Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin. Energiansäästöviikko, 11.–17.10.2021, viestii meitä kaikkia koskettavista asioista: kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia.
Tänä vuonna Energiansäästöviikolla vietetään 25. juhlavuotta. Sen kunniaksi kampanjaviikolla kannustetaan jokaista kertomaan, mikä on maininnan arvoinen #energiateko, jonka on toteuttanut tai aikoo toteuttaa. Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja TE-toimiston työntekijät päättivät kertoa tulevalla Energiansäästöviikolla omista teoistaan, jotka liittyvät arkeen tai työhön.
Julkaisemme alla ennakkoon jo poimintoja näistä teoista. Mikä on sinun #energiatekosi?
Edellisessä työpaikassa minua vaivasi kun n. 100 henkilön käytössä olleessa kahvitilassa tuli jatkuvasti sekajäteroskikset täyteen muoviroskaa erilaisista jogurttipurkeista, juomapurkeista ja einesruoka-pakkauksista. Kuulin työpaikalla olevasta ympäristöryhmästä, joka järjesti erilaisia ympäristön suojeluun ja kestävään liikkumiseen liittyviä tempauksia työpaikalla. Liityin ryhmään ja tein siellä aloitteen kierrätysjärjestelmän parantamisesta. Muutamassa kuukaudessa saimme koko valtion virastotaloon uudet paremmat järjestelmät ja näin sain vaikutettua satojen ihmisten jätteiden oikeaoppisempaan lajitteluun. Pieni vaiva minulle, valtaisa vaikutus ympäristölle. Onko teidän työpaikalla jo ympäristöryhmä?
Johanna, Pohjois-Savon TE-toimisto
Nelihenkinen perheemme pyrkii pärjäämään yhdellä autolla ja välttämään toisen auton hankintaa mahdollisimman pitkään. Myös perheen alakouluikäiset lapset on opetettu käyttämään paikallisliikenteen busseja jo pienestä pitäen mm. harrastusmatkojen kulkemiseen. Vilkun reaaliaikaiset aikataulunäytöt ja bussit kartalla –palvelu ovat auttaneet perheen lapsia oppimaan joukkoliikenteen käyttämistä. Samalla he oppivat itsenäistä liikkumista ja aikuisillekin vapautuu omaa aikaa harrastuskuljetuksista. Lähialueen matkat pyrimme tekemään kävellen tai pyörällä.
Katriina, Pohjois-Savon ELY-keskus
Ajelin muutaman vuoden työmatkani pikkudieselillä. Tankkasin hieman kalliimpaa uusiutuvaa NesteMy -dieseliä. Sen oli aiempi ekotekoni. Auto vanheni ja samaan aikaan sähköautojen tarjonta parani. Hieroin vaihtoa viime syksynä ja vuodenvaihteen alla maahantuojan tarjouksen innostamana ostin Renault Zoe sähköauton. Yleisen käsityksen mukaan sähköautolla ei pääse Lappiin. En tiedä mistä tämä harha tulee ihmisten mieleen. Kesälomamatkalla kävimme vaimon ja koiran kanssa Jäämerellä. Auton lataaminen ei matkan aikana vaatinut mitään erityistä säätöä. Tauot pidettiin paikoissa, joissa oli tarjolla sähköä autolle. Ajan tällä pikkuautolla työmatkat ja reissut, joissa ei tarvitse raahata koko omaisuutta mukaan. Vuodessa mittariin kertyy noin
25 000 – 30 000 km. Omien laskujeni mukaan auto haukkuu hintaeron vastaavaan bensa-autoon kolmessa vuodessa ja sen jälkeen ajo on lähes ilmaista.
Kimmo, Pohjois-Savon ELY-keskus
Helppo keino säästää energiaa on katkaista sähkölaitteista valmiusvirta silloin, kun niitä ei käytetä. Olen kytkenyt tietokoneiden näytöt ym. oheislaitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon. Saan napsautettua virrat laitteisiin helposti, kun laitteet ovat käytössä ja päinvastoin, kun en käytä laitteita, virta sammuu nappia painamalla kaikista laitteista samalla kertaa. Vaikka energiankulutus valmiusvirtatilassa on pientä, useammasta laitteesta ja niiden jatkuvasta päällä olosta kertyy esim. vuoden aikana suurempi määrä kulutettua sähköä, hiilipäästöjä ja euroja.
Hanne, Pohjois-Savon ELY-keskus
Vaikka omien tomaattien kasvattaminen ei ehkä ole vaikuttavimpia ympäristötekoja, on kiva saada itse kasvatettuja, puhtaita ja kypsiä hedelmiä syötäväksi. Ainakaan niitä ei ole kuljeteltu rekoilla ympäri Suomea.
Pasi, Pohjois-Savon ELY-keskus