ilmastoteot kestävä liikkuminen pyöräily pyörämatkailu

Pohjois-Savon ensimmäinen majoitukselle myönnetty Tervetuloa pyöräilijä -tunnus syntyi Vanhamäen ja Savo Cyclesin yhteistyössä

Suonenjoen Vanhallemäelle saapujat ovat voineet elokuusta saakka hieraista silmiään nähdessään uuden ”welcome cyclist” -tarran komistavan päärakennuksen vaaleanpunaista ovea. Pohjois-Savon ensimmäinen majoitukselle myönnetty Tervetuloa pyöräilijä -tunnus kertoo, että Vanhallamäellä on mietitty olosuhteet kuntoon pyörämatkailijaa varten. Pyöräilyyn suhtaudutaan täällä muutenkin intohimolla, nimittäin tontilla sijaitsee keskisen Suomen suurin sähköpyörien itsepalveluvuokraamo, jota ylläpitää Savo Cycles.

Tervetuloa pyöräilijä -tunnusta varten Vanhallemäelle on rakennettu Suomen ilmastoystävällisin pyörän pesupiste

Pyörämatkailukeskuksen myöntämä Tervetuloa pyöräilijä -tunnus on osoitus siitä, että pyöräilijä on tervetullut. Tunnus on suunniteltu helpottamaan pyörämatkailijan elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita.

”Jotta pyöräilyn asema vahvistuu ja pyöräilykulttuuria syntyy, tarvitaan yrittäjiä. Yritykset voivat omalla toiminnallaan tukea pyörämatkailun vahvistumista ja muutenkin helpottaa pyörämatkailijaa. Tunnuksen saaneita yrityksiä on nyt 260 ympäri Suomen, ja iso määrä odottaa käsittelyä.” Kertoo Heli Laukkanen, Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori.

Pyöräily-ystävälliset yritykset tunnistaa siitä, että pyörämatkailija voi tulla rapaisena, pyörälle on osoitettu turvallinen säilytyspaikka, vesipulloon saa täytettä, huoltoa varten on käytettävissä pumppu, perustyökalut ja latauspiste sekä saatavilla on tietoa alueen reiteistä ja palveluista.

Me ollaan mietitty, miten tätä Vanhamäen aluetta kehitetään pyöräilyn näkökulmasta. Tehtiin tuohon navetan taakse, Savo Cyclesin polkupyörävuokraamon oheen erityisen ilmastoystävällinen pesupiste. Tuohon navettaan on tulossa pian 24/7 automaattikahvila, josta saa retkievästä, ja joka toimii myös taukotupana pyörämatkailijoille. Kaikkea muutakin kivaa on mietinnässä!” Kuvailee Tatu Laine, joka vastaa Vanhamäki-säätiön markkinoinnista.

Tunnuksen saaneita on Pohjois-Savossa vain kaksi. Toinen tunnus löytyy Kuopion Hiltulanlahdesta, Koivumäen kartanon ravintolalta.

Jonni Markkanen pesee vesiletkulla pyörää, joka nojaa puiseen tolppaan ulkoilmassa.
Savo Cyclesin yrittäjä Jonni Markkanen näyttää mallia, miten pyöränpesu hoituu Vanhamäen pihapiiriin pystytetyssä pesupisteessä.

Suonenjoella on paljon pyöräilypotentiaalia

Suonenjoelle on viime vuosina luotu upeita maastopyöräreittejä, joista löytyy sopivia polkuja niin lajiin tutustujille kuin pidempään polkeneille. Reitistöissä on hyödynnetty muun muassa kauniin Lintharjun maisemia ja sen miellyttävää kangasmaastoa. Suonenjoen kaupungin ulkoilualueiden esimies Hannu Pakarinen painottaa, että reitistön kehittämiselle alkusysäys lähti harrastajien toimesta. Kaupunki tuli mukaan toteuttamaan projektia, jotta reitit saadaan virallistettua.

”Nyt meidän paikallisten kelpaa harrastaa, mutta näyttöjä on siitä, että Suonenjoki kiinnostaa muualtakin tulevia pyöräilijöitä. Matkailuhanke Pohjois-Savon Lakeland 2 teetti kesällä pyörämatkailukampanjan, jossa Suonenjoki oli mukana. Neljästä eri kohteesta meidän reitit keräsi yli puolet kaikista kampanjan katselukerroista.” Kertoo ylpeänä Jonni Markkanen, pyöräilyharrastaja sekä Savo Cycles yrittäjä.

Tämä tuntuu näkyvän katukuvassakin: Suonenjokelaiset kertovat, että menneenä kesänä kaupungin pääraitilla näkyi aiempaa enemmän pyöräilijöitä sekä huoltoaseman parkissa oli usein autoja, joiden perässä tai katolla keikkui pyöriä. Eikä ihme, sillä pyörämatkailu on kovassa nosteessa ja Suonenjoella on erinomaiset puitteet. Kaupungilla on pohjoissavolaisittain erityinen asema myös siinä, että junarata kulkee keskustan läpi tarjoten mahdollisuuden tulla pyöräilemään kauempaakin.

Pyöräilyn edistäminen tukee Pohjois-Savon ilmastotiekartan toteutumista

Keväällä 2021 valmistunut Pohjois-Savon ilmastotiekartta esittelee 101 toimenpidettä, joilla Pohjois-Savossa pyritään hiilineutraaliksi viimeistään vuonna 2035. Toimenpiteisiin on nostettu esille myös pyöräilymyönteinen liikkumiskulttuuri, vähähiiliset matkaketjut sekä matkailukohteiden saavutettavuus kestävästi.

”Kestävän liikkumisen edistäminen on monitahoista työtä. Pyörämatkailun kehittämiseen tarvitaan laajaa yhteistyöverkostoa niin kaupunkien, yritysten ja seurojen puolelta kuin myös liikennesuunnittelun ja infran näkökulmasta.”, kuvailee liikennejärjestelmäasiantuntija Juha Korhonen Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Hyviä pyöräilykilometrejä Suonenjoelle!


Tutustu Tervetuloa pyöräilijä -tunnukseen ja sen saaneisiin yrityksiin tästä:
https://www.bikeland.fi/tervetuloapyorailija


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *