Artikkeli on julkaistu aiemmin 5.4.2024 Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hankkeen verkkosivuilla osoitteessa pohjoissavonsisu.fi.
Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee pientaloille
Tiesitkö, että sekajätteen joukossa on jopa 1/3 biojätettä, mikä heikentää sekajätteen energiantuotannon lämpöarvoa. Jätteiden lajittelu on ekoteko ja lajitellut jätteet voidaan hyödyntää tehokkaammin. Jätehuoltokustannuksissa syntyy säästöjä, kun tyhjennysvälit ovat kohdennettuna paremmin lajiteltujen jätteiden määrään. Kiinnitä siis huomiota ruokahävikin määrään, jotta syötäväksi kelpaava ruoka ei joudu hukkaan.
Olethan huomannut, että uudistuneen jätelain myötä biojätteen lajitteluvelvoite laajenee pientaloille, eli kaikille asuinkiinteistöille vähintään 10 000 asukkaan taajamille viimeistään 30.9.2024 alkaen. Velvoite edellyttää biojätteen lajittelua erikseen sekajätteen joukosta. Eli käytännössä vaihtoehtoina on liittyä biojätteen erilliskeräykseen tai kompostoida omalla kiinteistöllä. Pohjois-Savon paikalliset jäteyhtiöt ovat määrittäneet omat ilmoitus- ja liittymisaikataulut, joten tarkistathan ne alta tai jäteyhtiösi sivuilta.
Jätekukon Biottajat-kampanja Kuopiossa ja Siilinjärvellä
Jätekukon toimialueella biojätteen lajitteluvelvoite koskee SISU-kunnista Kuopion keskeistä kaupunkialuetta sekä Siilinjärven keskustaajamaa ja Toivala–Vuorela-taajamaa. Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun ovat biokimppa naapurin kanssa, oma biojäteastia tai kotikompostointi. Jätekukko pyytää ilmoittamaan biojätteen erilliskeräykseen liittymisestä viimeistään 30.6.2024 sähköisellä lomakkeella. Jätekukon alueen biojäte käsitellään Kuopion biokaasulaitoksella, jossa se käsitellään sopivaksi kierrätyslannoitteen raaka-aineeksi ja energiantuotantoon. Jätekukko järjestää Facebook-kanavallaan Biolive-tapahtumia, jossa asiantuntija on vastaamassa biojätteen lajitteluvelvoitteeseen liittyviin kysymyksiin. Seuraavat Biolivet ovat torstaina 18.4.2024 (teemana kompostointi) ja torstaina 16.5.2024.
Lisätietoja Jätekukon sivuilta (Jätekukko.fi) ja Biottajat.fi.
Keski-Savon jätehuolto
Keski-Savon Jätehuollon alueella biojätteen erilliskeräysvelvollisuuden laajeneminen koskee Varkauden keskustaajamaa. Myös muilla alueilla on mahdollista liittyä erilliskeräykseen, jos alueella on järjestetty erilliskeräys. Kysy lisää Keski-Savon jätehuollon asiakaspalvelusta. Biojätteen erilliskeräysvelvoitteen asukas voi täyttää kolmella eri tavalla: liittymällä biojätekeräykseen omalla astialla tai kimppa-astialla tai hankkimalla kompostin ja tekemällä kompostointi-ilmoituksen. Keski-Savon Jätehuolto pyytää liittymisilmoitukset viimeistään 31.5. mennessä, jotta jätehuollon sujuvuus voidaan varmistaa. Erilliskeräyksen laajenemisesta pidetään kaupunkilaisille tilaisuus 22.4., jossa kerrotaan lajittelun eri vaihtoehdoista ja siellä voi esittää kysymyksiä jätehuollolle.
Ylä-Savon jätehuolto
Ylä-Savon jätehuolto Oy:n toimialueella biojätteen erilliskeräysvelvoite tulee koskemaan Iisalmen keskeistä taajama-aluetta, Ylä-Savon jätehuoltolautakunnan nettisivuilta löydät vahvistetun Iisalmen taajama-alueen kartan. Karttaan määritetyllä taajama-alueella Ylä-Savon jätehuolto Oy järjestää jätteenkuljetuksen kierrätettäville jätejakeille, viimeistään 19.7.2024 alkaen myös biojätteelle. Asukkaan vaihtoehdot biojätteen erilliskeräykseen ovat samat kuin muillakin alueilla eli liittyä keräykseen omalla tai naapurin/naapureiden kanssa yhteisellä biojäteastialla eli perustaa nk. biojätekimppa, näissä tapauksissa biojäteastian tyhjennyksestä on sovittava Ylä-Savon Jätehuolto Oy:n kanssa tai aloittaa kompostointi jätehuoltomääräysten mukaisella kompostorilla ja tehdä siitä kompostointi-ilmoitus.
Muualla kuin Iisalmen taajama-alueella Ylä-Savon jätehuolto Oy:n toimialueella ei siis ole velvoitetta kerätä biojätettä, mutta biojätteen erilliskeräyksen halutessaan asiakas voi sopia biojäteastian tyhjennyksestä 1.7.2024 lähtien Ylä-Savon Jätehuollon kanssa ja ennen kyseistä päivämäärää itse valitsemansa jätteenkuljetusyrityksen kanssa.
Kompostointi
Kompostointi on yksi vaihtoehto biojätteen erilliskeräysvelvoitteen toteuttamiseen. Kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus omalle jäteyhtiölle, jotta erilliskeräysvelvollisuus täyttyy. Jos kompostoitavaa jätettä tulee vain vähän, voi esimerkiksi naapurin kanssa pitää yhteiskompostia.
Oman kompostin perustaminen ja ylläpito vaativat pienen perehtymisen. Biojätteen kompostointiin ei sovi puutarhakompostori, vaan kompostorin tulee jätehuoltomääräysten mukaisesti olla jyrsijöiltä ym. haittaeläimiltä suojattu. Talvikäytössä olevan kompostorin tulee olla myös lämpöeristetty. Sopivan kompostin valintaan liittyy kompostoitavan jätteen määrä, jotta komposti ei ole liian iso tai pieni. Kompostin lisäksi tarvitaan seosainetta, jonka voi ostaa valmiina tai valmistaa itse. Seosaine parantaa kompostin rakennetta ja vähentää hajuja ja kärpäsiä. Kompostiin voi laittaa kaiken ruokajätteen sekä esimerkiksi huonekasvit ja pieniä määriä niiden multaa, mutta esimerkiksi biohajoavat muovituotteet tai purukumi eivät kuulu kompostiin. Biojätteen käsittelyä helpottaa erillinen, sopivan kokoinen kannellinen keräysastia keittiössä, jolloin epämiellyttävät hajut eivät leviä.
Lue lisää kompostoinnista esimerkiksi Jätekukon sivuilta (Jätekukko.fi)