Pohjois-Savon ilmastotiekartan ja Pohjois-Savon kuntiin suunniteltujen ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuutta on arvioitu kahdessa selvityksessä. Vaikuttavuusarvioinneissa tarkasteltiin, millä toimilla ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä vähennetään eniten ja kustannustehokkaimmin. Paikallisilla toimilla on keskeinen rooli kansallisten ja kansainvälisten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Selvitysten mukaan ilmastotoimenpiteillä voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää alueiden elinvoimaisuutta, hyvinvointia ja taloudellista kestävyyttä.
Ilmastotoimilla voidaan vahvistaa hyvinvointia, taloutta, huoltovarmuutta ja elinvoimaa
Pohjois-Savon ELY-keskuksen Sitowise Oy:ltä tilaamassa selvityksessä tarkasteltiin Pohjois-Savon ilmastotiekartan 18 toimenpidettä. Selvityksessä tarkasteltavat toimenpiteet rajattiin ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteisiin, koska ilmastonmuutokseen sopeutumistoimenpiteiden vaikutuksista ei ole saatavilla vielä riittävästi paikallista tietoa.
Selvityksessä arvioitiin toimenpiteiden päästövähennysvaikutusten lisäksi kustannusvaikutuksia, ristikkäisvaikutuksia, toteutettavuutta ja skaalautuvuutta. Taulukkoon 1 on koottu selvityksen tuloksia ja toimenpiteiden vaikutuksia. Kaikkien toimenpiteiden kustannusvaikuttavuutta ei arvioitu lähtötietojen puuttumisen vuoksi.
Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta vaikuttavuusarvioinnissa vaikuttavimmiksi toimenpiteiksi tunnistettiin ruokapalveluiden päästöjen vähentäminen, biokaasun tuotanto ja käyttö, tieliikenteen ja kuorma-autojen käyttövoimamuutos, kierrätysasteen nosto, hiilensidonta metsänlannoituksella, pienydinvoiman käyttöönotto sekä tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto. Näillä toimenpiteillä todettiin olevan
merkittävin ilmastopäästöjä vähentävä vaikutus. Toimenpiteiden keskinäinen arvottaminen ja suora vertailu ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista eikä edes täysin mahdollista, sillä niiden elinkaaret vaihtelevat, kuten myös taustalla olevat rajaukset ja oletukset.

Kuntien välillä on eroja ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuudessa
Pohjois-Savon kuntien Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hankkeen Ramboll Finland Oy:ltä tilaamassa selvityksessä arvioitiin toimenpiteitä, jotka keskittyvät energian kulutukseen ja tuotantoon, liikenteeseen, ruokaan ja maankäyttöön. Selvityksessä tarkasteltiin 15 pohjoissavolaisen kunnan yhteisiä ilmastotoimenpiteitä sekä Kuopion ja Siilinjärven kuntakohtaisia toimia. Kuntien erilaiset lähtökohdat, resurssit ja paikalliset erityispiirteet vaikuttavat merkittävästi toimenpiteiden toteutukseen ja saavutettaviin tuloksiin. Kun resursseja kohdennetaan ilmastotoimenpiteisiin, on olennaista tunnistaa kunnan suurimmat päästölähteet joihin kunta voi vaikuttaa.
Toimenpiteitä tarkastellaan selvityksessä yleisesti sekä kuntaesimerkkien kautta. Suurempien kuntien infrastruktuuri ja resurssit mahdollistavat laajemmat investoinnit esimerkiksi joukkoliikenteen ja energiaratkaisujen kehittämiseen. Harvemmin asutuilla pienemmillä kunnilla toimenpiteet painottuvat joustavampiin ratkaisuihin, kuten rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ja liikenteen kimppakyytisovellukset. Myös hiilinieluja vahvistava metsitys ja niittyjen lisääminen toimivat sekä suurissa että pienissä kunnissa. Esimerkiksi nurmien muuttaminen luonnonmukaisiksi niityiksi voi vähentää hoitokustannuksia ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Selvityksen tulokset ovat suuntaa antavia. Arviointi sisältää epävarmuuksia tehtyjen rajausten ja olettamusten vuoksi.
Vaikuttavuusarviointien yhteydessä kehitettiin laskuri, joka mahdollistaa toimenpiteiden kuntakohtaisten päästö- ja talousvaikutusten laskennan. Laskurin avulla voi selvittää esimerkiksi kasvisruokapäivien määrän lisäämisen tai sähköautojen käyttöönoton vaikutuksia. Laskuria hyödyntäen kunnat voivat vertailla toimenpiteitä ja niiden päästövähennyksiä, elinkaaripäästöjä, investointien takaisinmaksuaikoja tai muita taloudellisia vaikutuksia.
Vaikuttavimpiin tekoihin panostaminen on olennaista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi
Suurimmalla osalla Pohjois-Savon kunnista on ilmastosuunnitelma tai -ohjelma, joka sisältää konkreettisia toimenpiteitä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Kustannusten ja saavutettavien hyötyjen tarkastelu rinnakkain voi auttaa kuntaa priorisoimaan toimenpiteitä. Vaikuttavuusarvioinnit tukevat kuntien ilmastotyötä ja päätöksentekoa.
Energian osalta tehdyssä selvityksessä tarkastellaan päästöttömään energiaan siirtymistä, aurinkoenergian potentiaalia ja öljylämmityksestä luopumista kunnan kiinteistöissä. Arvioinnin mukaan esimerkiksi siirtyminen öljylämmityksestä kaukolämpöön on kunnille taloudellisesti järkevä ratkaisu, joka tuo huomattavia säästöjä energiakustannuksissa ja vähentää samalla päästöjä. Siirtyminen päästöttömiin tai uusiutuviin energianlähteisiin on ratkaisevan tärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja osa kunnista hyödyntää jo täysin päästötöntä sähköä.
Tieliikenne aiheuttaa noin neljänneksen Pohjois-Savon kokonaispäästöistä. Siirtyminen vähäpäästöisiin tai päästöttömiin käyttövoimiin liikenteessä vähentää liikenteen päästöjä kunnissa. Toimenpiteen kannattavuutta ja vaikuttavuutta arvioitiin tehdyssä selvityksessä. Yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ja joukkoliikenteen kehittäminen tukevat liikenteen ja energiankäytön tehokkuutta erityisesti kaupungeissa.
Vaikuttavimpia toimenpiteitä yhdistää korkea päästövähennyspotentiaali, kustannustehokkuus ja lisähyödyt, kuten parempi ilmanlaatu, terveyshyödyt ja energiansäästö. Esimerkiksi kasvisruokapäivien lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen ruokapalveluissa ovat toimenpiteitä, jotka on mahdollista ottaa kunnissa käyttöön nopeastikin. Ruokapalvelujen ilmastotoimet lisäävät samalla ilmastotietoisuutta ja opettavat varsinkin lapsia ja nuoria tekemään ilmastomyönteisiä valintoja.
Vaikuttavuusarvioinnit toteutettiin osana HIPOVA- ja SISU-hankkeita
Pohjois-Savon ilmastotiekartan vaikuttavuusarviointi tilattiin Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hankkeessa. Hanketta koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus ja selvityksen toteutti Sitowise Oy. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta.
Pohjois-Savon kuntien ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuusarvioinnit toteutettiin osana Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanketta. Vaikuttavuusarviointiin osallistui 15 kuntaa: Iisalmi, Joroinen, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Varkaus ja Vesanto. Asiantuntijatyön toteutti Ramboll Finland Oy. SISU-hanke on käynnistänyt laajan 15 eri kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat.