horisontin maalaajat -kokeilu lapset ja nuoret Sitra tulevaisuusvalta

HIPOVA -hankkeen Horisontin maalaajat -kokeiluhanke on valittu Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan

Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaan haki mukaan 180 tiimiä, joista 15 valittua tiimiä pääsee laajentamaan tulevaisuusvaltaa omalla kokeilullaan tulevan vuoden aikana. Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti -hankkeen Horisontin maalaajat -kokeiluhankkeen tavoitteena on huomioida lasten ja nuorten ääni Pohjois-Savon maakunnan ilmastotyössä. Kokeilu toteutetaan yhdessä Pohjois-Savon liiton, Kuopion Muotoiluakatemian, Ilmatieteen laitoksen, Pohjois-Savon ilmastohankkeiden sekä kuntien koulutoimen kanssa.

Horisontin maalaajat -kokeilussa suunnitelmana on laatia osallistamisen konsepti ja lähteä tekemään tulevaisuustyöskentelyä yhdessä lasten ja nuorten kanssa Pohjois-Savon alueen kouluihin keväällä 2025. Ohjelmaan valitut tiimit osallistuvat omien kokeiluiden lisäksi myös Sitran järjestämiin työpajoihin, joissa etsitään yhdessä toimivia keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen.

Kokeilun tausta ja tarve

Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali murros. Pohjois-Savossa olemme aloittaneet Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Pohjois-Savon liiton yhteistyöllä maakunnan ilmastotyön koordinoinnin ja tavoitteellisen kehittämisen vuonna 2020 hanketyön myötä. Alueelle on syntynyt vahva ja aktiivinen ilmastoverkosto.

Pohjois-Savon ilmastotyön eri vaiheissa olemme pyrkineet osallistamaan ja aktivoimaan lapsia ja nuoria mukaan, mutta emme ole tässä erityisen hyvin onnistuneet. Tulevaisuusvalta- ajattelu sopii erityisen hyvin Pohjois-Savon ilmastotyön kolmanteen vaiheeseen, jonka osana laaditaan Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelma, johon kaipaamme lasten ja nuorten näkemyksiä.

Sitran Tulevaisuusvalta -kokeilu mahdollistaa uudenlaisen menetelmän lasten ja nuorten tulevaisuuskuvien luomiseen sekä heidän äänensä esilletuomiseen. Lapset ja nuoret elävät pitkään niiden päätösten ja toimenpiteiden kanssa, joita nyt tehdään tai ollaan tekemättä ilmastotyössä. Päätösten vaikutukset kohdistuvat erityisesti heihin, mutta lapsilla ja nuorilla ei ole poliittista valtaa vaikuttaa tämän päivän päätöksiin. Tästä syystä heidän ääntään pitäisi saada paremmin kuuluviin ja pyrkiä laajentamaan valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa voidaan pitää mahdollisena ja toivottavana heidän näkökulmastaan.

Kokeilun tavoitteet ja tulokset

Kokeilun päätavoitteena on luoda pohjoissavolaisten lasten ja nuorten tulevaisuusskenaariot, joita hyödynnetään Pohjois-Savon ilmastotyön kehittämisessä ja muussa aluekehittämisessä.

Yhteisen työskentelyn kautta kokeilulla pyritään vahvistamaan lasten ja nuorten osallistumista maakunnallisen ilmastotyön suunnitteluun ja ennakointityöhön. Vuoden kestoisen kokeilun tavoitteena on yhdessä kehittää lasten ja nuorten tulevaisuusajattelun ja skenaariotyöskentelyn konsepti ja saada se leviämään laajemmin käyttöön, jotta myös lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus olla osana ja vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteen. Tulevaisuusvallan laajentaminen lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää, jotta tulevaisuudesta tulisi parempi mahdollisimman monelle.

Konseptointityössä tuotetaan samalla uutta tietoa tulevaisuuden visioinnin tueksi ja saadaan lisättyä ymmärrystä lasten ja nuorten tulevaisuuskuvasta luovien menetelmien, muotoilun ja taiteen avulla. Kokeilusta karttunut tieto ja ymmärrys tullaan viemään yhteistyökumppaneiden ja verkoston tuella laajemmin hankkeiden, organisaatioiden ja muiden verkostojen tietoon.

Ensimmäinen työpajapäivä ydintiimillä Helsingissä

Osana Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaa kokeilun ydintiimi eli Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hankkeen työntekijät Saara Karkulahti, Anna Peltosaari ja Sonja Lehtomäki osallistuivat neljän työpajasarjan ensimmäiseen työpajaan kesäkuussa. Intensiivisen ja hienosti järjestetyn työpajapäivän aikana pääsimme saamaan jo hyvin alustavaa käsitystä miten tulevaisuusvaltaa voi käytännössä lähteä laajentamaan tiimin omassa toiminnassa. Päivän edetessä saimme tuntumaa kaikkien tiimien kanssa dialogimenetelmistä ja pienryhmätyöskentelystä.

Työpajapäivän aikana pääsimme tutustumaan myös muihin tiimeihin ja ohjelmassa onkin mukana yli 40 henkeä 15:sta eri tiimissä, joiden taustaorganisaatioina oli niin järjestöjä, yrityksiä kuin julkishallinnon toimijoita eri puolilta Suomea. Kaikkien tiimien kokeiluihin voi käydä tutustumassa Sitran verkkosivuilla. Koko porukan kanssa jatkamme yhteistä työskentelyä ja pääsemme työstämään syvemmin tulevaisuuskysymyksiä jälleen syyskuussa.

Lähteet

Lisää tietoa tulevaisuusvallasta ja työkaluista

Sitra: Työkalut


Jaa julkaisu