvitan myös epäkohtia ja tarinoita, esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, tämä projekti oli itselleni todella mieleenpainuva.” kertoi Karppinen teoksesta.

Antti Karppinen työsti tulevaisuuskuvan myös videon muotoon. Videossa on mukana teokseen tekoälyllä tehty musiikki.

Tulevaisuuskuva julkaistiin Pohjois-Savon lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumissa Kuopion Finnkino Scalassa 10.4. Tulevaisuuskuva ja Horisontin maalaajat -koulukiertueelta saatu materiaali toimii maakunnalle laadittavan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman pohjana.


Jaa julkaisu