kasvihuonekaasupäästöt kunnat pohjois-savo

Pohjois-Savon kuntien kasvihuonekaasupäästöt lievässä laskussa

Suomen ympäristökeskus SYKE on päivittänyt tiedot kuntien kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2022. Uusimpien laskelmien mukaan vuonna 2022 kasvihuonekaasupäästöt laskivat Pohjois-Savossa 4,2 % edelliseen vuoteen verrattuna.

SYKE on tehnyt vuosittaisen laskennan kasvihuonekaasupäästöjen määrästä ja kehityksestä kaikille Suomen kunnille. Suomen kuntien yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt ovat laskussa ja vuoden 2006 huippuvuoden jälkeen päästöt ovat laskeneet 36 %. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen on jatkunut tasaisesti ja vuosina 2005–2022 ne ovat laskeneet 29,3 %, samalla kun asukasta kohden lasketut päästöt ovat laskeneet 27 %.

Kuva 1: Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöjen kehitys 2005-2022, HINKU-laskenta*. Tietojen lähde: Suomen ympäristökeskus SYKE 2024.
Viivadiagrammi Pohjois-Savon asukaskohtaisten kasvihuonekaasupäästöjen kehityksestä vuosina 2005-2022.
Kuva 2: Pohjois-Savon asukaskohtaisten kasvihuonekaasupäästöjen kehitys 2005-2022, HINKU-laskenta*. Tietojen lähde: Suomen ympäristökeskus SYKE 2024.

Päästölähteiden kolmen kärki pysyi samana

Suomen suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet olivat edellisvuoden tapaan tieliikenne (28 %), maatalous (19 %) ja kaukolämpö (15 %). Samat päästölähteet pitävät kärkisijoja myös Pohjois-Savossa; SYKE:n HINKU-laskennan mukaan Pohjois-Savon suurimmat päästösektorit vuonna 2022 olivat maatalous (32 %), tieliikenne (25 %) ja lämmitys (18 %). Työkoneiden päästöjen osuus oli 10 %, kulutussähkön käytön 6 % ja jätteiden käsittelyn 4 % kokonaispäästöistä. Edellisvuoteen verrattuna päästöt nousivat teollisuudessa (+29 %), tieliikenteessä (+4 %) ja raideliikenteessä (+2 %). Eniten laskivat öljylämmityksen (-17 %) sekä sähkölämmityksen (-14 %) päästöt. Kulutussähkön päästöt laskivat n. 10 % vuoden 2021 tasosta.

Energiantuotannon muutoksilla on ollut suuri merkitys päästöjen vähenemisessä kansallisella tasolla. Suomen tieliikenteen päästöt olivat kasvaneet 3,6 % vuonna 2022. Vuoden 2022 tuloksissa näkyivät myös Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset. Ukrainan sodan vaikutusten johdosta maakaasun ja puupolttoaineiden käyttöä korvattiin kivihiilellä ja turpeella. Tämä oli nähtävissä myös Pohjois-Savossa erityisesti teollisuuden päästöjen kasvuna.

HINKU-laskennassa* huomioidaan muun kuin päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten päästöt, pois lukien teollisuuden sähkönkulutus ja teollisuuden jätteiden käsittely.

Kuva 3: Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöjen jakauma päästölähteittäin, HINKU-laskenta*. Tietojen lähde: Suomen ympäristökeskus 2024.

Maakuntien asukaskohtaisissa päästöissä merkittäviä eroja

Päästöjen kehityksessä sekä niiden jakautumisessa eri sektoreille on edelleen suuria alueellisia eroja. Pienimmät asukaskohtaiset päästöt olivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Suhteellisesti eniten asukaskohtaiset päästöt pienenivät Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla, joissa asukaskohtaiset päästöt pienenivät kaikissa 5 % vuoteen 2021 verrattuna.
Pohjois-Savossa asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt (7,1 t CO2e/asukas) ovat koko maan keskiarvoa suuremmat.

Kuva 4: Maakuntien asukasta kohti lasketut kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022. Päästöt on laskettu Hinku‐laskentasääntöjen mukaisesti. Tietojen lähde: Suomen ympäristökeskus SYKE 2024.

*HINKU-laskenta ilman päästöhyvityksiä: Kuntien tavoitteiden seurantaan tarkoitettu oletuslaskentamalli. Ei sisällä päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä.

Lisätietoja





Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *