Hyvää kansallista tulevaisuuspäivää 7.3.2025!
Kansallinen tulevaisuuspäivä kannustaa vuosittain maaliskuussa kaikkia suomalaisia aktiivisesti pohtimaan tulevaisuutta. Me ihmiset otamme tulevaisuuden usein itsestäänselvyytenä ja pidemmän aikavälin pohdinnat hautautuvat arjen alle. Vaihtoehtoisten tulevaisuuksien pohtiminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta voimme vaikuttaa tulevaisuuteen.
Tulevaisuuspäivän hengessä haluamme kertoa kuulumisia Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan liittyvästä kokeilusta, jossa olemme kiertäneet Pohjois-Savon kouluissa auttamassa lapsia ja nuoria luomaan tulevaisuuskuvia. Kokeilu huipentuu huhtikuussa pidettävään Pohjois-Savon lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumiin, jossa esitellään tekoälytaiteilija Antti Karppisen lasten ja nuorten tulevaisuuskuviin pohjautuva teos. Maaliskuun loppuun saakka pyydämme myös pohjoissavolaisia 6.-9. -luokkalaisia vastaamaan tulevaisuuskyselyyn, jonka tulokset julkistetaan tulevaisuusfoorumissa 10.4.2025.
Pohjoissavolaiset lapset ja nuoret kuvittelemassa tulevaisuutta vuonna 2050 ilmaston muuttuessa
Horisontin maalaajat -kokeilun päätavoitteena on luoda pohjoissavolaisten lasten ja nuorten tulevaisuuskuvat, joita tullaan hyödyntämään Pohjois-Savon ilmastotyössä ja maakunnalle laadittavassa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmassa. Tulevaisuustyöskentelyyn ja luoviin menetelmiin kytkeytyvä konsepti on pilotoitu joulukuussa 2024 ja toteutettu kuudessa eri koulussa tähän päivään mennessä. Mukaan lähteneet 6.-9.-luokkalaiset koululuokat ovat päässeet syventämään ilmasto-osaamista ja visioimaan toivottua tulevaisuutta ilmaston muuttuessa.
Horisontin maalaajat -kokeilun konseptissa ilmastotiedon jakamisesta vastaa Ilmastokonkkaronkka. Kyseessä on kolmen hengen porukka, jotka seikkailevat sarjakuvissa ja herättelevät lapsia ja nuoria ilmastotiedon äärelle. Ike, Mörri ja Kärpis tullaan näkemään myös jatkossa Pohjois-Savon ilmastotyön parissa – niin vakuuttavia näyttöjä he ovat antaneet nyt koulukiertueen aikana omasta osaamisestaan!

Kiitos Leppäkertun koulu!
Viimemmäksi vierailimme Leppävirralla Leppäkertun koulussa, jossa kuudesluokkalaiset piirsivät ja maalasivat ryhmissä kuvia omista elinympäristöistään vuonna 2050.
Ilmastokonkkaronkan tekemisten kautta oppilaat saavat tietoa Pohjois-Savon ilmastopäästöistä, kotitalouksien kulutuksen päästöistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista Pohjois-Savossa. Myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinoja tuodaan esille. Oppitunnin tavoitteena ei ole saattaa osallistujia synkkyyteen, vaan korostaa toimijuutta ja tulevaisuuden pohdinnan tärkeyttä. Kun pohdimme tulevaisuutta, meillä on myös parempi valmius varautua sen tuomiin muutoksiin. Ja loppujen lopuksi kukaan ei tiedä tulevaisuutta varmuudella. Jokaisella on oma näkemyksensä tulevaisuudesta ja oikeus sitä pohtia.
Tulevaisuusfoorumissa 10.4.2025 esitellään tekoälytaiteilija Antti Karppisen teos tulevaisuuskuvista
Horisontin maalaajat -kokeilu huipentuu Pohjois-Savon lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumiin, joka pidetään Kuopiossa, Finnkino Scalassa 10.4.2025 klo 9-11.30. Foorumi on suunniteltu pohjoissavolaisten nuorten kanssa yhdessä. Kustannamme matkakulut tilaisuuteen niille koululuokille, jotka ovat olleet mukana koulukiertueella. Foorumi on kaikille avoin, mutta paikkoja on rajoitetusti. Katso foorumin ohjelma tästä (hiilineutraalipohjoissavo.fi).
Lasten ja nuorten koulukiertueella tekemistä tulevaisuuskuvista luodaan siilinjärveläisen tekoälytaiteilija Antti Karppisen tuotos, joka saa ensi-iltansa tulevaisuusfoorumissa! Myöhemmin kuvia hyödynnetään huhti- ja toukokuun aikana pidettävissä Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajoissa. Myös työpajat ovat kaikille avoimia, lue lisää niistä tästä (hiilineutraalipohjoissavo.fi).
Kysely pohjoissavolaisten 6.-9. -luokkalaisten suhtautumisesta tulevaisuuteen
Osana Horisontin maalaajat -kokeilua keräämme tulevaisuuskuvien lisäksi lapsilta ja nuorilta tietoa siitä, miten he suhtautuvat tulevaisuuteen ja siihen vaikuttamiseen. Kyselyyn pyydetään vastauksia 6.-9.-luokkalaisilta pohjoissavolaisilta. Kysymykset pohjautuvat Sitran teettämään Tulevaisuusbarometriin. Sitran Tulevaisuusbarometrin vastausten mukaan lasten ja nuorten ääni ei riittävästi kuulu keskustelussa tulevaisuudesta. Haluamme lisätä tähän paikallista tietoutta lasten ja nuorten kokemuksista Pohjois-Savossa.
Kyselyn tuloksia esitellään Pohjois-Savon lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumissa Kuopiossa 10.4.2025 sekä niistä koostetaan materiaalia www.hiilineutraalipohjoissavo.fi -verkkosivuille sekä Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hankkeen muihin viestintäkanaviin. Kysely on auki 31.3. asti.
Kyselyyn pääsee vastaamaan alla olevan palkin linkistä:
–
–
Auta meitä tulevaisuustyössä ja vinkkaa kyselystä tutulle opettajalle ja vanhemmalle tai 6.-9. -luokkalaiselle!

Mikä ihmeen Horisontin maalaajat?
Pohjois-Savon ELY-keskuksen Horisontin maalaajat -kokeilu on yksi 15:sta yli 180 hakijan joukosta valituista Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimeistä. Kokeilun toteuttaa ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke yhdessä Pohjois-Savon liiton, Kuopion Muotoiluakatemian ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Tulevaisuusvallan laajentaminen lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää, jotta tulevaisuudesta tulisi parempi mahdollisimman monelle.
Lisätietoja
Saara Karkulahti
Projektipäällikkö ja ilmastoasiantuntija
Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke
Pohjois-Savon ELY-keskus
+358 50 390 2765 I saara.karkulahti(at)ely-keskus.fi