Ilmastotyön etenemistä seurataan 45 indikaattorin avulla, joista osa on kerrottu tiekartan painopisteiden yhteydessä verkkosivuilla. Vuosittain laaditaan lisäksi laajempi seurantaraportti, joka löytyy materiaalipankista. Ilmastotyön kehitystä ja tiekartan seurantatietoja esiteltiin ensimmäisen kerran viidessä artikkelissa tiekartan painopisteiden mukaan vuonna 2023. Nyt on aika julkaista artikkelisarja uudelleen päivitetyillä tiedoilla. Tässä artikkelissa esitellään Kiertotaloudella kilpailukykyä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä -painopisteen seurantatietoja.
Kiertotalous on talousmalli, jonka tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaali- ja energiavirrat kestävästi. Tuotteiden, materiaalien ja resurssien arvo säilytetään mahdollisimman kauan. Tämä edesauttaa myös elinkeinotoiminnan kilpailukyvyn sekä vastuullisuuden turvaamisessa ja parantamisessa.
Lippulaivaindikaattorit: Kiertotaloudella kilpailukykyä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä
Kiertotaloustoimialojen liikevaihto | Kiertotaloustoimipaikkojen määrä | Maarakentamisessa hyödynnetty jätteen määrä |
Pohjois-Savossa toimivien kiertotaloustoimialojen liikevaihdon kehitys. | Kiertotalousalalla toimivien toimipaikkojen lukumäärä Pohjois-Savossa. Kiertotaloustoimialoja ovat mukaisesti kierrätys, korjaus ja uudelleenkäyttö, vuokraus ja leasing. | Uusiomateriaalien käytöllä maarakentamisessa vuosittain vähennetään luonnon kiviainesten, kuten soran ja kalliomurskeen, käyttöä. |
397,6 milj. € (2022) | 523 kpl (2022) | 64 733 tn (2023) |
+10,9 % (2021-2022) | -1,5 % (2021-2022) | -31, 1 % (2022-2023) |
Seurantatiedot osoittavat, että kiertotalousalojen liikevaihto on ollut lievässä nousussa viimeisen vuosikymmenen aikana. Kiertotaloustoimipaikkojen määrä on kuitenkin ollut laskussa. Energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi sekä päästöjen vähentämiseksi tulee laajentaa kiertotaloustoimintaa kaikilla aloilla.
Painopisteen muut indikaattorit
Seurantaindikaattoreiksi on valittu kuusi muuta indikaattoria, joiden osalta tietoja ei ole valitettavasti vielä saatavilla maakuntatasolla. Indikaattorit ovat:
- Yli viiden yrityksen muodostamien kiertotalouskeskittymien lukumäärä
- Yhdyskuntajätteen kokonaismäärä
- Yhdyskuntajätteen kierrätysaste
- Erilliskerätyn biojätteen määrä
- Biokaasun tuotanto ja hyödyntäminen
- Puurakentamisen osuus julkisessa rakentamisessa
Jätteen synnyn ehkäisy on keskeistä kiertotaloudessa, jossa materiaalien ja tuotteiden arvo pyritään pitämään kierrossa mahdollisimman pitkään. Yhdyskuntajätteet ovat asumisessa syntyviä, sekä niihin rinnastettavia kaupan ja palveluiden jätteitä ja vastaavia jätteitä teollisuuden tukitoiminnoista. Jos jätemäärä pienenee tai sen määrän kasvu hidastuu, se voi merkitä, että jätteen synnyn ehkäisy on tehostunut. Jätemäärien seuranta kertoo, millainen määrä jätettä on kerätty ja kuljetettu jätteenkäsittelyyn. Kierrätysaste kuvaa materiaalihyödynnyksen osuutta kokonaisjätemäärästä.
Erilliskerätyn biojätteen määrä kuvaa osaltaan jätteiden lajittelun tehostumista sekä kertoo biohajoavan jätteen materiaalihyödyntämiseen sisältyvästä potentiaalista esimerkiksi biokaasun tuottamiseksi. Biohajoavan jätteen materiaalihyödyntäminen on jätehierarkiankin mukaisesti parempi vaihtoehto kuin polttaminen.
Esimerkkejä toteutuksesta
Kieppu-hanke: Rakennuspurkumateriaalien uudelleenkäyttö
Kieppu-hankkeessa pyritään tehostamaan rakennusten purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kehittämään uudelleenkäyttöverkostoa Pohjois-Savossa. Hankkeen päätavoitteena on rakentaa yhteiset toimintamallit ja alustat rakennusmateriaalin uudelleenkäytön tehostamiseksi sekä uudelleenkäytön ympäristövaikutusten arvioimiseksi. Hanke pyrkii osaltaan vastaamaan uudistuneen jätelain velvoitteeseen purkumateriaalien entistä tehokkaammasta kierrätyksestä ja uudelleenkäytöstä.
Toteutettavat ilmastotiekartan toimenpiteet
Vieremän biokaasukeskittymä
Vieremän kunta on luomassa biokaasukulttuuria Vieremälle. Kunta on sitoutunut vaihtamaan omassa käytössä olevan kaluston kaasukäyttöiseksi ja huomioimaan uuden käyttövoiman tuomat mahdollisuudet myös ostopalveluiden hankintasopimuksissa. Tämän lisäksi Vieremän kumppanuuskylään on valmistunut biokaasuterminaali ja rakentumassa hybridienergiapuisto.
Vieremän Lämpö ja Vesi Oy on rakentanut Vieremän kumppanuuskylään julkisen biometaanin (CBG) tankkausaseman, nesteytetyn biometaanin (LBG) varaston ja siihen liittyvän höyrystyslaitteiston sekä biometaanin (CBG) siirtokonttivaraston. Tankkausaseman lisäksi biokaasua voidaan johtaa teollisuuteen ja kaukolämmöntuotannon varalämpölaitokseen. Hankkeen toisessa vaiheessa toteutetaan biokaasuterminaalin yhteyteen keskitetty jalostuslaitos, jossa paikallisten biokaasuntuottajien tuottama raakakaasu jalostetaan liikennekäyttöön soveltuvaksi biokaasuksi.
Vieremän kumppanuuskylään on aikaisemmin jo toteutettu kierrätyspuuterminaali, johon kerätään kumppanuuskylässä syntyvät puupakkaukset.
Toteutettavat ilmastotiekartan toimenpiteet
Ilmastotyön seuranta-aineistot
Ilmastotiekartan laaja seurantaraportti koostetaan aina keväisin. Seurantaraporteissa nostetaan esille toteutettuja hyviä ilmasto- ja kiertotaloustyötä edistäviä hankkeita ja käytännön tekoja. Tutustu seurantaraportteihin materiaalipankissa (hiilineutraalipohjoissavo.fi).
Ilmastotiekartan toimenpiteiden etenemistä voi seurata ilmastotiekartan sivulla (hiilineutraalipohjoissavo.fi).