Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedon mukaan Pohjois-Savon päästöt laskivat 6 % vuonna 2023. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet 41 % vuosina 2007–2023 ja asukaskohtaiset päästöt 39 %. Pohjois-Savon tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 % vuoteen 2035 mennessä vuoden 2007 tasosta ja sitoa tai kompensoida loput päästöt kestävästi.
Suomen ympäristökeskus Syke julkaisi 3.12.2024 ennakkotiedot (Syke.fi) kuntien vuoden 2023 kasvihuonekaasupäästöjen kehityksestä. Ennakkotietojen mukaan Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt olivat 1629,6 kt CO2 ekvivalenttia vuonna 2023. Ilmastopäästöt olivat 6 % pienemmät kuin vuonna 2022. Tulosten mukaiset kaikkien Suomen maakuntien kokonaispäästöt laskivat 5–15 % vuodesta 2022 vuoteen 2023.
Kuten valtakunnallisestikin, myös Pohjois-Savossa suurimmat päästövähennykset on saatu aikaiseksi energiasektorilla, eli sähkön- ja kaukolämmöntuotannossa. Kulutussähkön päästöt tippuivat 34 % vuoden takaisesta ja lämmityssähkön päästöt 35 %. Kaukolämmön osalta pudotusta oli 8 %. Energiasektorin päästöjen laskua selittää turpeen ja kivihiilen korvautuminen vähempipäästöisillä polttoaineilla ja puubiomassalla.
Aiempien vuosien tapaan Pohjois-Savon suurimmat päästösektorit olivat maatalous (35 % kokonaispäästöistä) ja tieliikenne (24 %), joissa suuria päästövähennyksiä ei tapahtunut. Valtakunnallisestikin näiden sektorien päästöjen osuus kokonaispäästöistä korostuu, kun muilla sektoreilla päästöt vähenevät. Maataloudessa päästöt laskivat 1 % ja tieliikenteessä 4 %. Kolmanneksi suurin päästöjen lähde maakunnassa vuonna 2023 olivat työkoneet, jotka muodostivat 10 % Pohjois-Savon kokonaispäästöistä. Myös työkoneiden kohdalla päästöt laskevat hitaasti ja laskua vuoden takaiseen oli 6 %.
Asukaskohtaiset päästöt hieman maan keskiarvoa isommat
Pohjois-Savon asukaskohtaiset päästöt laskivat 7 tonnista CO2 asukasta kohden 6,6 tonniin (-6 %). Tämä on hieman enemmän kuin koko maan keskiarvo, joka oli 2023 ennakkotietojen mukaan 6 tonnia CO2. Maakuntakohtaisia eroja päästöissä selittävät muun muassa maatalousvaltaisuus, yhdyskuntarakenne, etäisyydet ja kaukolämmön polttoaineet.
Pohjois-Savon kuntakohtaiset kokonaispäästöt laskivat eniten vuoden 2023 aikana Kuopiossa (-9%), Varkaudessa (-8%) ja Leppävirralla (- 8%). Kuopiossa päästövähennyksiä tapahtui eniten sähkölämmityksessä (-34 %), kulutussähkön päästöissä (-34 %), kaukolämmön tuotannossa (- 17 %). Varkaudessa päästöt laskivat hieman kaikilla sektoreilla, mutta myös siellä energiantuotannon päästöjen lasku oli isossa roolissa, muun muassa kulutussähkön päästöt laskivat 35 %. Leppävirralla sen sijaan kaukolämmön päästöt nousivat (+5 %), mutta laskua tapahtui kulutussähkön (-35 %) ja sähkölämmityksen päästöissä (-37 %) .
Suomen ympäristökeskus (Syke) laskee vuosittain käyttöperusteisten ilmastopäästöjen määrän kaikille Suomen kunnille, maakunnille ja ELY-alueille. Päästöt lasketaan kaikille kunnille yhdenmukaisella kansainvälisiä ohjeistuksia noudattavalla laskentamenetelmällä. Vuoden 2023 lopulliset päästötiedot julkaistaan toukokuussa 2025.