Pohjois-Savon uusiutuvan energian investointipotentiaali on arviolta yli 5 miljardia euroa
Pohjois-Savon alueelle on suunnitteilla useita kymmeniä puhtaan energian investointihankkeita. Maakuntaan suunnitteilla olevien julkisten teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkovoima- sekä biokaasulaitoshankkeiden yhteisarvo on arviolta yli 5 miljardia euroa. Tuulivoimahankkeita on suunnitteilla 21 alueelle. Hankkeiden yhteenlaskettu enimmäisvoimalamäärä on lähes 400 voimalaa ja yhteisteho 3200 megawattia. Tuulivoimaan liittyvien investointisuunnitelmien yhteisarvo on yli 4,5 miljardia euroa.
Teollisia aurinkovoimahankkeita puolestaan on suunnitteilla 22 alueelle. Näiden hankkeiden yhteisnimellisteho on noin 1500 megawattipiikkiä1. Aurinkovoimahankkeiden investointisuunnitelmien yhteisarvo on hieman yli miljardi euroa. Biokaasulaitoksia tai niiden laajennuksia on suunnitteilla viidelle alueelle. Hankkeiden investointiarvo on noin 110 miljoonaa euroa. Lisäksi Pohjois-Savoon on suunnitteilla myös muita vihreän ja puhtaan siirtymän hankkeita, kuten energiavarastointia, kiertotalousalueita, synteettisen metaanin ja vedyn tuotantoa sekä energiatehokkuuden parantamishankkeita.
– Suuri osa hankkeista on suunnitteluvaiheessa ja lopulliset investointipäätökset odottavat vielä itseään. Kaikki hankesuunnitelmat eivät välttämättä toteudu, ja toisaalta uusia hankkeita nousee esiin eri puolilta maakuntaa, ylitarkastaja Hanne Siikström kuvaa hanketilannetta.
– Pohjois-Savossa on avoinna useita rahoitushakuja, joiden kautta myönnämme rahoitusta muun muassa ilmastonmuutoksen hillintään, vihreän siirtymän edistämiseen ja yritysten toiminnan kehittämiseen. Loppuvuodesta on avoinna hakuja muun muassa ennallistamishankkeille ja yritysten kehittämishankkeille, ylitarkastaja Päivi Karhunen kertoo.
Kasvihuonekaasupäästöjen lasku jatkuu – Vuoden 2022 aikana kokonaispäästöt laskivat 5 %
Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien tietojen mukaan Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 olivat 1731 kt CO2-ekv2. Vuoden 2022 aikana ilmastopäästöt laskivat 5 %, johon vaikuttivat erityisesti lämmityksen ja sähkönkäytön päästöjen lasku. Vuosina 2007–2022 kokonaispäästöt ovat laskeneet 37 % ja asukaskohtaiset päästöt 35 %.
Pohjois-Savossa tavoitellaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 80 % vuoteen 2007 verrattuna. Pohjois-Savon ilmastotiekartan tavoitteiden mukaisesti jäljelle jäävät ilmastopäästöt tulee sitoa tai kompensoida kestävästi.
– Erityisesti alueen metsät ovat ratkaisevassa asemassa tavoitteen saavuttamisessa. Metsien hiilensidontakykyä tulee parantaa entisestään ja turvemaiden päästöjä vähennettävä, johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen korostaa.
Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistämässä Pohjois-Savon maankäyttösektorin hiilitaseselvityksen osana Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanketta. Maankäyttösektorilla tarkoitetaan maatalousmaan, metsätalouden ja muun maankäytön muodostamaa kokonaisuutta. Tavoitteena on, että selvitys maankäyttösektorin hiilitaseista eli päästöistä ja nieluista valmistuu keväällä 2025. HIPOVA-hankkeessa on käynnistetty myös Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.
1MWp, megawattipiikkiä, huipputeho
2CO2-ekv., hiilidioksidiekvivalenttia. Kuvaa tärkeimpien kasvihuonekaasujen yhteenlaskettua lämmitysvaikutusta siten, että metaani ja dityppioksidi on yhteismitallistettu hiilidioksidiksi.
Pohjois-Savon ilmastokatsaus 22.10.2024
Lisätietoja
Kuva: Kerttu Lassila, Pohjois-Savon ELY-keskus