Kuopiolainen Jyri Wuorisalo on valittu EU:n ilmastolähettilääksi. Ilmastolähettiläiden tehtävänä on levittää tietoa ja edistää konkreettisia toimia ilmaston hyväksi.
Suomessa on tällä hetkellä 15 ilmastolähettilästä. Ilmastolähettilästoiminta on osa EU:n ilmastosopimusta, joka yhdistää yksilöitä, yhteisöjä ja järjestöjä ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä sen seurauksiin sopeutumiseen.
Wuorisalo haki ilmastolähettilääksi, sillä hän haluaa lisätä ihmisten ymmärrystä ilmastonmuutoksesta, kehittää kestävyysviestintää ja -koulutusta sekä edistää oikeudenmukaista vihreää siirtymää.
– Tiedon jakaminen ja käytännön toimet ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, hän toteaa.
Savonia-ammattikorkeakoulussa työskentelevä Wuorisalo keskittyy ilmastoturvallisuuteen, joka kattaa ilmastonmuutokseen sopeutumisen, varautumisen sekä ilmastoriskien hallinnan. Ilmastoturvallisuustyön läpileikkaava teema on inhimillinen turvallisuus.
– Pohjois-Savossa kehitetään oikeudenmukaisia ilmastotoimia ympäristödialogi-menetelmien avulla. Elinkeinoelämän kanssa teemme yhteistyötä ilmastoriskien hallinnan parissa, ja tärkeä kumppani tässä työssä on Hiilineutraali Pohjois-Savo -verkosto, hän kertoo.
Wuorisalon työ ulottuu myös kansalliselle ja kansainväliselle tasolle. Hän on mukana kehittämässä sopeutumista ja varautumista osana kokonaisturvallisuutta yhteistyössä turvallisuusviranomaisten, huoltovarmuusorganisaation ja useiden eri tutkimuslaitosten kanssa.
Kansainvälisesti Wuorisalo tekee yhteistyötä YK:n humanitaarisen yhteistyön ja katastrofiriskien hallinnan verkostoissa sekä Itämeren alueen turvallisuusyhteistyössä. Hän korostaa ilmastoturvallisuuden merkitystä kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistämisessä.
– Ukrainassa toteutamme ilmastotoimia Euroopan Innovaatio- ja teknologiainstituutin ilmastotoimien osaamis- ja innovointiyhteisön (EIT Climate-KIC) kanssa. Ilmastonmuutos vaikuttaa suoraan ja välillisesti globaaliin vakauteen, ja sen hallinta on keskeinen osa kestävää tulevaisuutta, hän painottaa.
Vapaa-ajallaan Wuorisalo harrastaa melontaa, hiihtoa ja retkiluistelua. Luontokokemukset ovat vahvistaneet hänen sitoutumistaan ilmaston hyväksi työskentelyyn.
– Retkeilyharrastusten parissa huomaa selvästi, miten nopeasti elinympäristömme muuttuu ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen edetessä, hän sanoo.
Artikkeli on julkaistu alunperin Pohjois-Savon liiton sivuilla 13.1.2025. Teksti ja kuva: Jari Sihvonen, Europe Direct Kuopio