Suomen ympäristökeskus SYKE on päivittänyt tiedot kuntien kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2022. Uusimpien laskelmien mukaan vuonna 2022 kasvihuonekaasupäästöt laskivat Pohjois-Savossa 4,2 % edelliseen vuoteen verrattuna.
SYKE on tehnyt vuosittaisen laskennan kasvihuonekaasupäästöjen määrästä ja kehityksestä kaikille Suomen kunnille. Suomen kuntien yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt ovat laskussa ja vuoden 2006 huippuvuoden jälkeen päästöt ovat laskeneet 36 %. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen on jatkunut tasaisesti ja vuosina 2005–2022 ne ovat laskeneet 29,3 %, samalla kun asukasta kohden lasketut päästöt ovat laskeneet 27 %.
Päästölähteiden kolmen kärki pysyi samana
Suomen suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet olivat edellisvuoden tapaan tieliikenne (28 %), maatalous (19 %) ja kaukolämpö (15 %). Samat päästölähteet pitävät kärkisijoja myös Pohjois-Savossa; SYKE:n HINKU-laskennan mukaan Pohjois-Savon suurimmat päästösektorit vuonna 2022 olivat maatalous (32 %), tieliikenne (25 %) ja lämmitys (18 %). Työkoneiden päästöjen osuus oli 10 %, kulutussähkön käytön 6 % ja jätteiden käsittelyn 4 % kokonaispäästöistä. Edellisvuoteen verrattuna päästöt nousivat teollisuudessa (+29 %), tieliikenteessä (+4 %) ja raideliikenteessä (+2 %). Eniten laskivat öljylämmityksen (-17 %) sekä sähkölämmityksen (-14 %) päästöt. Kulutussähkön päästöt laskivat n. 10 % vuoden 2021 tasosta.
Energiantuotannon muutoksilla on ollut suuri merkitys päästöjen vähenemisessä kansallisella tasolla. Suomen tieliikenteen päästöt olivat kasvaneet 3,6 % vuonna 2022. Vuoden 2022 tuloksissa näkyivät myös Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset. Ukrainan sodan vaikutusten johdosta maakaasun ja puupolttoaineiden käyttöä korvattiin kivihiilellä ja turpeella. Tämä oli nähtävissä myös Pohjois-Savossa erityisesti teollisuuden päästöjen kasvuna.
HINKU-laskennassa* huomioidaan muun kuin päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten päästöt, pois lukien teollisuuden sähkönkulutus ja teollisuuden jätteiden käsittely.
Maakuntien asukaskohtaisissa päästöissä merkittäviä eroja
Päästöjen kehityksessä sekä niiden jakautumisessa eri sektoreille on edelleen suuria alueellisia eroja. Pienimmät asukaskohtaiset päästöt olivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Suhteellisesti eniten asukaskohtaiset päästöt pienenivät Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla, joissa asukaskohtaiset päästöt pienenivät kaikissa 5 % vuoteen 2021 verrattuna.
Pohjois-Savossa asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt (7,1 t CO2e/asukas) ovat koko maan keskiarvoa suuremmat.
*HINKU-laskenta ilman päästöhyvityksiä: Kuntien tavoitteiden seurantaan tarkoitettu oletuslaskentamalli. Ei sisällä päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä.