Hiilineutraali Pohjois-Savo KestäväPohjoisSavo PuijoSummit

Puijo Summit: Luonto on hyväksi

Kuopiossa järjestettiin 8.5.205 jo neljäs Puijo Summit. Se on vuosittain toukokuussa järjestettävä tapahtuma, joka haluaa herättää keskustelua ilmasto- ja ympäristöturvallisuudesta sekä hyvinvoinnin edistämisestä Pohjois-Savossa.

Tapahtuman järjestäjät laativat yhdessä julkilausuman, joka rakentuu visiosta ihmisen ja luonnon yhteisestä polusta, nykytilan haasteiden kuvauksesta ja toimenpiteistä, joilla haasteet ratkaistaan. Julkilausumaa päivitetään vuosittain Puijo Summitissa.

Yhteisellä polulla ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon liitto ja Europe Direct Kuopio.

JULKILAUSUMA: Luonto on hyväksi

Tämä maapallo, tämä maa – ja tämä maakunta – tarvitsevat kipeästi kokonaiskestävyyteen perustuvaa sivistystä. Me haluamme hidastaa luontokatoa ja sopeutua ilmastonmuutokseen vahvistamalla luonnon monimuotoisuutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. 

Pohjoissavolaista luontoa voidaan suojella vain Pohjois-Savossa. Siksi vastuu on meillä. Luonto ei tunne rajoja – ei kunta- eikä maakuntarajoja.

Nykytila

Maapallon luonnon monimuotoisuus köyhtyy ennenkokemattomalla vauhdilla – ja sen mukana ihmisen hyvinvointi. Suomessa joka yhdeksäs arvioiduista lajeista on jo uhanalainen.

Kyse ei ole vain luonnosta, vaan myös meistä. Yhteinen terveys on vaarassa, sillä moni ihmisen tämänhetkisistä hyvinvoinnin haasteista on yhteydessä luontoon. Lähivihreän hupeneminen aiheuttaa taloudellisesti tuntuvia hyvinvointimenetyksiä. Se lisää mielenterveysongelmia, fyysisiä sairauksia ja terveydenhuollon kustannuksia. Monimuotoinen luonto rikastuttaa ihmisen kehon mikrobistoa ja suojaa meitä monilta sairauksilta. Ei suotta puhuta ELONkirjosta.

Miten saamme muutokset aikaan

Yhteiseen tavoitteeseen sitoutuminen on edellytys monitahoisen haasteen ratkaisuille. Meistä jokaista tarvitaan ilkeiden ongelmien ratkaisemiseksi. Tarvitaan tilaa ja avaruutta ajattelulle, vuoropuhelulle ja ymmärrykselle. Tämä tulee esille arvoissamme, asenteissamme ja siinä, kuinka puhumme ja millaisia tekoja ja valintoja teemme.

Meidän on havahduttava huomaamaan, että on luovuttamattoman arvokkaita asioita, joiden puolesta kannattaa toimia, vaikka olisi epäselvää, päästäänkö niiden suhteen perille. Opetellaan näkemään erityisyys ympärillämme. Lähivihreän väheneminen ei ole vain esteettinen tai ekologinen ongelma, vaan se aiheuttaa konkreettisia taloudellisia menetyksiä yhteiskunnalle.

Toimenpiteet

Luontosuhteemme on muututtava, jotta turvaamme luonnon monimuotoisuuden. Samalla varmistamme ja vahvistamme yhteistä terveyttä. Meistä jokainen voi olla omalla tavallaan aktiivinen ympäristökansalainen. Annetaan lasten möyriä mullassa, sillä likaiset sormet ovat usein puhtain askel kohti luontosuhdetta.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon edetessä ihmisten mielipiteet, arvot ja asenteet tulevat muuttumaan. Vastakkainasettelu ja ristiriidat ovat väistämättömiä. Konfliktit indikoivat yhteiskunnan muutosta. Niiden avulla voidaan tunnistaa kipupisteet ja hankauskohdat. Konflikteja ei voida lakaista maton alle, vaan niitä on opittava käsittelemään ennakoivasti ja rakentavasti uusien toimintamallien avulla. Tarvitsemme uudenlaista ympäristösovittelun ilmapiiriä yhteisen terveyden edistämiseksi. Tieto on palvelija.

Kuvat: Jari Sihvonen/Pohjois-Savon liitto


Jaa julkaisu