Ajatuspajasarjan viimeisen tilaisuuden teemana olivat arvot ja yhteisöllisyys sekä kansalaisliikkeen voima. Oivalluttajaksi tilaisuuteen oli saatu Protect Our Winters Finland ry:n viestintäasiantuntija ja Suomen nuorten ilmastodelegaatti (2025-2026) Saara Böök. Saara aloitti esityksensä tuomalla esiin, että ilmastokriisin lisäksi meillä on viestinnällinen kriisi. Ilmastoviestintään liittyy paljon haasteita, kuten informaatiotulva, vahvistusharha sekä ilmastoähky. Suuri osa ilmastoviestinnästä tavoittaa ne, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita aiheesta ja ovat erityisen motivoituneita tekemään ilmastotekoja, mutta miten tavoittaa suuri hiljainen enemmistö ja miten viestiä niin moniulotteisesta ja vaikeasta asiasta kuin ilmastonmuutos?
Tutkimusten mukaan hiljainen enemmistö haluaa ilmastotoimia, mutta ei ehkä koe ilmastoasiaa omakseen. Ajatuksista on usein vielä pitkä matka tekoihin ja toiminta jää tapahtumatta. Ilmastoliikkeet pyrkivät vastaamaan tähän ja tarjoavat toiminnallisuutta paikallisella tasolla. Jokainen yksilö voi vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla, omassa lähipiirissään tai omassa yhteisössään. Saaran teesien mukaan ilmastosta viestinnässä on olennaista keskittyä positiiviseen ja lähestyä asiaa ilon kautta. Tunne ja tarina paremmasta tulevaisuudesta on todettu toimiviksi viestinnän keinoiksi. Protect Our Winters -järjestössä, jossa Saara työskentelee, kaiken toiminnan keskiössä ovat lumi ja talvilajit, joita ilmastonmuutos uhkaa. Nämä ovat myös asioita, joiden puolesta ihmiset haluavat toimia ja joita kohtaan ihmisillä on tunteita. Saara muistutti myös, että on tärkeää korostaa, että ilmastotoimet eivät välttämättä tarkoita luopumista, vaan ne voivat myös antaa. Esimerkkinä tästä ovat muun muassa punaisen lihan vähentäminen tai lihasvoimalla liikkumisen lisääminen, jotka voi johtaa positiivisiin terveysvaikutuksiin. Usein olemme vain tottuneet käyttäytymään tietyllä tavalla ja jokin uusi toimintatapa voi tuntua aluksi vaikealta, mutta ei välttämättä tarkoita luopumista. Ilmastoteoista puhuttaessa ei pitäisi myöskään tuomita tai arvostella muiden valintoja. Kaikki teot ovat tärkeitä, eikä kukaan elä täysin päästöttömästi.
Yhteiseen pöytään – Tulevaisuuden puolesta!
Ajatuspajan työskentelyosiossa osallistujat pääsivät työstämään omaa viestintäkampanjaa, jonka tuotoksena maakuntasali täyttyi iskulauseista ja marssikylteistä. “Jos et toimi heti, maailmalle käy KalPaten!”, “Ainakin jotain! – ilmastopuhe arkeen”, ”Metsät mulle – Hillot sulle”. Näitä marssikylttejä tullaan näkemään Puijo Summitissa 8.5.

Aiemmat ajatuspajat pidettiin 31.1. ja 18.3. Tammikuun tilaisuudessa oivalluttajana toimi ilmastotutkija, tiedeviestinnän asiantuntija ja tietokirjailija Mira Hulkkonen, joka puhui ilmastoviestinnän muotoilusta ihmisaivoille ymmärrettävään muotoon. Miran ajatuksista voit lukea lisää täältä. 18.3. tilaisuudessa syvennyttiin journalismiin ja sen rooliin ilmastoviestinnässä. Oivalluttajana tilaisuudessa toimi Uusi juttu -julkaisun perustaja, päätoimittaja ja dosentti Olli Seuri.